Möt en forskare 2021
Här kan du se de forskare som presenterade sin forskning i bibliotekets öppna seminarieserie "Möt en forskare" under 2021.
Blomsterlupin – mångfald eller enfald längs artrika vägkanter?
När vi färdas en sommardag på den svenska landsbygden, gör vi det allt oftare längs vägar kantade av långa ridåer av högvuxna lupiner. Den invasiva arten blomsterlupin (Lupinus polyphyllus) tränger ut konkurrenssvaga, lågväxande örter som blåklocka, gökärt och slåtterblomma.
Blomsterlupinen är ett starkt hot mot växtdiversitet och ekosystemtjänster, samtidigt som den också uppfattas av många som en vacker växt som är värd att värna om. I dag saknas kunskapsbaserade metoder för hur vi på ett kostnadseffektivt sätt kan begränsa invasiva arter så att de inte dominerar och minskar den biologiska mångfalden. Dessutom finns det inga vedertagna rutiner för planering samt övervakning och kontroll av kontrollåtgärder på landskapsnivå.
På detta lunchseminarium berättar Lutz Eckstein och Elin Blomqvist om ett nytt forskningsprojekt som ska identifiera effektiva metoder för att begränsa blomsterlupinens etablering och spridning i våra vägrenar och utveckla metoder för att planera kontrollåtgärder samt övervaka åtgärdernas effektivitet. Detta kommer att stärka växtrikedomen, gynna viktiga ekosystemtjänster samt värnar sällsynta ängsmarksväxter som är en del av vårt kulturarv.
TID: Onsdag 10 november, 12.00 - 12.45
PLATS: Studieverkstaden, plan 3 i biblioteket samt Zoom
Lutz Eckstein, professor i biologi och projektledare. Har sedan länge forskat om invasiva främmande arter och hur de påverkar biologisk mångfald.
Elin Blomqvist, doktorand i projektet och gjorde sitt masterarbete om blomsterlupin.
En kapabel sårbar grupp - äldre och coronapandemin
Coronapandemin är den globala kris som har riktat ljuset mot äldre personer, mot en växande andel av befolkningen som så länge sagts utgöra en framtida utmaning att vårda och stödja.
Budskapet var redan från början av pandemin tydligt; personer över 70 år tillhör riskgruppen och länge gällde striktare restriktioner för “70-plussarna” än för övriga befolkningen. Men hur uppfattar de som tillhör denna grupp situationen?
Linda Beckman och Johanna Gustavssons erfarenheter och kunskaper blev ingången till ett forskningsprojekt om hur pandemin och dess restriktioner påverkat vardagen för personer över 70 år, hur de har uppfattat informationen om krisen och rekommendationerna för att minska smittspridning, samt hur deras psykiska välbefinnande påverkades av situationen.
Här kan du läsa mer om tidigare och pågående forskning.
TID: Torsdag 14 oktober, 12.00 - 12.45
PLATS: Zoom
Du behöver inte ha Zoom installerat för att delta, men använd gärna Chrome som webbläsare för bästa funktionalitet
Johanna Gustavsson, lektor i riskhantering
Linda Beckman, docent i folkhälsovetenskap
Interpretationsprocesser genom litterär text
Välkommen till en seminarium som kommer att handla om att använda text som verktyg för att medvetandegöra konstnärliga val i interpretationsprocessen. Syftet med arbetet är att utforska den potentiella användningen av litterära texter för att främja undervisningen i musikalisk interpretation inom högre musikutbildning.
Georg Gulyas, undervisar i gitarr, kammarmusik och gitarrmetodik Musikhögskolan Ingesund
Karin Engström, bibliotekarie Musikhögskolan Ingesund
TID: Torsdag 9 september, 12.00 - 12.45
PLATS: Zoom
Du behöver inte ha Zoom installerat för att delta, men använd gärna Chrome som webbläsare för bästa funktionalitet
Making Digital Health Inclusive: On gender, class, ethnicity and health
In 2019, WHO published the report The Future of Digital Health Systems in EU, in which social justice and inclusion were mentioned as some of the challenges of digital health. In line with this report, in 2019, innovation company Compare in Karlstad, Sweden, launched the multi-actor project Digital Well Arena to improve health in Värmland by digital means. Our research team joined the project to research the potentials and challenges for creating an inclusive digital health-care system from a gender equality and diversity perspective.
In this presentation we share snippets of our pilot study that focuses on three user groups and their experiences of getting access to health-care by digital means; trans and non-binary individuals, immigrant women, and working-class cis-gender men from Sweden without an immigrant background. We aim to present how the intersecting social variables (gender, class and ethnicity) can potentially affect particular groups’ access to health care and the quality of care they receive within a digitalized healthcare system.
Tara Mehrabi & Sebastian Mohr (Genusvetenskap)
TID: Onsdag 21 april, 12.00-12.45
PLATS: Zoom
Hur kan digitalisering hjälpa till att utveckla besöksnäringen och lokalsamhället?
Laila Gibson är filosofie doktor i sociologi och ingår i forskargruppen Geomedia. Hon är en forskare som kombinerar sina studier med många års praktiskt arbete inom hållbar utveckling av lokalsamhällen och destinationer. De senaste åren har forskningen handlat om hur man skapar hållbara platsbaserade digitala upplevelser. Tillsammans med företag, föreningar och organisationer har Laila och hennes kollegor tagit fram och testat en metod för att skapa kreativa lösningar som bygger på de lokala resurser som finns på en plats.
TID: Onsdag 17 mars, 12.00 - 12.45
PLATS: Zoom
Du behöver inte ha Zoom installerat för att delta, men använd gärna Chrome som webbläsare för bästa funktionalitet
Laila Gibson, filosofie doktor i sociologi
Varför köper vi och varför kör vi så mycket bil?
Margareta Friman är professor i psykologi och prorektor vid Karlstads universitet. Hennes forskningsfokus är motivation till förändrade resvanor, upplevd tillgänglighet, tillfredsställelse med vardagligt resande och livstillfredsställelse. Hon har publicerat över 100 artiklar, böcker och rapporter. 2014 erhöll hon Håkan Frisinger stipendiet, som delas ut av Volvo Forsknings- och utbildningsstiftelser, för sin förmåga att kombinera beteendevetenskap och transportforskning för ökad kunskap om människors färdmedelsval.
TID: Torsdag 4 februari, 12.00 - 12.45
PLATS: Zoom
Du behöver inte ha Zoom installerat för att delta, men använd gärna Chrome som webbläsare för bästa funktionalitet
Margareta Friman, professor i psykologi