2020 års projektledarbok skrevs av Handelshögskolans Tomas Gustavsson
2021-06-09Med en tydlig röd tråd och stort fokus på detaljerna beskriver Tomas Gustavsson det agila arbetssättets centrala delar.
I motiveringen betonar juryn att du på ett enkelt och tydligt sätt beskriver det agila arbetssättet. Hur går du till väga?
- När jag beskriver hur någonting ska göras försöker jag alltid utgå såväl från det övergripande perspektivet som de små detaljerna, förklarar Tomas Gustavsson, universitetslektor i informatik och projektledning vid Handelshögskolan. Störst fokus lägger jag på de små detaljerna som inte ska ses som kuriosa för att lätta upp läsningen. Vissa hävdar att djävulen bor i detaljerna så jag försöker därför att hjälpa läsaren att undvika mytiska varelser med horn.
Du skriver att det inte är boken som kommer att göra läsaren till en agil projektledare – men vilka egenskaper ska man ha för att bli bra?
- Man behöver vara ödmjuk inför att det finns många vägar till målet. Det är viktigt att inte bli för normativ och tro att "det här är bästa sättet". Någon uttryckte det väldigt klokt och sa att ”best practice” bara betyder det som har fungerat bra en gång i tiden. Det finns inget som säger att det fungerar bra nu.
Juryn föll för ditt sätt att beskriva det agila arbetssättets röda tråd – vad är den röda tråden anser du?
- Att hela tiden våga experimentera och prova olika sätt att lyckas på är det mest centrala. "Kaizen", eller ständig förbättring som det ofta kallas i Lean, är en lika viktig röd tråd i det agila tankesättet. Att med små steg göra saker färdigt och lära sig under vägen är väldigt centralt.
Det här är andra gången som en bok du skrivit får utmärkelsen ”Årets Projektledarbok” – kommer du att satsa på ett hat-trick?
- Haha, bra fråga. Det vore väldigt roligt men jag har ingen bok på gång just nu som skulle kunna få priset. Å andra sidan vann jag år 2008 förra gången så jag kanske ska sikta på priset år 2034.
Utmärkelsen Årets Projektledarbok
Utses av Svenskt Projektforum sedan 2008 och ska vara skriven av en svensk författare. I bedömningen 2020 fanns 10 böcker med och Tomas Gustavsson vann för andra gången. Första utmärkelsen fick Tomas 2008 och är därmed den första författare som fått priset två gånger.