Fokus på tillitsbaserad styrning och ledning i nytt forskningsprogram
2023-08-22Stort intresse för ökad autonomi och handlingsutrymme för chefer och medarbetare.
Inom forskningsprogrammet ”Arbetsplatsens struktur och arbetsrelaterad ohälsa: kvinnodominans, organisatoriska faktorer, åtgärder och politiska beslut i kommunal förvaltning” kommer forskare vid Handelshögskolan titta på långvariga problem med arbetsrelaterad ohälsa och sjukfrånvaro i kvinnodominerade yrken.
Bakgrunden till projektet är det stora intresset för tillitsbaserad styrning och ledning i svenska kommuner och regioner och de förhoppningar som knyts till ökad autonomi och handlingsutrymme för första linjens chefer och medarbetare.
Sven Siverbo, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan, varför är det här projektet viktigt?
- Projektet vilar på antagandet att större autonomi och handlingsutrymme inte bara är av godo utan också kan skapa arbetsmiljörelaterade problem och utmaningar för chefer och medarbetare. Ett särskilt intresse knyts till genusdimensionen eftersom det finns skäl att anta att förändringarna inte kommer gynna kvinnliga arbetstagare i samma utsträckning som manliga på grund av olika riskpreferenser och sociala könsroller i samhället.
Vilket syfte har projektet?
- Att ta reda på vilka effekter en autonomiinriktad styrmodell – tillitsbaserad styrning och ledning – har på välbefinnandet på kvinnodominerade arbetsplatser.
Vilka förväntningar har du på projektet?
- Jag räknar med att vi kommer att gå till botten med de myter och risker som finns med att upphöja tillit och relaterade managementidéer till ideal. I vilka situationer och för vilka medarbetare bör handlingsutrymme och autonomi utökas och när är det säkrast att bibehålla ansvar centralt och förlita sig mer på styrning?
Om projektet
Forskningsprogrammet ”Arbetsplatsens struktur och arbetsrelaterad ohälsa: kvinnodominans, organisatoriska faktorer, åtgärder och politiska beslut i kommunal förvaltning” har beviljats 24 miljoner kronor av FORTE. Programmet leds och administreras av forskare på Mälardalens universitet och datainsamling genomförs med kvalitativa intervjuer och enkätundersökningar under 2023 – 2026.