Handelshögskolan summerar 2023
2023-12-14Kriser och osäkerhet har kännetecknat 2023 och vårt behov av återhämtning är stort. Nu vill vi önska alla våra studenter, medarbetare och samarbetspartners en fridfull jul och ett gott nytt år.
- Idag är det än mer viktigt med utbildning, kunskap och förmågan att kunna använda den för de omställningar vi behöver, säger Marie-Therese Christiansson prefekt vid Handelshögskolan. Det känns meningsfullt att kunna bidra med forskning som gör nytta och som stärker vår utbildning. Nu samlar vi kraft med att summera Handelshögskolans avtryck 2023 - där vi visat att vi kan, gör gott och vill mer.
Följande nyheter är ett axplock av allt fint arbete som genomförts på Handelshögskolan under 2023:
Sustainability day 2023
Smarta sätt att minska antalet engångsprodukter, digitaliseringens hållbara inverkan på vården och linneväveriet som gör mattor av det som blir över i produktionen – årets Sustainability day visade upp hållbara exempel.
Sex år efter #metoo – det här visar forskningen
Forskningsresultat från Karlstads universitet presenterades på konferens i Oslo.
- Som alltid när det handlar om att förändra kulturer så gäller det att vara uthållig och inte ge upp, säger Markus Fellesson vid Handelshögskolan.
Handelshögskolan inleder samarbete med Ung Företagsamhet i Värmland
Ung Företagsamhet Värmland är den region som har högst andel UF-företagare i Sverige och involverar gymnasieelever, lärare och samarbetspartners inom det värmländska näringslivet. Handelshögskolan hoppas redan nu att partnerskapet ska utvecklas till nästa nivå. Våra studenter kan bidra och stötta eleverna i sitt företagande med en rad kompetenser och perspektiv i gymnasieelevernas produkt- och tjänsteutveckling.
Utmärkelse till studie om grön innovation
I studien ”Managing the Complexity of Green Innovation” har författarna Andrey Abadzhiev, Alexandre Sukhov, Antti Sihvonen och Mikael Johnson undersökt hur denna komplexitet kan hanteras genom att analysera hur enskilda företag kombinerar olika innovationsaktiviteter för att utveckla grön innovation och hur företag längs värdekedjan ställer in sig för att implementera dessa innovationer.
Ökat återbruk i detaljhandeln i fokus för nytt forskningsprojekt
Återbruk och andra cirkulära lösningar blir i dag allt vanligare inom detaljhandeln för att skapa en mer hållbar konsumtion. För att främja denna omställning behövs mer kunskap om hur företag kan skapa bättre förutsättningar och kundupplevelser kring försäljning av återbrukade produkter. Målet är att utveckla konkreta råd och tips som kan användas inom branschen för att främja den cirkulära omställningen.
Tre saker avgörande om arbete känns meningsfullt
Jan Ch Karlsson, professor i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, har tillsammans med en kollega från Tyskland prisats för artikeln ”Towards a Sociology of Meaningful Work”.
- Arbete med mycket negativ stress eller med starka hierarkier är direkt livsfarligt, säger Jan Ch Karlsson.
Fokus på tillitsbaserad styrning och ledning i nytt forskningsprogram
Inom forskningsprogrammet ”Arbetsplatsens struktur och arbetsrelaterad ohälsa: kvinnodominans, organisatoriska faktorer, åtgärder och politiska beslut i kommunal förvaltning” kommer forskare vid Handelshögskolan titta på långvariga problem med arbetsrelaterad ohälsa och sjukfrånvaro i kvinnodominerade yrken.
Tungt uppsatsstipendium för examensarbete
AG Advokat ger årligen ut ett stipendium om 50 000 svenska kronor till den juriststudent som skrivit det bästa examensarbetet inom en frågeställning med praktisk relevans på kommersiell nivå för fastighetsbranschen eller entreprenadsektorn. 2023-års stipendium tilldelas Isa Movitz, alumn vid Handelshögskolan.
Stor uppmärksamhet till examensarbete i miljörätt
Det hör till ovanligheterna att ett examensarbete blir en artikel i en vetenskaplig publikation. Handelshögskolans alumn från juristprogrammet, Fabianne Lenvin lyckades dock med sitt.
Antologi om revisionshistoria kan tjäna som kunskapsbank för både studenter och lärare
”Revision i går, i dag och i morgon” är en mångfacetterad antologi om revisionsverksamhetens utveckling i Sverige som publiceras i samband med branschorganisationen FAR:s 100-årsjubileum 2023.
- Redovisning fokuserar på siffror och tekniker och även här förmedlas sällan förklaringar till varför vi redovisar på ett visst sätt utifrån ett historiskt perspektiv. Det finns ett stort intresse för revision bland studenter inom företagsekonomi som ofta väljer att skriva sina examensarbeten inom detta område, berättar Katharina Rahnert vid Handelshögskolan.
Studenter på Handelshögskolan valde att åka grönare
Lina Lennartsson, student på masterprogrammet inom marknadsföring valde att samåka till tyska Schwäbisch Hall istället för att flyga.
- Resan gick över förväntan. Innan avgång var jag lite tveksam till att åka bil hela vägen, då det är en bra bit att köra men det gick faktiskt väldigt bra. Vi var fyra av fem som åkte bil ihop så det blev ju mycket billigare än att flyga redan utan bidraget. Med det extra stipendiet vi fick från Erasmus+ programmet för valet av "green travel" så blev det ännu mer värt att samåka via bil.
Arbetsmiljö och arbetsförhållanden inom hästnäringen i ny forskning
Att förena sitt fritidsintresse med sitt jobb medför utmaningar i form av exempelvis gränsdragningar. Åsa Bergman Bruhn, nybliven doktor i arbetsvetenskap, har i sin avhandling tittat på den svenska hästnäringen.
Pedagogpriset till Germaine Hillerström
- Att få priset som årets pedagog inom juristprogrammet betyder väldigt mycket för mig. Jag är naturligtvis glad och hedrad att få pedagogpriset, särskilt med tanke på att mina kolleger på avdelningen är så duktiga pedagoger.
Navigator gav verkstadsföretaget en boost
För att lyckas med att få fart på tillväxten i skalbara bolag krävs det ett utifrånperspektiv som blickar på en verksamhet för att se utvecklingsmöjligheter och förbättringspotential. Den chansen tog verkstadsföretaget Bråruds Mekaniska AB då de deltog i företagsacceleratorn Navigator, där forskare från Karlstads universitet har bidragit med sin expertis i företagets egna omfattande utvecklingsarbete.
Rättegångsspel i skatterättslig metodkurs
Inom juristprogrammet vid Handelshögskolan får studenterna uppleva en av kurserna på plats i Karlstads domstolsbyggnad.
Tillgänglighet på webben i fokus under workshop
En workshop i tillgänglighet på webben har tillsammans med studenter i informatik genomförts. - Vi gick igenom det EU-direktiv, lagar och standarder, som reglerar tillgänglighet på webben, säger Gunnar Olsson, adjunkt i informatik vid Handelshögskolan. Under workshoppen fick studenterna undersöka hur väl olika webbplatser lever upp till de standarder som styr tillgänglighet på webben.
Forskningsprojekt tillsammans med Karlstads kommun ska öka medvetenheten i val, prioriteringar och beslut
Att skapa rörlighet och kunskapsutbyte är viktigt i organisationer. I forskningsprojektet Innovation Exchange Karlstad (INEKA) bedrivs forskning kring Karlstads kommuns beslutsfattandeprocesser.
Hur marknadsförs resor till rymden - och till vilken målgrupp?
Efterfrågan på orbitala och suborbitala rymdresor förväntas öka upp till svindlande 214 miljarder dollar år 2030. Tillgången till rymden har skapat begreppet ”rymdmarknad”, berättar Javaneh Mehran, postdoktor i företagsekonomi som studerat fenomenet rymdturism.
Motsättningar, spänningar och balanseringsstrategier i Agila arbetssätt
I avhandlingen “Tensions experienced and balancing strategies used in Agile Software Development environments” fokuserar Carin Lindskog på de motsättningar och spänningar som kan uppstå när man arbetar med Agila arbetssätt.
- Det fattas fortfarande kunskap trots att det har gått över tjugo år sedan det började användas.