ITQ-dag om nätverk och karriärvägar
2016-05-31IT-utbildningarna och IT-sektorn behöver rekrytera fler kvinnor. Och tjejer som läser IT-utbildningarna på gymnasiet och universitetet behöver kvinnliga förebilder från yrkeslivet. Det är den till synes enkla ekvationen bakom ITQ-nätverket. Varje år arrangerar Karlstads universitet ITQ-dagen för att knyta nätverk och väcka nyfikenhet på olika karrärvägar inom denna stora sektor.
Nätverket för studenter inom IT-utbildningar, ITQ, har funnits i åtta år. Varje år arrangerar man olika aktiviteter för att skapa mötesplatser och nätverk. En återkommande aktivitet är ITQ-dagen, dit studenter från universitetet och elever från gymnasiet bjuds in och träffar yrkesverksamma kvinnor från olika delar av IT-branschen.
Mia Wahlund från Karlstads kommun var en av de kvinnor som kom och berättade om sin karriär hittills.
- Karlstads kommun är en stor arbetsplats och en stor kommun, så det blir mycket IT som stöd för verksamheten. Vi är cirka 70 anställda på IT-enheten, så jag tycker det är värt att påminna om att kommuner kan vara en mycket intressant arbetsplats för en IT-person. Själv gillar jag att vara social och träffa mycket folk, ta emot synpunkter och hanterar problem. Men jag gillar också att stänga in mig "i en bubbla" och klura ut en lösning.
"Världens roligaste jobb"
Eva Brask, CGI och Åsa Maspers, Sogeti jobbar båda som konsultchefer på internationella konsultföretag. Båda var överens om att de har världens roligaste jobb och lyfte fram kontakten med människor och den stora variationen i arbetet som främsta fördelarna.
Nätverk som skapar möjligheter
Louise Larsson, läser IT-design med inriktning programvarudesign vid Karlstads universitet. Hon gör sitt examensarbete på Sogeti just nu, efter att tidigare fått kontakt via Snits-nätverket.
- Det ges många tillfällen att knyta kontakter under vår utbildning, tycker jag. Snits-nätverket ordnar både luncher, middagar och andra aktiviteter där studenter träffar folk i branschen. Superbra att gå på och för mig innebar det att jag fick komma till Sogeti både på min praktikkurs och nu examensarbetet. Och snart har jag faktiskt jobb - på Prevas, berättar Louise.
Teres Söderberg har precis börjat jobba på Evry, efter både en C-uppsats och praktikkurs på företaget. Nu gjorde hon sin första presentation som alumn från programmet IT, projektledning och affärssystem. Tillsammans med kollegan Helen Waara, tidigare Webb och multimedia, berättade de om en vanlig arbetsvecka och gav studenterna och eleverna en inblick.
Mollin Widegren läste tidigare till dataingenjör och berättade nu om det trainee-program som iBiz Solutions kan erbjuda. Jessica Clarenbach visade exempel på möjligheter med IT inom vården och Ida Lundin berättade om att utveckla mjukvara i sina kund-case på Prevas. Både Jessica och Ida läste tidigare IT-design.
"Fint kvitto att alumner håller kontakten"
Marie-Therese Christiansson, lektor i informatik på Handelshögskolan, är en av de drivande bakom ITQ-nätverket sedan många år. Hon märker att behovet av nätverk och träffar är stort.
- Det är ett fint kvitto på vår utbildning att alumner håller kontakten och vill berätta om sina studier, vikten av att nätverka och visa vilken bredd och variation av jobb en IT-utbildning kan ge. Det blir också tydligt att det finns många kvinnor i branschen, vilket är viktigt att visa för våra gymnasieelever med teknikintresse säger Marie-Therese.
Från många bord vid lunchen hördes önskemål om att träffas mer och att även i andra forum visa hur väl etablerat ITQ nätverket är.
- Det är viktigt att samverka och skapa sina nätverk, avslutar Marie-Therese.
Medverkade företag och organisationer under årets upplaga av ITQ-dagen var: CGI, EEL AB, Evry, iBiz Solutions, Landstinget i Värmland, Karlstads kommun, Karlstads universitet, Prevas och Sogeti.
Läs mer om ITQ-nätverket på kau.se
Läs mer om Snits på kau.se/samverkan