Nyheter

  • 2024-05-08

    Välkommen till SASUF satellitevenemang på temat visuella och interkulturella studier den 14 maj

    – Seminariet vänder sig till forskare, lärare, studenter och andra med intresse för internationalisering inom högre utbildning och handlar om möjligheten att genomföra en masterutbildning inom visuell kultur och kommunikation, säger Staffan Löfving, docent i socialantropologi och lektor i interkultur.

    Seminariet är ett så kallat satellitevenemang som arrangeras inom ramen för South Africa-Sweden University Forum (SASUF) forsknings- och innovationsvecka, vilken äger rum den 13–17 maj. Under innovationsveckan arrangeras ett flertal satellitevenemang med olika teman runt om på svenska universitet, flertalet hybrida, under den 13–14 maj. 

  • 2024-05-08

    Så skapar du bättre tjänster baserat på hälsodata – forskare inom digital hälsoinnovation bjuder in till Hälsodatadag 23 maj

    – Data är en viktig resurs i vårt allt mer digitaliserade samhälle och för att kunna utveckla tjänster som främjar och förbättrar individers hälsa, säger Karin Brodén, postdoktor i informatik vid Centrum för tjänsteforskning (CTF).

    • Hur kan hälsodata användas som resurs för att utveckla tjänster?
    • Hur påverkar AI och digital teknik detta arbete?
    • Vilka juridiska och säkerhetsmässiga aspekter bör beaktas?

    Detta är några frågor som kommer att besvaras och diskuteras under eftermiddagen den 23 maj då forskare och praktiker delar sina kunskaper och erfarenheter om hälsodata ur ett tekniskt och tjänstebaserat perspektiv.

  • 2024-05-07

    Internationell forskar-workshop om polymerer

    Forskare från flera europeiska länder samlades för en tvådagars workshop på Karlstads universitet. Det övergripande temat var forskning om polymerer och deras tillämpning för organiska solceller och energilagring.

    –  Syftet med workshopen är flera, säger Jan van Stam, professor i fysikalisk kemi. Dels vill vi lära oss av andra experter, utöka våra nätverk och knyta nya kontakter, och dels vill vi sätta Karlstads universitet på kartan när det gäller den här forskningen. Vi som organiserade workshopen ingår i forskargruppen SOLA vid Karlstads universitet och i den ingår forskare från områdena materialfysik, beräkningsmaterialforskning och fysikalisk kemi. SOLA ingår också i den egna fakultetens satsningsområde Materialforskning.
     

  • 2024-04-29

    Aktivism och vardagsliv i fokus för ny sociologiprofessor

    Anna-Britt Coe forskar om förhållandet mellan aktivism och vardagsliv och är ny professor i sociologi vid Karlstads universitet.
    – Gemensamt för sociologiforskningen här på universitetet är inriktningen mot vardagsliv, vilket är unik i Sverige, säger Anna-Britt Coe.

    Anna-Britt Coe är professor i sociologi och forskar om förhållande mellan aktivism och vardagsliv och visar hur dessa två är mer integrerat än vi tidigare har förstått. 

  • 2024-04-25

    Hög kvalitet för flera forskarutbildningsämnen vid Karlstads universitet

    Som en del i universitetets systematiska kvalitetsarbete har nu åtta forskarutbildningsämnen granskats av en extern bedömargrupp. Samtliga får betyget hög kvalitet i bedömargruppens utlåtande. 

    Inom ämnet omvårdnad har en positiv bedömning av forskarutbildningen nyligen framkommit. Carina Bååth, ämnesföreträdare, uttrycker sin tillfredsställelse över bedömargruppens slutsatser som lyfter fram utbildningens höga kvalitet och doktorandernas trivsel.

  • 2024-04-22

    Medalj för excellent forskning

    Salman Raza Naqvi, universitetslektor i kemiteknik, har av regeringen i Pakistan tilldelats medalj för sin forskning.

    – Jag känner mig naturligtvis mycket hedrad och det var en fin ceremoni där jag fick ta emot priset som utdelades av presidenten vid en ceremoni där många framstående forskare hedrades, säger Salman Raza Naqvi.