Nyheter

  • 2025-04-02

    Hallå där Vilma Åkesson, student på civilingenjörsprogrammet i kemiteknik…

    …du gör ditt examensarbete på UMV Coating Systems. Kan du berätta lite om din bakgrund och vad du studerar vid Karlstads universitet?

    – Jag är från Karlstad och går nu femte och sista året på min utbildning. Just nu håller jag på med mitt examensarbete om barriärbeläggning på förpackningspapper i samarbete med företaget UMV. 

  • 2025-02-18

    Lädersubstitut av svampmassa kan bli din nya handväska eller rattklädsel

    Tänk dig en handväska eller en ratt klädd i läder, fast av konstläder som gjorts av svamp framodlad på matavfall. I ett projekt samverkar forskare från Högskolan i Borås, Karlstads universitet och Kungliga Tekniska högskolan med industrin för att utveckla just detta.

    Projektet syftar till att möta samhällsutmaningar som matsvinn och produktionen av naturligt läder, som är etiskt och miljömässigt ifrågasatt på grund av ohållbara produktionsmetoder.

    Det finns redan i dag olika alternativ till konstläder. Dessa innehåller ofta fossilbaserade plaster för att uppfylla önskade egenskaper. Substituten når många gånger inte heller upp till önskade kvalitetsmässiga egenskaper och miljömässiga krav, vilket gör det intressant att arbeta nära industrin i projektet.

  • 2025-01-31

    Pris för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning

    Björn Sjöstrand, docent i kemiteknik, har mottagit Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens pris föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning. Priserna delades ut av H.M. Konungen vid akademiens högtidssammankomst den 28 januari.

    – Det var verkligen en stor ära att tilldelas Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens belöning för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning, säger Björn Sjöstrand. En belöning för allt jag kämpar för inom pedagogik och undervisning i de skogsindustriella processerna. Mina kollegor och jag arbetar hårt med att utveckla nya kurser och stärka vårt civilingenjörsprogram inom massa- och pappersteknik, därför känns det extra kul att få arbetet uppmärksammat.

    Akademiens motivering 

  • 2025-01-27

    Universitetet medverkar i nytt EU-projekt inom cirkulär bioekonomi

    Karlstads universitet deltar tillsammans med elva partners från sex länder i ett nyligen beviljat EU-projekt inom programmet Circular Biobased Europe. Projektet WoodVALOR fokuserar på omvandlingen av använt trä till högpresterande färger, beläggningar och biokol genom hållbara metoder.

    – Detta är ett innovativt bioekonomiprojekt med partners från Storbritannien, Irland, Finland, Frankrike, Belgien och Sverige, säger Ali Mohammadi, delprojektledare och docent i miljö- och energisystem. Utvecklingen och optimeringen av avancerade renings- och fraktioneringsprocesser syftar till att maximera resurseffektiviteten genom att återanvända 100 procent av träet.

  • 2024-12-19

    Samverkan för innovation och kompetensutveckling

    I samverkan med Stjerneskolan och testbädden Circlab i Torsby, har Karlstads universitet beviljats medel för två projekt, ett som forskare från universitetet leder och ett där forskare från universitetet är delprojektledare. Syftet är att öka kunskapen om hur man kan använda spill för att skapa nya material och produkter med hjälp av 3D-printning och nya cirkulära affärsmodeller.

    – Det behövs nyskapande sätt att möta de utmaningar och ambitioner som utpekas i Värmlandsstrategin för att öka konkurrenskraft och bidra till samhällets omställning för att säkra en hållbar utveckling, säger Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik. 

    AS3D – kompetensutveckling av gymnasielärare 

  • 2024-12-04

    Cirkulär bioekonomi är ett innovationsekosystem

    Vid konferensen BioEco Valley Summit, som arrangerades av Karlstad universitet, Pro2BE, i samverkan med PaperProvince, Region Värmland och Sting BioEconomy, träffades forskare och näringsliv för att diskutera framtidens bioekonomi och hur aktörerna gemensamt kan fortsätta driva utvecklingen av en cirkulär biobaserad ekonomi och bidra till en grön omställning.

    – Den cirkulära biobaserade ekonomin behöver växa och för det behövs också arbetskraft, sade Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik på Karlstads universitet, som inledde dagen. Genom att visa på mångfalden av arbete inom skogsindustrin kan vi också visa på alla möjligheter för studenter.

    Regionen, som genom industrialismen började med att producera träbaserade varor, har nu en biobaserad ekonomi som drar till sig företag från hela världen. Här finns goda möjligheter att växa i samarbete med råvaruleverantör och flera industrikluster med olika typer av leverantörer.

skog