Mobila hälsoappar för att nå och stödja unga som har en förälder med psykisk ohälsa eller missbruk
Barn till föräldrar med psykiatriska tillstånd – planering för jämlika och hållbara digitala mobila hälsointerventioner för att nå och stödja dem.
Barn till föräldrar med psykiatriska tillstånd har rätt att få tillgång till förebyggande insatser i syfte att minska risken att utveckla egen psykisk ohälsa och socioekonomiska problem. Tillgången till insatser varierar dock stort inom Sveriges hälso- och sjukvård och socialtjänst.
Projektets generella forskningsidé är att bidra till jämlik och hälsofrämjande vård för dessa barn genom förebyggande mobilhälsa (mHealth) baserade digitala insatser. Det explorativa planeringsbidraget ger oss möjlighet att förbereda ett större projekt och planeringsbidraget har följande mål:
1) behovsinventering i samråd med målgruppen (ungdomar) och referensgrupp (yrkesverksamma/civilsamhället, forskare).
2) systematisk kartläggning och tvärvetenskaplig kvalitetsbedömning av internationellt tillgängliga mHealth- applikationer (appar).
3) för att utforska förutsättningarna för utveckling, utvärdering, implementering, hållbar åtkomst och vidareutveckling.
För att uppnå våra syften kommer vi att samarbeta i olika konstellationer, genomföra intervjuer och workshops med ungdomar och en referensgrupp, samt identifiera och med hjälp av den välkända Mobile App Rating Scale (MARS) och dess användarieversion uMARS göra kvalitetsbedömningar av befintliga appar. Med den kunskap vi fått från mål 1 och 2 kan vi säkert skapa ett studieprotokoll för ett större forskningsprojekt. Detta inkluderar beskrivningar av ändringar i befintliga mHealth-appar eller utvecklingen av en ny mHealth-app som kan användas i en digital intervention för vår målgrupp. Studieprotokollet är ett av de centrala resultaten av planeringsbidraget.
Jämlik och hälsofrämjande vård är ett av målområden i svensk folkhälsopolitik. Trots övergripande insatser från regeringens sida ligger stöd till barn till föräldrar med psykiatriska tillstånd efter i den kliniska vardagen. En nationellt tillgänglig digital lösning som ungdomarna själva lätt kan få tillgång till är därför önskvärd. Vårt projekt kan bidra till det och förmedla kunskap till beslutsfattare och professionella i vården, men framför allt utveckla stödet till ungdomarna.
Projektperiod:
2025–2026
Finansiär:
Forte