Hur kan vi påverka välfärden med hjälp av teknik
2016-06-02Mjuka värden och förmågan till förändring är viktiga faktorer för att lyckas skapa nya värden med hjälp av teknik. Under ett seminarium om IoT (Internet of Things) den 31 maj på Karlstads universitet visade Altran och Microsoft exempel på hur vi kan påverka välfärden genom teknik.
Magnus Skebäck, Division Director Digital Transformation Altran Skandinavien.
Värdigare äldreomsorg i hemmet samt effektivare och mer patientnära vård är två exempel på värden i välfärden som kan åstadkommas med hjälp av teknik och IoT.
- Tekniken för att åstadkomma detta har funnits länge men det som är avgörande för att lyckas är hur pass förändringsbenägna vi är, sa Magnus Skebäck, Division Director Digital Transformation Altran Skandinavien.
Sakernas internet och big data
IoT eller sakernas internet är ett begrepp som syftar till fysiska saker med inbyggda sensorer, elektronik och mjukvara som via nätverk kan ta emot och skicka information vilket bland annat möjliggör att aktiviteter kan styras remote. Om man här också adderar all den data, big data, som uppkopplade saker ger ifrån sig så skapas enorma utvecklingsmöjligheter. Men, för att kunna skapa värde och möjlighet till utveckling så behöver bland annat fler aktörer kopplas ihop. De som kan tekniken, de med behoven och de som kan och vågar gå före och förändra.
- 88 procent av företagen genomgår en digital transfusion men bara 25 procent av dem är medvetna om det, berättade Magnus Skebäck.
Rune Larsen, CEO Altran Norway,
Under seminariet berättade Rune Larsen, CEO Altran Norway, om arbetet som görs i Oslo med att utveckla välfärden genom robotar och IoT. Problem inom vården är bland annat att det blir dyrare att driva sjukhus och de personella resurserna minskar.
- Det behövs fler varma händer inom vården, säger Rune Larsen. Genom att flytta kostnader och resurser med hjälp av robotar och IoT så kan vi skapa mer tid för personalen där de gör mest nytta, hos patienterna. Bland annat kan robotarna hämta och leverera lagermaterial eller utföra andra saker där det faktiskt inte behövs en människa. Värdigare äldreomsorg i hemmet är också ett exempel på vad som kan uppnås med hjälp av robotteknik. Robotteknik kan bidra till att fler klarar av att själva duscha och tvätta sig.
Nätverk kring inbyggda system
Under 2015 tog Altran initiativet till att starta ett nätverk för aktörer som jobbar med eller är intresserade av inbyggda system i Värmland med omnejd. Altran tillsammans med bland annat Datavetenskap vid Karlstads universitet har arrangerat ett antal seminarier inom nätverket. Seminariet om Internet of Things var nätverkets andra träff under 2016 och lockade cirka 70 deltagare.
Christoffer Markusson, initiativtager till nätverket samt utvecklare på Altran
- Det är roligt att intresset för nätverket har växt. Vid tidigare träffar har det varit 20-30 deltagare, berättar Christoffer Markusson, initiativtager till nätverket samt utvecklare på Altran. Nu letar vi efter fler representanter från företag och organisationer som är intresserade av att vara med och driva nätverket och bidra till intressanta seminarier framöver.
Altran
Altran är Europas ledande konsultföretag inom IT, teknik och management med drygt 25.000 medarbetare världen över. Företaget är noterat på Paris-börsen och har funnits sedan 1982. I Skandinavien är Altran representerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad, Borlänge, Linköping och Oslo.