Forskningsnyheter
Nyheter
-
2024-10-28
Farlig teknik i barnlitteraturen
Ny teknik är något hotfullt och ofta farligt. Det är i alla fall bilden man får om man läser modern barnlitteratur.
– Det är motsägelsefullt. Tekniken blir en allt större del av vardagen, även i litteraturen. Men samtidigt finns det ofta en oro eller ett dolt hot i tekniken, säger Jakob Olsson nybliven doktor i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet.
Jakob Olsson har undersökt 249 titlar, utgivna från år 2000 fram till 2019. Och han kan visa på hur tekniken blir alltmer självklar i litteraturen, men också att vuxenvärlden ofta vill problematisera och måla upp ny teknik som farlig.
– Det är påtagligt att det finns en negativ bild. De problematiserande berättelserna väger helt klart över, och ofta går det mot ganska extrema historier, berättar Jakob.
-
2024-10-28
Administratör - ett yrke med potentiellt obegränsad karaktär
Bakom administration står administratörerna. En yrkesgrupp som David Regin Öborn, nybliven doktor i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, har fokuserat på i sin forskning. Och startskottet kom ur ett explosivt utbrott under ett möte.
David Regin Öborn, du har själv en bakgrund som administratör – vad fick dig att forska inom området?
– Dels en nyfikenhet på gruppen, den typ av administrativa servicesarbeten som denna typ av administratörer kan klassas som är ganska dåligt undersökta. Det finns en tendens idag tycker jag att vi skriver och pratar mycket om administration och administratörer, men vi pratar inte så ofta med administratörerna, i form av forskning.
-
2024-10-24
Beslutsfattandets utmaningar inspirerar forskning inom katastrofriskhantering
Forskning om rättvisa i samband med katastrofer och hållbar utveckling blir allt viktigare i en värld där klimatförändringar och sociala ojämlikheter skapar nya utmaningar. Mathilde de Goër de Herve, forskare vid Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, har genom sitt arbete utforskat dessa kritiska områden och bidragit med ny kunskap om hur krishantering kan stödja en rättvisare och mer hållbar utveckling.
Mathildes akademiska karriär inleddes 2012 med studier i ekonomi vid Université Lumière Lyon II i Frankrike. Intresset för globala frågor och katastrofrisker ledde henne till att vidareutbilda sig inom hållbar territoriell utveckling genom en internationell masterexamen. Mathilde kom till Karlstads universitet som utbytesstudent under sin kandidatexamen.
-
2024-10-23
Sverige sticker ut när det gäller påbackningsolyckor
En ny studie från Karlstads universitet i samarbete med Chalmers industriteknik har avslöjat att Sverige har en högre andel påbackningsolyckor jämfört med andra länder som Frankrike och USA.
Medan frontalkollisioner ofta resulterar i allvarligare skador och har varit föremål för omfattande forskning, visar denna studie att 12 procent av alla påkörningsolyckor i Sverige är påbackningsolyckor där minst en fotgängare har blivit dödad eller skadad. Detta kan jämföras med 7 procent i både Frankrike och USA.
-
2024-10-22
Frustrerad personal när yrkesrollen blir för komplex
Splittrad yrkesroll, många uppgifter att lösa, och sällan resurser för att klara det. Det är bilden av arbetet på svenska förskolor som framkommer när forskaren Maria Lennartsdotter analyserat inlägg under hashtagen #pressatläge, där förskolepersonal uppmanats dela berättelser om sin arbetssituation.
Maria delar upp de uppgifter som förskolepersonal ser att de förväntas lösa i fyra kategorier, eller fyra professionella identiteter: lärare, omsorgsutövare, hushållsarbetare och administratör.
– I det material jag studerat finns en ganska stor frustration över de förväntningar som finns på förskolans personal i kombination med förutsättningarna för att fixa arbetet, säger Maria Lennartsdotter.
-
2024-10-21
Studie visar att data från möte med patienter och brukare inte alltid representerar deras behov
Petter Falk, nybliven doktor i statsvetenskap vid Karlstads universitet och Centrum för tjänsteforskning (CTF), har i avhandlingen ”Assemble Care // Align Data” belyst förutsättningar och premisser för det vi kallar datafiering.
– Det som förvånade mig mest var att datafikation accepteras intuitivt, trots att det finns ett slags intellektuellt motstånd, säger Petter Falk."Big data" är ett uttryck som ofta används idag, men i din studie fokuserar du istället på de små detaljerna. Varför?