Kandidatuppsats tog plats i Cambridge
2019-10-01Att en kandidatuppsats håller så hög kvalitet att den platsar på en internationell forskarkonferens hör inte till vanligheterna. Men, Jonatan Langlet, student på civilingenjörsprogrammet i datateknik, har bevisat att det går. Den 23 september var han i Cambridge och presenterade artikeln som bygger på kandidatuppsatsen han skrev i våras.
Jonatan har tagit fram en programmerbar switch, en trafikfördelare, som analyserar nätverkstrafik och som kan identifiera vilken typ av datatrafik det är. Är det till exempel ett chattmeddelande, videomöte eller någon som försöker hacka sig in på din dator?
– Trafikfördelaren, switchen, känner av om datan är ett videomöte och kan prioritera den och minska fördröjningarna. Skulle trafiken istället vara ett intrångsförsök kan switchen stänga av den vägen alternativ larma företagets IT-avdelning, säger Jonatan Langlet.
– Traditionellt har trafiken via switchen skickats till en extern server för att analyseras. Det som är nytt är att analysen nu kan ske direkt i switchen, med hjälp av programspråket P4, vilket sparar tid och är mer kostnadseffektivt.
– Det är väldigt imponerande att en kandidatstudent producerar forskning på den här nivån, säger Andreas Kassler, professor i datavetenskap, som också varit Jonatans handledare. För Google, Ericsson och andra molntjänstoperatörer skulle en implementering innebära att de på ett enkelt sätt kan optimera sin nätverksstruktur med minskade fördröjningar och därmed få en förbättrad användarupplevelse utan att det blir en stor kostnad för dem.
Tips från experter
Den 23 september presenterades Jonatan sin artikel på workshopen EuroP4, en del av konferensen ANCS 19 i engelska Cambridge.
– Det var jättejättekul, en riktigt boost för självförtroendet! Det var 60-70 personer som lyssnade på min presentation och som visade stort intresserade. Jag pratade också med flera toppforskare, experter vars forskning jag tidigare bara läst om, men som nu ville diskutera mitt system och som gav mig tips och inblick i aktuell forskning. Det kändes stort!
Youtube väckte intresset
Jonatan Langlets intresse för artificiella neuronnätverk, väcktes för fyra år sedan. Via videor på Youtube lärde han sig mer om praktiska tillämpningar och teorin bakom tekniken.
– Jag började koda och implementera neuronnätverk på min laptop och gjorde egna spel där neuronnätverken spelade mot varandra. Ju längre de spelade desto smartare blev de. Det är en fascinerande värld som jag inte kan få nog av, skrattar han.
Jonatan har också tips till andra studenter som vill få vetenskapliga artiklar publicerade.
– Experimentera! Har du en passion så våga tro på dig själv och ”go for it”! Det finns goda möjligheter att bidra till pågående forskning redan under utbildningen. Flera forskare har kommit till våra föreläsningar och tipsat om projekt som är realistiska för studenter på vår nivå. Ta chansen!
Här kan du läsa Jonatans artikel.
Arbetet har skett inom ramen för projektet HITS, High Quality Networked Services in a Mobile World, vars syfte är att bidra till utvecklingen av högkvalitativa nätverkstjänster för en mobil värld. Forskningen inom projektet sker i nära samarbete med industriella partners.