Centre of Natural Hazards and Disaster Science, CNDS
CNDS är ett svenskt centrum för forskning om naturkatastrofer. I centrumet möts olika traditionella forskarämnen kring tvärvetenskapliga projekt. Det handlar bland annat om att utveckla system kring varning och beslutsfattande kring naturolyckor, att öka kunskapen kring orsakssambanden för effekterna av naturolyckor och att utveckla robust infrastruktur. Syftet är att bidra till minskade konsekvenser av naturkatastofer i Sverige och internationellt.
Två år in i covid-19-pandemin och elva år sedan kärnkraftskatastrofen i Fukushima
Den 11 mars 2022 var årsdagen för Tohoku-jordbävningen och tsunamin i Japan som 2011 orsakade tusentals dödsfall och kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Samma dag, för två år sedan, meddelade Världshälsoorganisationen (WHO) att covid-19 skulle klassas som en pandemi. Dessa två kriser är symboliska för hur naturolyckor och relaterade katastrofer fortsätter att utgöra ett stort hot mot samhällen. Torka och översvämningar drabbar till exempel mer än 100 miljoner människor per år och orsakar katastrofala förluster och följder i många regioner i världen. Även om vi inte kan förhindra extrema väderhändelser, vulkanutbrott, jordbävningar och pandemier från att inträffa, kan samhällen bli mer förberedda och förebygga naturolyckor genom att minska samhällets sårbarheter och därmed mildra katastrofala effekter och minska förluster.
Centrum för naturkatastroflära (CNDS) är en strategisk forskningsmiljö för tvärvetenskaplig forskning och involverar såväl forskare tidigt i karriären som ledande forskare från ingenjörs-, samhälls- och geovetenskaper att arbeta tillsammans i projekt om naturrisker, sociotekniska sårbarheter och samhällets säkerhet. Centrets vision är att främja katastrofriskreducering och bidra till att förbättra samhällets förmåga att förebygga och hantera naturrisker i en nationell och internationell kontext.
CNDS är ett virtuellt forskningscentrum som initierades år 2010 när den svenska regeringen utsåg naturolyckor och katastrofvetenskap som ett strategiskt forskningsområde. Idag är CNDS Sveriges ledande forskningscentrum kring naturolyckor, katastrofriskreducering och krishantering, med tio institutioner från tre universitet (Uppsala universitet, Försvarshögskolan och Karlstads universitet). Under det senaste decenniet har mer än 30 doktorander utexaminerats från centret, som för närvarande har 28 aktiva forskare tidigt i karriären (doktorander och postdoktorer). CNDS stöder också forskare tidigt i karriären som vill utvecklas inom det tvärvetenskapliga forskningsområdet naturolyckor och katastrofvetenskap genom att dela ut CNDS stipendium för tvärvetenskapligt arbete.
Centret bidrar till utbildning inom katastrofriskreducering genom sin internationellt kända sommarforskarskola för doktorander. Genom konferensen Forum för naturolyckor och katastrofer, som hålls vartannat år, och många nationella och internationella samarbeten håller CNDS en öppen dialog med praktiker inom ämnesområdet.
Besök gärna CNDS hemsida (https://www.cnds.se/) för mer information om centret och för kommande evenemang.
Om Centrum för Naturkatastrofslära, CNDS
I CNDS möts flera traditionella forskarämnen för att studera en problematik som handlar om naturvetenskapliga fenomen och om samhällets förmåga att möta och förebygga problem på grund av dessa.
Forskare möts under sex arbetsområden, bland andra Riskkommunikation, Samverkan, Informationsinhämtning för att minska naturolyckor samt Skydd av infrastruktur. Basfinansieringen går framförallt till en forskarskola. Den finansieras med forskningsanslag direkt från regeringen i de så kallade strategiska forskningsområdena som utpekades 2009. Under 2011 anställdes totalt 16 doktorander inom CNDS varav två vid Karlstads universitet.
CNDS är ett samarbete mellan Karlstad universitets Centrum för forskning om samhällsrisker (Centrum för klimat och säkerhet), Uppsala universitet och Försvarshögskolan.
CSR bidrar till CNDS genom:
- Forskarstudier inom området "Lärande från olyckor" samt "Varningssystem för översvämningar".
- Postdoktorer inom områdena "Lärande från olyckor" samt "Beslutstöd och samverkan".
- Forskningsprojektet "Att förutsäga och förebygga naturolyckor".
- Forskningsprojektet "Elevers kunskaper kring förebyggande och hantering av klimatrelaterade risker"
- Leder referensgrupp och ansvarar för Forum för naturkatastrofer.