Rollspel
Vad händer, vem har ansvar och vem gör vad i en krissituation? I CSR:s rollspel får deltagarna axla olika roller som på något sätt är involverade i hanteringen av en händelse eller risk.
Varje deltagare får leva sig in en roll som är relaterad till en bestämd situation, där varje individ skapar en karaktär efter sin egen förmåga. Det kan vara räddningstjänst, SOS-alarm, länsstyrelse, fastighetsägare, turist, skolbarn, pensionär eller journalist. För att få igång ett verkligt scenario får deltagarna ett fast manus att agera utifrån.
Varför använda sig av rollspel?
Grundtanken med att använda ett rollspel i detta sammanhang är att deltagaren ges möjlighet till en djupare förståelse genom att ta på sig en roll som innebär att man måste tänka, känna, reagera och agera mot andra rollfigurer utifrån den roll man själv tilldelats.
Det blir lättare för deltagaren att förstå hur olika människor uppfattar verkligheten utifrån sina egna perspektiv, men hur viktigt det samtidigt är att alla involverade aktörer har förståelse för varandras roller. Genom rollspelet belyses vikten av kommunikation och samverkan i hanteringen av händelser, exemplifierad genom en översvämning.
Exempel på våra rollspel
-
Räddningstjänst-team
Tidsåtgång: Halvdag eller heldag.
Syftet är att introducera en grupp till beslutsfattande under tidspress. -
Bono’s hattar
Tidsåtgång: Behöver ett par timmar.
Stimulerar en grupp att föreställa sig strategier och utvärdera dessa med olika utgångspunkter. -
Berättande
Tidsåtgång: Beror på berättelsens längd och antal val som behöver göras, inte längre än en timme.
Rollspelet bjuder in deltagarna till att delta vid vissa punkter och påverka hur berättelsen fortsätter för att skapa förståelse för hur viktiga varje enskilt beslut är. -
Individuella val under specifika omständigheter
Tidsåtgång: 1-2 timmar.
En risksituation presenteras med viss information och deltagarna måste individuellt välja att agera eller inte. Olika detaljnivåer presenteras stegvis till deltagarna med syftet att identifiera graden av förtroende till valen och vändpunkter.