Stärk organisationens förändringsförmåga - teori och praktiska verktyg, 5 hp
Det här är en kurs för dig som vill utveckla din förmåga att driva och genomföra organisationsförändringar.
I den här kursen får du träna och utveckla din förmåga att arbeta med både beprövade och nya verktyg för organisationsutveckling som skapar engagemang. Du får ökad förståelse för organisationsförändringar och stärker din förmåga att genomföra reella förändringar. Under kursens gång får du dela, diskutera och ta del av andras erfarenheter samt reflektera kring relevanta teorier rörande organisationsförändring.
I kursen beskrivs utvecklingen och olika perspektiv inom entreprenörskap/intraprenörskap och organisatorisk utveckling och förändring. Du får ta del av och diskutera centrala begrepp, modeller och verktyg från forskningen samt hur dessa används både inom praktik och forskning. Stort fokus läggs på förändringsprocessen och dess byggstenar samt stödjande verktyg som behövs för att åstadkomma utveckling och förändring.
Du kommer lära dig att:
- Diskutera begrepp, modeller, teorier och perspektiv inom entreprenörskap/intraprenörskap och organisatiorisk utvecking och förändring.
- Förstå, analysera och kritiskt reflektera kring olika verktyg för förändringsarbete och organisationsutveckling.
- Välja och tillämpa relevanta verktyg på aktuella utmaningar inom företag, organisationer och samhälle.
- Producera och presentera rapporter som följer akademiska krav.
Schema Zoomträffar VT2025
- 29 jan kl 13-16 Startvecka
- 12 feb kl 13-16 Workshop1
- 5 mars kl 13-16 Workshop2
- 19 mars kl. 13-16 Workshop3
- 2 april kl 13-16 Workshop4
- 9 april kl 13-16 Slutseminarium
För vem passar kursen?
För ledare, projektledare, affärsutvecklare och innovationsledare som vill utveckla sin förmåga att driva och genomföra organisationsförändringar.
Kursens upplägg
Kursen består av teori och praktik där du är aktiv i föreläsningar och diskussioner med föreläsare och övriga kursdeltagare. Du kommer aktivt delta i kursuppgifter och skriftligt förmedla dina reflektioner. En viktig del i kursen består av kunskap- och erfarenhetsutbyte med andra kursdeltagare.
Undervisningen genomförs på distans via Canvas som är Karlstads universitets lärplattform samt via digitala träffar via Zoom.
Kursen är på avancerad nivå och ger fem högskolepoäng.
Digitala träffar VT2025
Schema under planering
Kursledare
Bodil Sandén, ekonomie doktor med inriktning mot tjänsteinnovation, organisationsutveckling och arbetslivsnära forskning, är verksam inom undervisning och kursutveckling vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet samt är konsult i eget bolag och i nätverket Coinnovate med uppdrag som rör innovation, process och samverkan inom och mellan akademi, näringsliv, offentlig sektor och ideella organisationer.
Hans Björkman är ekonomie doktor med inriktning mot tjänsteinnovation, organisatorisk kreativitet och arbetslivsnära forskning. Hans arbetar i huvudsak som konsult i eget bolag och i nätverket Coinnovate med uppdrag som rör innovation och organisationsutveckling inom näringsliv, offentlig sektor och ideella organisationer. Vid CTF och Karlstads universitet arbetar Hans bland annat som lärare och kursutvecklare rörande entreprenörskap, innovation, strategi och organisationsutveckling. Hans är också affilierad forskare vid Chalmers.
Lisa Johnsson har lång erfarenhet av att stödja företag och organisationer i utvecklings- och förändringsarbete. Hon jobbar som konsult i eget bolag samt i nätverket Coinnovate med uppdrag som rör innovation, process och samverkan inom och mellan akademi, näringsliv, offentlig sektor och ideella organisationer. Vid CTF och Karlstads universitet arbetar Lisa med kursutveckling och samverkan med företag.
Examination
Kursen examineras genom teoretiska och praktiska uppgifter som diskuteras och presenteras.
Behörighetskrav
90 hp varav lägst 30 hp på G2F-nivå eller högre inom samhälls-, beteende- eller naturvetenskap samt minst 2 års arbetslivserfarenhet inom för kursen relevant yrkesverksamhet. Gymnasiets engelska 6. Motsvarandebedömning kan göras.