Ökad miljömedvetenhet med hjälp av Ecorunner
2011-03-28Hushållens konsumtion står för stor del av utsläppen av växthusgaser. Nu kan det bli ändring på detta tack vare forskare från Karlstads universitet, KTH och Göteborgs universitet som utvecklat ett webbaserat verktyg, Ecorunner, som gör det möjligt för dig att se hur konsumtionen i ditt hushåll påverkar miljön. Med det nya verktyget kan du se hur din miljöbelastning förändras genom till exempel ändrade matvanor och minskat bilåkande.
- Med hjälp av Ecorunner kan du eller ditt hushåll beräkna omsättningen av kol, energi och kväve. Det nya, i jämförelse med andra liknande verktyg, är att den gör beräkningarna utifrån hur du använder dina pengar baserat på SCBs nationella statistik för pengar och utsläpp. Det handlar om utsläpp per spenderad krona. En annan nyhet är att den också ger dig möjlighet att göra kompenserande åtgärder av olika slag för att minska eller neutralisera din miljöpåverkan, säger Lars E Olsson vid CTF, Centrum för tjänsteforskning, som är en av forskarna bakom det nya verktyget.
Så fungerar det
Användaren matar in hur mycket pengar som hushållet har spenderat på olika saker, till exempel på olika matvaror, boende och resande. Sedan räknar verktyget ut hur miljöbelastningen ser ut. Den kan även användas som en form av budgetkalkylator då miljöbelastningen visas i relation till din totala konsumtion i kronor. Genom att du kan spara dina resultat i verktyget går det att följa din egen konsumtion över tid, både vad gäller hur du spenderar dina pengar men framförallt hur din miljöbelastning ser ut. Du kan också jämföra det egna och det svenska genomsnittliga hushållet samt laborera med miljöpåverkan utifrån att sänka kostnaden för vissa saker.
Passar i undervisning
- Ecorunner är ett verktyg som på ett rakt och enkelt sätt belyser sambandet mellan hur vi spenderar våra pengar och vilken miljöbelastning det innebär. Verktyget är gratis att använda och riktar sig till alla som har intresse av att få mer kunskap kring den egna konsumtionens betydelse för miljön. Jag tror att detta är ett verktyg som dessutom skulle fungera utmärkt i utbildningar på såväl grund-, gymnasie- som högskolenivå där fokus ligger på lärande om hållbar konsumtion, säger Lars E Olsson.
Verktyget är resultatet av ett forskningsprojekt med forskare vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet, KTH och Centrum för konsumtionsvetenskap, CFK, vid Göteborgs universitet. Projektet, som finansierades av Formas, startades 2007 och avslutades i och att Ecorunner lanserades den 23 mars 2011. Dock kommer det att leva vidare genom att verktyget nu finns tillgängligt för allmänheten.
Vill du testa Ecorunner går du in på ecorunner.industrialecology.se