Flickor och kvinnors liv och livsvillkor
Att växa upp som tjej i särskilt utsatta områden – levda erfarenheter, centrala samhällsaktörer och samhällsarbete.
Det övergripande syftet med studien är att bidra med kunskap om tjejers liv i det som Polismyndigheten definierar som särskilt utsatta områden. Detta sker genom två delstudier: I ett första led undersöks hur tjejer (13–19 år) som växer upp i särskilt utsatta områden orienterar sig i tillvaron på en plats som beskrivs vara märkt av fattigdom, social exkludering och kriminalitet.
I ett andra led, och mot bakgrund av vad som framkommer i den första delstudien, undersöks hur olika centrala samhällsaktörer resonerar kring tjejers livssituationer i särskilt utsatta områden. Ambitionen är att den kunskap som de båda delstudierna genererar kan användas för att utveckla ett kritiskt och demokratiserande samhällsarbete i vad som benämns som utsatta eller särskilt utsatta områden.
Projektet är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Umeå universitet och Karlstads universitet.
Deltagande forskare: Maria Moberg Stephenson
Mer information
Tjejer i kriminella gäng
Syftet med detta projekt är att bidra med fördjupad kunskap om tjejers liv och delaktighet i kriminella gäng. Det huvudsakliga intresset ligger i hur vägen in i gänget, delaktigheten i gänget och, om de lämnat, vägen ut ur gänget beskrivs, men frågeställningarna rör även vilka erfarenheter av utsatthet, delaktighet och våldsanvändning tjejerna har samt om t.ex. kön, klass, etnicitet och ålder ges betydelse. Den kunskap som genereras kommer förhoppningsvis bidra till att förbättra stödet till dessa tjejer och därmed svara mot välfärdssystemets utmaningar.
Mer information
Forskningsprojekt finansierat av Forte. Påbörjas januari 2023
Deltagande forskare: Maria Moberg Stephenson
Uppbrottstrappan
Uppbrottstrappan handlar om intersektionellt socialt arbete med kvinnor som utsatts/utsätts för våld i nära relation. Till inriktningen Kritiska välfärdsstudier har Dr Goldina Smirthwaite knutits som affilierad forskare då hon i olika sammanhang har introducerat såväl som utvecklat modellen om uppbrottstrappan. Hennes senaste arbete handlar om faktorer som utmärker och försvårar situationen för äldre personer som utsätts för våld i nära relationer (2022).
Skyddat boende för kvinnor som utsatts för partnervåld
Pågående doktorsavhandling
I avhandlingen undersöks den sociala organiseringen av insatsen skyddat boende från våldsutsatta kvinnors ståndpunkt. Avhandlingen är en institutionell etnografi som baseras på intervjuer med kvinnor som har varit placerade i skyddat boende, intervjuer med socialsekreterare, samt fokusgruppsintervjuer med personal i ideella, kommunala och privata skyddade boenden.
Doktorand: Sandra Andersson
Publikationer: Andersson. S. (2024). Caught in the crossfire: Abused mothers struggles to navigate the Swedish domestic violence shelter system. Nordic Social Work Research. https://doi.org/10.1080/2156857X.2024.2312399