Steg 5: Riskhantering i forskningsprojekt
Riskhantering är processen för att identifiera, analysera och sedan eliminera alternativt minimera de risker som uppstår under ett forskningsprojekts livscykel. Syftet är att säkerställa att projektet kan genomföras och att uppställda mål kommer kunna nås. Riskhantering är inte bara en reaktiv process utan det bör vara en del av planeringen att ta reda på risker som kan uppstå i projektet och hur man kan hantera risken om den faktiskt inträffar.

Hur man identifierar risker i ett forskningsprojekt
En risk är allt som kan påverka ditt projekt, kvalitet eller budget. När man identifierar risker inom ett forskningsprojekt kan man ta hänsyn till risker per kategori och under vilken fas av projektet det är mest troligt att de kommer inträffa. Det är också klokt att skapa en förståelse för vilka potentiella risker som kan ha störst negativ inverkan på ditt projekt.
Exempel på riskkategorier är; Infrastruktur, rekrytering, ekonomi, hälsa, projektledning, partners, juridik, personal, säkerhet, miljö.
Hur hanterar man en risk i ett forskningsprojekt?
"Riskhantering" betyder att man utvecklar en handlingsplan för att eliminera eller minska effekterna av risker om de uppstår. Det övergripande målet med riskhanteringsplanen är att minska sannolikheten och effekten av händelser som är negativa för projektet. Ett exempel på riskhanteringsplan finns tillgänglig till höger.
