Seminarier och konferenser
En viktig del av vår verksamhet är att erbjuda socialtjänstens anställda och kommunpolitikerna olika seminarier som behandlar ämnen inom olika aktuella verksamhetsområden. FoU Välfärd Värmland erbjuder tre olika seminarieformer:

Fredag med FoU
FoU Välfärd Värmland erbjuder en digital föreläsning, Fredag med FoU, en fredagseftermiddag i månaden med olika teman varje gång. Har du tips eller önskemål om föreläsare eller teman får du gärna maila dem till fouvalfardvarmland@kau.se.
Allmänna seminarier där en förhållandevis större andel av personalen inom välfärdsområdet får tillgång till aktuell forskning eller stöd för att diskutera och problematisera någon viss del av sin verksamhet. Seminarierna planeras halvårsvis. Vår ambition är att planera seminarier som varierar mellan en bred- och speciell inriktning. En ambition är också att blanda seminarier med externa föreläsare med seminarier som behandlar de rapporter FoU Välfärd Värmland publicerat med avsikt att ge dem en större spridning i länet.
Rapportseminarie Rapporter i serien FoU-rapporter (tidigare IKU rapporter) seminariebehandlas som oftast före publicering. Vid seminarierna tillämpas ett dubbelt opponentskap – en opponent med vetenskaplig skolning har till uppgift att fokusera på frågor om vetenskaplig metod och rapportens koppling till det aktuella forskningsläget, medan en opponent med praktikererfarenhet lämnar synpunkter ur ett tillämpningsperspektiv. Opponenter av det förstnämnda slaget har främst kommit från ämnet social omsorgsvetenskap, medan opponenter med praktikererfarenhet som regel varit anställda i den kommun varifrån den behandlade rapporten hämtat sina empiriska data.
Kommande aktiviteter
25 april, kl 13 - 14.30
Fredag med FoU: Dansens betydelse för äldre personer: emotioner och interaktioner för personer över 80 årFoU Värmland uppmärksammar föreläsningsserien HÖK - Höj din kompetens
FoU Värmland vill informera om föreläsningsserien HÖK, ett initiativ som skapats inom ramen för projektet Lärande och utveckling FINansiell SAMordning. Syftet med denna föreläsningsserie är att erbjuda kompetenshöjande insatser för att främja samverkan, lärande och utveckling bland de myndigheter som berörs (kommuner, regioner, Arbetsförmedling och Försäkringskassa).
Genom denna föreläsningsserie strävar samtliga 12 samordningsförbunden i Dalarna, Gävleborg och Värmland efter att stärka samverkan mellan myndigheterna i respektive län. Målsättningen är att skapa en mer samordnad och effektiv rehabilitering för individer och därigenom öka deras möjligheter att snabbare nå den reguljära arbetsmarknaden och egen försörjning.
Innehåll
Föreläsningarna behandlar följande ämnen:
- Våld mot kvinnor och barn i nära relationer
- Lösningsfokuserat arbetssätt
- Social ångest
- Neuropsykiatrisk funktionsvariation med fokus på autism och ADHD
- Hur lyckas vi med SIP/samverkansmöten?
Se mer information här.
16 maj, kl 8.30 - 15.30
Interaktivt seminarium om kultur och hälsa inom äldrevårdenTid och plats: 8.30 - 15.30 på Hotell Gustaf Fröding, Karlstad
Målgrupp: Verksamma inom kulturområdet och vård- och omsorg
Kostnad: Kostnadsfritt
Anmälan senast 25 aprilJäders Teater, FoU Välfärd Värmland och Riksteatern Värmland bjuder in till seminarium om sambanden mellan kultur och hälsa i äldrevården med utgångspunkt från föreställningen Minnen och Sinnen. Dagen innehåller utdrag ur föreställningen, presentation av ett forskningsprojekt om teater på äldreboende, workshops m.m.
- 27 maj, kl 9 - 12
Föreläsning om skadligt bruk, samsjuklighet och sjukdomsinsikt
Målgrupp: Föreläsningen har ett fokus utifrån yrkesrollen personligt ombud men kan också vara relevant för
andra som möter personer med skadligt bruk och/eller beroende
Kostnad: 150kr/uppkoppling
Anmälan senast 23 maj, via denna länk.
Digital föreläsning på zoom. I arbetet med personer som har ett skadligt bruk och/eller beroende är det nödvändigt att ha en förståelse för missbrukets funktion. Under föreläsningen får deltagarna kunskap om olika bedömnings- och förklaringsmodeller samt vilka faktorer som vidmakthåller ett missbruk och vilket stöd som är nödvändigt. Många personer som lider av ett missbruk lider ofta samtidigt av psykisk ohälsa, s.k. samsjuklighet. I denna föreläsning presenteras vikten av förståelsen för samsjuklighet, vilka insatser som finns, vikten av samverkan etc. En del av föreläsningen kommer även fokusera på de fall där personer saknar sjukdomsinsikt och hur
närstående kan finnas som stöd för den enskilde.
Se mer film från Inspirationskonferens LSS 2017
