Systematisk uppföljning och forskning
Systematisk uppföljning kan vara många olika saker, till exempel att följa utvecklingen i ett projekt för att se om det leder till planerat resultat eller uppföljning av socialtjänstens kvalitet och resultat i till
exempel öppna jämförelser.
Individbaserad systematisk uppföljning handlar om att kontinuerlig mäta och beskriva den enskildes problem och behov, insatser och resultat och sedan sammanställa denna information. Handläggaren gör här en sammanvägande bedömning utifrån hens expertis men också utifrån individens erfarenhet och önskemål, individens situation samt kontextuella omständigheter samt bästa tillgängliga kunskap.
Systematisk uppföljning bidrar inte enbart till transparens i verksamheten utan också till att höja kvalitén i verksamheten och ge stöd i strävan mot en kunskapsbaserad socialtjänst.
Systematisk uppföljning och utveckling vid FoU Välfärd Värmland
FoU Välfärd Värmland har som målsättning att utveckla och stödja länsgemensam systematisk uppföljning i syfte att bidra till verksamhetsutveckling inom alla socialtjänstens områden. Idag finns två pågående praktiknära forsknings- och utvecklingsprojekt i länet:
VAVES®
Sedan 2020 har vi utvecklat VAVES® som står för Vetenskaplig analys för verksamhetsutveckling inom socialtjänst. VAVES® är en så kallad regulatorisk processinnovation med målet att på bästa sätt kunna kombinera systematisk uppföljning på lokal nivå med forskning. VAVES® syftar också till att möta kommunernas behov av analysstöd och tolkning av resultat inför planering av förbättringsarbeten på så väl lokal som regional nivå.
Under 2022 och 2023 används VAVES® vid genomförandet av SAVE-studien i en nationell kontext som involverar 23 kommuner från sex län. Genom VAVES® kommer medverkande kommuner bland annat att få tillgång till sina lokala data och se jämförelser med andra kommuner via en gemensam plattform. Genom VAVES® tillhandahålls även presentationsmaterial.
Den fortsatta utvecklingen av VAVES® fokuserar på digitala lösningar som kan underlätta automatiseringsprocesser vid överföring av data liksom användningen av större datamängder. Utvecklingen av VAVES® har finansierats av Innovationskontoret Fyrklövern.