Tidigare studenter om våra utbildningar

Jag arbetar idag som GIS-ingenjör på ett energibolag med GIS blandat med dokumentation och ledningsrättsfrågor. Arbetade tidigare som mätkonsult på Exact.
Hade jag läst idag hade jag velat kombinera mer geodesikurser med programmering samt ytterligare en praktikperiod. Känns bra att varit lite i båda världarna men känns ofta som att man behöver välja mellan geodesi och GIS, mäta eller kontor när man söker jobb sen. Då är det bra att verkligen ha prövat på båda.
Bästa med mätning är mixen av ute/inne och att få styra mycket själv. I mitt nuvarande arbete försöker jag arbeta så mycket som möjligt med GIS eller ledningsrättsfrågor.
Jag har nu en heltidsanställning på Sweco. Efter en gedigen utbildning som direkt ledde till jobb. Jag kommer alltid komma ihåg KAU som ett ställe som säkerställde min framtid.
Jag jobbar på Sjöfartsverket i Norrköping. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är att ajourhålla sjökortsdatabasen. För att effektivisera produktionen så arbetar jag mycket i FME. Jag ansvarar även för Sveriges havsgränser. Deltagit i förhandlingar som GIS-stöd samt ansvarar för att havsgränserna finns tillgängligt digitalt och i våra sjökort.
Arbete med havsgränser kräver stor kunskap kring geodesi vilket jag fått en bra grund till men skulle gärna läst mer om koordinattransformationer och projektioner.
Har sen september 2017 jobbat som GIS-konsult på Sweco Position. Jag trivs jättebra här på Sweco då man får varierande uppgifter och lär sig något nytt varje dag. Samtidigt som man jobbar med kunniga kollegor som alla har hittat sin egen nisch och brinner för det de gör. Jobbar till vardags uteslutande med ArcMap och ArcGIS online (AGOL). Vi har inte valt att gå över till ArcGIS Pro än då det fortfarande saknas funktioner i ArcGIS Pro som vi använder dagligen.
Vanliga arbetsuppgifter kan vara att:
- sätta upp en AGOL-tjänst åt ett internt uppdrag på Sweco.
- visualisera diverse data i form av kartor eller Story maps.
- GIS-support internt på Sweco.
- problemlösning av GIS-relaterade frågor.
När jag gick i Karlstad fick vi möjligheten att läsa diverse programmeringskurser som gav grundläggande kunskaper i programmering. Idag använder nästan varje företag, kommun och myndighet ArcGIS Online.
För tillfället jobbar jag som GIS-ingenjör på en kommun. Jag har trivts superbra på kommunen. Arbetsuppgifterna är väldigt varierande. Mycket tid har gått till underhåll av databaser och karttjänster samt GIS-support till andra avdelningar och förvaltningar. Jag har medverkat i risk-och säkerhetsgruppen, framtagandet av en översvämningsplan och en grönstruktursplan mm. En del gånger har jag även varit med på vissa mätuppdrag framförallt gränsvisningar och utstakningar.
Jag tycker att vår utbildning var bra, jag kanske saknade att gå djupare in på vissa ämnen men eftersom GIS är så brett som det är tycker jag att det var bra att vi fick en bred grund att stå på.
Jag jobbar som GIS-ingenjör på en kommun där jag sitter på samhällsbyggnadsförvaltningen. Vi är en väldigt blandad avdelning, som innehåller GIS-ingenjörer, kommunlantmäteri, miljösamordnare, kommunikatör, verksamhetsutvecklare, reception, reprocentral och nämndsekreterare.
Idag är vi två GIS-ingenjörer här på kommunen, vi gör ganska lika saker båda två, jag är lite mer inriktad på webbkarta och min kollega mer på Sokigo FB. Vi använder myCarta från VA-utveckling som kartverktyg och GeoMedia som GIS-verktyg för mer analyser. Vi har oracle-databas där vi lägger in och redigerar data. Vi sätter skapar och ajourhåller alla kartor/kartlager i myCarta.
Senaste tiden har det blivit mycket digitaliseringsjobb. Dvs att jobba mot andra avdelningar och få dem att jobba med den digitala kartan mer. Många avdelningar vill att deras verksamhetsspecifika program ska kunna koppla data till myCarta och vise versa, så en del jobb går åt för att hitta sådana lösningar.
Vi har ofta en del i projekt där kartan är viktig, exempelvis projektet med att komma igång med flextrafik, planavdelningens införande av nytt program, cykelprojekt osv. Jag trivs bra med det jag gör. Men hade gärna jobbat mer med 3D och drönare.
Jag jobbar som GIS-ingenjör på en kommun där jag jobbar med att ajourhålla baskartan, digitalisera detaljplaner, bestämma och placera ut adresser, bestämma namn på platser/gator i namnberedningen där jag är ordförande och även göra besökskartorna för kommunen. Jag gör även mer än så, men detta är väl det som jag är enskilt ansvarig över. Just nu är det mycket jobb med besökskartorna som ska iväg på leverans 28 feb och efter det är det fullt ös på att bli blåljusgodkända (högst ansvarig för att kommunen blir detta).
Jag fick jobb direkt efter utbildningen. Fick först jobb på Örebro kommun men nu jobbar jag på Metria. På Metria är jag Mätningsingenjör. Jag trivs jättebra på jobbet. Jag har varierande uppgifter både inne och ute. Några av de uppgifter jag har är att sätta adresser och lägenhetsnummer i Lantmäteriets system LINA för tre kommuner där vi har hand om deras primärkarta. Jag gör även nybyggnadskartor, lägeskontroller, grundkartor och gör utsättningar av bland annat fastigheter. Sedan gör jag även fastighetsförteckningar.
Jag utbildade mig till GIS-ingenjör med inriktning på mätning. Jag trivs jättebra på mitt jobb, både med arbetsuppgifterna och kollegorna. Variationen att få vara både inne och ute är skön och att man kan välja vad man ska göra de olika veckorna. Vilket gör att veckorna blir varierande. Hade jag vetat det mer när jag pluggade hade jag nog valt att läsa till fler mätkurser.
