Hej Linda och grattis till din nya titel som docent! Kan du berätta om din forskning?
– Tack! Min forskning handlar om systematisk och användarcentrerad digitalisering med fokus på att öka kunskapen om hur organisationer kan tillvarata digitaliseringens möjligheter på ett hållbart och värdeskapande sätt. Jag undersöker bland annat hur digital teknik kan användas i samspel med organisationer och individer för att skapa värdeskapande tjänster, produkter och processer.
Nu önskar vi alla våra studenter, kollegor, alumner och samarbetspartners en fridfull jul och ett gott nytt år.
Kunskap och förmågan att kunna använda den är centralt för de kompetenser som behövs i den omställning vi behöver göra som individ, organisation och samhälle.
– Företag som proaktivt organiserar sig i den gröna omställningen inom byggindustrin behöver systemomfattande affärsmodellinnovation, säger Andrey Abadzhiev nybliven doktor i företagsekonomi.
Andrey Abadzhiev, du har nyss disputerat i företagsekonomi med avhandlingen Managing business model innovation for sustainability transitions: Towards a theory-based typology – berätta om att leda affärsmodellsinnovation i omställningen till mer hållbara lösningar som du presenterar
I samband med årets Sustainability Day fick studenter vid Handelshögskolan testa på att designa posters för återbruksgallerian Rundgång och andra aktörer i samma bransch.
Sara Davoudi, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan, berätta om studenternas uppdrag
– Studenterna introducerades kort om Rundgång och fick sedan i uppdrag att med koppling till några kärnfrågor skapa posters som syftade till att utveckla Rundgång och liknande verksamheter.
Årets evenemang bjöd på inspirerande föreläsningar och engagerande samtal om tre aktuella delar av den omställning vi alla är en del av.
Återbruksgallerian Rundgång i Karlstad har utmanat synen på second hand och cirkulärt tänkande. Emma Sundh, cirkulär entreprenör och projektledare, beskrev vikten av att göra återbruk attraktivt.
– Det handlar om skills, säger Emma Sundh. Vi ger gamla saker nytt liv genom att göra dem snygga igen och det gör Rundgång intressant.
Studenterna Sara Spets och Vivien Szabo från personalvetarprogrammet vid Handelshögskolan har besökt vår nya samarbetspartner International University of Monaco.
– Mycket handlar om att nätverka, nätverka, nätverka, säger Sara Spets.
Sara och Vivien, berätta om syftet med studiebesöket
Samarbetet mellan Handelshögskolan och International University of Monaco (IUM) är relativt nytt och vi åkte för att utforska möjligheterna som IUM har att erbjuda, säger Sara Spets.
– Akademin behöver bidra med både forskning och specialiserad utbildning inom det här området, säger John Sören Pettersson, professor i informatik vid Handelshögskolan.
Karlstads universitet har genom regionala utvecklingsavtal med Region Värmland identifierat ett antal s.k.
Kauresearch är universitetets Instagramkonto för forskningsinformation. För andra året i rad genomförs temaveckan Kau Science Week samtidigt som Nobelveckan pågår.
Kau Science Week visas främst på Kauresearch-kontot. Ett inlägg varje dag under veckan kommer att uppmärksamma forskare och forskning vid Karlstads universitet. Inläggen kompletteras med stories och ”hashtaggar” till vidare läsning eller lyssning.
Henryk, berätta kort om din bakgrund innan du började på Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning.
– Jag har över 20 års arbetslivserfarenhet från Lodz i Polen, New York, Stockholm och London, med över tio år dedikerat till servicedesign.
Olle, berätta om din bakgrund innan du började på Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning
– Jag har en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi från Handelshögskolan, där jag läste masterprogrammet i innovation och tjänsteutveckling. Under min tid på Handelshögskolan undervisade jag även matematik för förstaårsstudenter, vilket var både roligt och lärorikt.
KEY-dagen är en arbetsmarknadsdag för Karlstads universitets ekonomstudenter, fastighetsekonomer och civilingenjörer med inriktning industriell ekonomi.
Nora Johannesson och Elvin Sabelström är båda projektledare för KEY-dagen. Och även studenter vid civilekonomprogrammet vid Handelshögskolan.
– KEY-dagen är en fantastisk möjlighet för både företag och studenter att nätverka, säger Nora Johannesson.
Den 7-8 november anordnades för första gången Security Divas Sweden vid Karlstads universitet, en nationell konferens om cyber- och informationssäkerhet som lyfter kvinnor inom dessa områden.
Security Divas Sweden välkomnade elva kvinnliga förebilder som bjöd på viktiga insikter kring bland annat informationspåverkan, dataskydd och aktuella perspektiv kring cybersäkerhet.
Är du intresserad av ledarskap, samhällsutveckling, och hållbarhet? Då är Handelshögskolans nya masterprogram Management: Hållbart värdeskapande perfekt för dig.
Under lördagen kom beskedet att den norske affärsmannen Olav Thon har gått bort, 101 år gammal. I över 70 år var han VD för Olav Thon-gruppen och startade ett 80-tal köpcentrum och omkring 90 hotell. Han utsågs till hedersdoktor vid Karlstads universitet 2013.
Han var entreprenören och affärsmannen som startade sin bana som 16-åring med att sälja rävskinn. Några år före sin död ansågs han vara en av världens 500 rikaste människor.
Svaret på de frågorna och många fler får du under årets Sustainability Day som arrangeras på Karlstads universitet för tionde året den 10 december. Välkommen till att bli bättre på hållbarhet i samhället.
Att få till en hållbar omställning är en utmaning för alla branscher idag. Inom transportsektorn är till exempel omställningen till elkraft en utmaning och modeindustrin har länge kämpat mot höga utsläpp och slit- och slängkonsumtion.
Arbetsrelaterad stress är ett allvarligt problem för medarbetares välbefinnande och arbetsgivaren effektivitet.
– Vi använder banbrytande deep tech-lösningar vilket ger objektiva och omedelbara insikter, säger Poja Shams, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF).
IVA:s årliga 100-lista sätter ljuset på aktuell forskning med potential att skapa nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan.
– Vi vill visa att det är roligt att lära och att det finns många alternativ att ta till sig ny kunskap på, säger John Johansson vid Handelshögskolan.
John Johansson, adjunkt i företagsekonomi, varför är det viktigt med ett livslångt lärande?
– Idag kommer nya tekniska innovationer och en ökad komplexitet som kommer att kräva att vi lär och lär om. Exempelvis är artificiell intelligens (AI) något som kommer att kräva inlärning över tid.
Under FEKIS 2024, som genomfördes 22-24 oktober, diskuterades frågor som är relevanta för företagsekonomisk forskning, utbildning och samverkan.
– Företagsekonomi spelar en viktig roll för utvecklingen mot ett hållbart samhälle genom sin inverkan på de många och stora samhällsutmaningar som vi i dag står inför; klimatförändringar, polarisering, sociala klyftor, digitalisering samt introducerandet av AI, säger Mia Larson, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan.
– Vår forskning ger ett bra bidrag in i studenternas arbete med att designa platser för turism där vi påvisar vikten av att arbeta med en platsbaserad digital utveckling i harmoni med platser och människor säger Lotta Braunerhielm, docent i kulturgeografi vid Karlstads universitet.
Inom Geomedia belyser forskningen relationen mellan plats och medier och hur de påverkar varandra.
Bakom administration står administratörerna. En yrkesgrupp som David Regin Öborn, nybliven doktor i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, har fokuserat på i sin forskning.