Anna Broberg Gullbrand, student på idrotts- och hälsocoachprogrammet

Har du alltid varit intresserad av idrott, motion och hälsofrågor?
I hela mitt liv har jag ägnat mig åt rörelse och varit aktiv inom många lagsporter som fotboll, innebandy, handboll och truppgymnastik. Hälsa och rörelse är framtiden, att ta hand om sig och sin kropp. Speciellt viktigt för barn. Många barn tyr sig till mig och visar mig sitt förtroende – det vill jag jobba med – att motivera människor att leva att bättre liv.
Varför har du valt idrotts- och hälsocoachprogrammet?
När jag skulle börja läsa på universitetet hade jag sikte på att bli idrottslärare och sökte en fristående kurs i idrottsvetenskap. Jag är bosatt i Karlskoga men trots att Örebro är närmare valde jag Karlstads universitet. Jag gillar Karlstad och tyckte därför att det kändes mer naturligt att söka hit. När jag hade gått kursen idrottsvetenskap I och var inriktad på att även gå idrottsvetenskap II upptäckte jag att jag läste tillsammans med de studenter som gick idrotts- och hälsocoachprogrammet. Med mitt idrottsintresse har jag också upptäckt glädjen i coaching och ledarskap och jag tänkte; varför inte hoppa på programmet i stället? Ett beslut som jag är väldigt nöjd med.
Vad har varit bäst under utbildningen?
Jag tycker att vi har en bra mix mellan teori och praktik. Under vissa tentor, som till exempel anatomi och fysiologi, som är väldigt intressant och viktigt för vår profession och samtidigt jättesvårt, var vi många som undrade hur vi skulle klara oss igenom utbildningen överhuvudtaget. Men vi tog oss igenom det också.
Praktiskt kommer vi till exempel att få testa våra kunskaper och ta hand om de studenter som börjar sitt första år på programmet för att få praktisera det vi läst. Det är guld värt. Jag ser också fram emot VFU som vi har både under hösttermin och vårtermin under år 2. Då kommer vi studenter att märka vilken inriktning vi vill ha framgent. För min egen del känner jag att framtiden får utvisa om det lutar mer åt hälsocoach eller om det blir idrottslärare, vi får se.
Apropå tentamen, du nämner att du har dyslexi men att det inte har hindrat dig i dina studier. Vad finns det för stöd att få?
Det finns mycket stöd, som till exempel skrivstöd, som universitetet erbjuder för olika funktionshinder. För min del har jag fått ljudböcker och jag har också fått längre tid på mig vid salstentor och ibland även hemtentor. Intresset för innehållet i mitt program är så starkt, det är det som driver mig framåt och också hjälper mig förbi min dyslexi.
Har du några tips till den som funderar på att börja plugga?
Man är aldrig för gammal för att börja läsa. Jag är 34 år och har familj med tre barn vilket gör att jag har en livserfarenhet som jag har stor nytta av i mina studier.
Vad vill du jobba som när du tagit din examen?
Jag vill ha möjlighet att entusiasmera barn och ungdomar att leka fram aktiviteter som de tycker är roliga. Så länge jag får jobba med idrott och hälsa på ett eller annat sätt så kommer det att bli bra.
