Information till dig som sakkunnig
Som sakkunnig är din expertis och ditt engagemang avgörande för vårt arbete med att bygga starka forskningsmiljöer. Dina bedömningar påverkar vår riktning, våra beslut och vilka vi välkomnar till våra team. Din roll som sakkunnig är därmed central för vår fortsatta framgång och utveckling.
Nedan finner du information som behövs för ditt uppdrag. Om du har frågor är du välkommen att kontakta HR-specialist. Vi ser fram emot att ta emot ditt utlåtande!
UPPDRAG
Ditt uppdrag är att bedöma kandidaters behörighet och kompetens och deras lämplighet för våra akademiska befattningar. Din insats är en viktig del i att säkerställa att vi anställer de mest kvalificerade sökande. Din bedömning i befordringsärenden ska baseras på inskickade handlingar i förhållande till vår anställningsordning samt i rekryteringsärenden även anställningsprofil och dess behörighetskrav och bedömningsgrunder. Information om våra processer finns i kompletterande bestämmelser till anställningsordningen.
Rekryteringsgruppen och anställnings-och befordringsutskottet gör därefter en samlad bedömning av ditt utlåtande och eventuella intervjuer, arbetsprov och referenstagning. I det ingår en bedömning av de personliga egenskaper som angivits i annonsen och eventuella andra kriterier som är svåra att bedöma enbart genom granskning av ansökningshandlingar.
JÄVSBEDÖMNING
Det får inte finnas någon intressekonflikt mellan dig som sakkunnig och någon av de sökande. Varje omständighet som kan ifrågasätta en persons opartiskhet kan betraktas som en intressekonflikt. Följande situationer innebär jäv:
- Jäv finns då vetenskapligt samarbete eller samproduktion har ägt rum de senaste fem åren. Detta inkluderar samförfattande av artiklar, böcker samt gemensamma ansökningar om finansiering.
- Jäv kan förekomma för en period längre än fem år om det varit ett nära samarbete.
- Undantag från femårsregeln kan göras om samarbetet skett i form av studier med många deltagare (multi-center-study), detta ska bedömas från fall till fall.
- Jäv finns alltid i handledare-doktorand relationer, oavsett tid.
- Jäv kan förekomma när en person som deltar i utvärderingen av en kandidat tillhör samma institution (särskilt små och medelstora) eller en liknande ekonomiskt oberoende enhet som kandidaten som utvärderas.
- Jäv föreligger i ärenden som rör familjemedlemmar (make/maka, föräldrar, barn, syskon) eller andra personer som har nära anknytning till doktoranden eller hens handledare.
- Jäv föreligger när det finns uppenbar vänskap, fiendskap eller meningsskiljaktigheter.
Vid fakulteten för hälsa natur och teknikvetenskap fyller du in en blankett där du intygar att jäv inte förekommer i förhållande till den sökande/de sökande. Därefter kan dekan fatta beslut om sakkunniga.
Vid fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap finns inte motsvarande blankett utan det stäms av vid förfrågan av uppdraget.
ANSÖKNINGSHANDLINGAR – VARBI
Karlstads universitet använder sig av rekryteringsverktyget Varbi. Där finner du ansökningshandlingar till det uppdrag du fått. Inloggningsuppgifter till Varbi kommer att skickas från HR-specialist när du formellt utsetts till sakkunnig av dekan. Om du redan har licens i Varbi från ditt universitet byter du enkelt universitet när du loggat in i Varbi för att komma åt ditt ärende hos oss.
VÄLJ SÄKERT LÖSENORD
Skydda dina inloggningsuppgifter och information genom att välja ett säkert lösenord. Lösenordet är det som används för att skydda information i IT-tjänster, så att angripare och obehöriga inte kan läsa eller förstöra dem. Därför är det viktigt att du skapar ett starkt lösenord som gör det svårt för angripare och obehöriga att komma åt din information. Nedan följer några instruktioner hur du skapar ett bra lösenord:
- Använd ett unikt lösenord, som du inte har återanvänt från andra IT-tjänster, detta för att förhindra att en läcka i någon annan IT-tjänst inte ska ge tillgång till samtliga IT-tjänster som du använder.
- Ett lösenord ska vara långt, helst 16 tecken långt. Det kan vara lättare att komma ihåg om du tänker i fraser med fyra slumpmässigt valda ord. Använd dock ovanliga och opersonliga ord som inte kan kopplas till dig som person.
- Förvara lösenordet som en värdehandling och lämna aldrig ut det till någon annan, till exempel om någon ber om ditt lösenord via e-post eller över telefon så ska du absolut inte lämna ut det.
UTLÅTANDE
Vi är tacksamma för att du skriver ditt utlåtande enligt anvisningarna och den mall som finns.
- Mall vid rekrytering
- Anvisningar till sakkunniga vid rekrytering
- Anvisningar till sakkunniga vid befordran
Utlåtandet ska signeras och därefter laddas upp i Varbi. Uppstår svårigheter kan det även det underskrivna utlåtandet mailas till HR-specialist eller skickas per post till:
Karlstads universitet
HR-avdelningen
Ange HR-specialist
651 88 Karlstad
ARVODESNIVÅER
Arvodet för sakkunniguppdrag beror på vilken typ av anställning som är aktuell, samt hur många sökande det är att bedöma. Nedan finner du våra ersättningsnivåer för uppdrag som sakkunnig i rekryterings- och befordringsärenden. Om en person sökt flera samtidigt utlysta befattningar inom samma ämnesområde utgår ersättning för en ansökan.
- Sakkunnigarvoden (pdf)
UTBETALNING
Om du bor i Sverige och har ett svenskt bankkonto. Använd blanketten "Ersättning för uppdrag" och fyll i all information som rör ditt uppdrag som sakkunnig. Du behöver inte signera något.
- Ersättning för uppdrag (pdf)
För att få arvodet betalt på ditt bankkonto behöver du registrera ditt konto hos Danske Bank (detta gäller även om du tidigare har anmält konto hos Danske Bank). BankID behövs.
Länk för anmälan av bankkonto till Danske Bank:
Välj "Logga in", "Ny betalningsmottagare" och fyll i uppgifterna. Du väljer själv vilket konto du vill att arvodet ska betalas in på. Ange kundnummer är 79156 vid registrering.
Om du är bosatt utanför Sverige och har ett utländskt bankkonto:
Du som bor utomlands och arbetar/utför uppdrag i Sverige betalar särskild inkomstskatt på inkomsten (SINK-skatt). Skatteverkets hantering av detta kan fördröja löneutbetalningen. Därför rekommenderar vi dig att skicka nedanstående dokument snarast.
- Ersättning för uppdrag (Fyll i all information som rör ditt uppdrag som sakkunnig)
- Mall SINK
- Anmälan konto Danske Bank (Fyll i uppgifter om IBAN och BIC/SWIFT nummer)
- Kopia på pass
Skatteverket skickar per automatik ut ett brev på svenska med krav på att du ska infinna dig hos dem för identitetskontroll. Brevet skickas för en mängd olika ärenden, trots att de enbart rör ett fåtal. Du kan bortse från detta och ditt ärende kommer oavsett besök eller inte, behandlas hos dem enligt standardrutiner. Ditt arvode kommer att betalas ut så snart vi har mottagit Skatteverkets beslut om särskild inkomstskatt för personer bosatta utomlands