Lyft frågan - Bedömning och stöd av patienters sexualitet i cancervård, 4.5 hp
Arbetar du som kontaktsjuksköterska och vill bli bättre på att lyfta samtal om sexualitet vid cancersjukdom med dina patienter och deras eventuella partners?
Idag behandlas, botas eller lever allt fler med cancer, vilket gör dessa frågor än mer aktuella och viktiga att lyfta i samtal, både för patientens och partnerns livskvalitet. I kursen kommer du att få lära dig att bedöma hur cancer och cancerbehandling på kort och lång sikt påverkar patienters sexualitet. Teori varvas med praktiska övningar för att du ska utveckla din förmåga att ge personcentrerad information och stöd till dina patienter och deras partners.
Målgrupp
Kursen är en uppdragsutbildning och vänder sig till legitimerade sjuksköterskor som är kliniskt verksamma som kontaktsjuksköterskor inom cancervård med minst sex månaders erfarenhet. Utöver detta så är kunskaper i engelska nödvändiga eftersom kurslitteraturen är skriven på engelska.
För att anmäla dig till uppdragsutbildningen måste du ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och universitetet skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan inte läsa utbildningen som privatperson.
Kursinnehåll
- Teorier och modeller om sexualitet och sexualitetens påverkan av cancersjukdom
- Samtalsmetodik
- Modeller för att lyfta känsliga ämnen
- Metoder för bedömning av sexualitetens påverkan av cancersjukdom
- Metoder för att förebygga och åtgärda sexuella problem som följd av cancersjukdom
- Relevanta omvårdnadsåtgärder för personcentrerad rådgivning kring sexualitet
- Etiska aspekter vid svåra samtal
Målsättningen är att du genom förvärvade kunskaper och förmågor efter avslutad kurs känner dig stärkt i att lyfta frågor om sexualitet med patienter och deras partner samt att bedöma, informera och ge stöd avseende sjukdomens och behandlingens påverkan på patienternas sexualitet.
Kursen examineras genom skriftliga inlägg och reflekterande diskussioner på lärplattformen Canvas samt muntliga redovisningar och reflekterande diskussioner i seminarier digitalt via Zoom.
Examination
Efter avslutad kurs erhålls kursintyg. För den som så önskar finns möjlighet att examineras för att erhålla högskolepoäng.
De examinerande seminarierna kommer att genomföras på fredagar. Om önskemål finns från deltagarna kan också torsdag kväll erbjudas.
Genomförande
Kursen är framtagen i samverkan med patientrepresentant och kliniskt verksamma kontaktsjuksköterskor. Den är planerad så den ska gå att kombinera med ditt kliniska arbete så bra som möjligt.
Kursen genomförs på distans under sju veckor med fyra obligatoriska zoomträffar (introduktion, examinerande seminarium) samt veckovisa frågestunder med kursledningen. Du kommer också att genomföra stegvisa utmaningar i din kliniska vardag. I lärplattformen Canvas finns filmer, litteraturanvisningar och individuella uppgifter som du arbetar med när det passa dig bäst samt redovisar i plattformen. Avsätt cirka en halvdags kursarbete per vecka mellan träffarna för inläsning och individuella uppgifter.
Kursen är unik då den även genomförs som en forskningsstudie och kommer att utvärderas vetenskapligt bland annat genom att seminarier spelas in, du svarar på enkäter före och efter genomförd kurs, deltar i två fokusgruppsintervjuer och skriver en loggbok vid några tillfällen efter kursen (total tidsåtgång utöver kursen är cirka fyra timmar).
Kurstider 2024
Introduktion och examinerande seminarierna kommer att genomföras på fredagar, där din medverkan är 1, 5 timme / tillfälle.
- 6 september
- 13 september
- 20 september
- 27 september
- 4 oktober
- 11 oktober
- 18 oktober
- 25 oktober
Treffekt®-dialog: implementeringsstöd för chefer
Vid införandet av ett nytt arbetssätt är det viktigt att skapa förutsättningar så deltagarna så snart som möjligt efter avslutad utbildning kan komma igång med sitt arbete. Ledningens stöd och organisationens struktur är också avgörande för om insatsen kommer att leva kvar på enheten eller ej. I denna uppdragsutbildning finns därför ett tillhörande implementeringsstöd som riktar sig till chefer som avser stötta och strukturera organisationen där kontaktsjuksköterskan har sin anställning.
Implementeringsstödet består av två träffar á en timme via Zoom. Den första träffen hålls innan deltagaren har gått utbildningen. Den andra hålls efter sista närträffen för deltagarna. Syftet med implementeringsträffarna är att få ta del av erfarenheter av införandet av arbetssättet för kontaktsjuksköterskorna men också planera och förbereda den egna organisationen.
Inbjudan till Treffekt®-dialog skickas automatiskt till den chef som anges i kursens anmälningsformulär.
Zoomträff för chefer:
- 3 september, kl. 9:00-10:00
Föreläsare
- Cecilia Olsson, onkologisjuksköterska, docent i omvårdnad, Institutionen för hälsovetenskaper, Karlstads universitet
- Anders Ringnér, barnsjuksköterska, Norrlands universitetssjukhus, afilierad lärare och forskare, Institutionen för hälsovetenskaper, Karlstads universitet
- Ulrika Fallbjörk, sjuksköterska, universitetslektor i omvårdnad, Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus.
Dessa kommer att ge introducerande föreläsningar om hur teorier och modeller om sexualitet och modeller för att lyfta känsliga ämnen kan stödja dig i bedöma, förebygga och åtgärda sexuella problem som följd av cancersjukdom.
Kurskostnad och anmälan
Kurskostnaden är 12 500 SEK exkl. moms per deltagare (2024). Obligatorisk kurslitteratur ingår i kurspriset.
Kursanmälan är bindande. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Kursen kan ta emot 24 deltagare och behöver minst 18 deltagare för att kunna starta. Faktura för kursavgiften skickas efter kursstart om ingen annan överenskommelse är gjord.