Personcentrerad vård vid diabetes 15 hp

Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som har en sjuksköterskeexamen och arbetar som sjuksköterska inom eller med koppling till diabetesvård.
Innehåll
Kursen består av omvårdnad (10 hp) och medicinsk vetenskap (5 hp) som integreras i kursen.
I kursen tar vi upp sjukdomslära, diagnostik, symtom och åtgärder vid olika typer av diabetes i relation till andra kroniska sjukdomar i samband med olika farmakologiska behandlingar utifrån farmakokinetik, farmakodynamik, biverkningar och interaktioner av betydelse för läkemedel som används vid diabetes melllitus.
Vidare studeras pedagogiska modeller, undervisningsbehov, egenvårdsbehov, digital teknik och sociala medier i relation till personcenterad vård hos olika åldersgrupper och personer med särskilda behov ut olika perspektiv. Diabetessjuksköterskans ledarskap, planering, samordning och ansvar samt hur en sjuksköterskeledd mottagning kan etableras och drivas studeras också. I kursen ingår att alla lärandemålen studeras utifrån personcentrerad vård evidens, nationella riktlinjer och styrdokument inom diabetesvård.
Genomförande hösten 2026
Kursen bedrivs digitalt, men tentamen skrivs på Karlstads universitet. Kursen innehåller föreläsningar, individuellt arbete, litteraturstudier, grupparbete, seminarium, workshop och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i fyra dagar.
Datum för kursträffar
Detaljerat schema kommer med välkomstbrevet. Schemat som ligger på webbsidan kan du se som ett exempel på hur upplägget planeras. Vi kommer uppdatera det inför hösten 2026 när anmälan startar.
Treffekt®-dialog för chefer till kursdeltagare
Vid införandet av ett nytt arbetssätt är det viktigt att skapa förutsättningar så deltagarna så snart som möjligt efter avslutad utbildning kan komma igång med sitt arbete. Ledningens stöd och organisationens struktur är också avgörande för om insatsen kommer att leva kvar på enheten eller ej. I denna uppdragsutbildning finns därför ett tillhörande implementeringsstöd (Treffekt®-dialog) som riktar sig till chefer som avser stötta och strukturera organisationen där kontaktsjuksköterskan har sin anställning.
Implementeringsstödet består av två träffar á en timme via zoom. Den första träffen hålls innan deltagaren har gått utbildningen. Den andra hålls efter sista närträffen för deltagarna. Syftet med implementeringsträffarna är att få ta del av erfarenheter av införandet av arbetssättet som kontaktsjuksköterska men också planera och förbereda den egna organisationen.
Inbjudan till Treffekt®-dialog skickas automatiskt till den chef som anges i kursens anmälningsformulär.
Zoomträff för chefer:
- Datum och tid kommer (inbjudan kommer i bekräftelsen på deltagarens anmälan)
KURSKOSTNAD
Kurskostnaden är xx xxx SEK exkl. moms per deltagare. Treffekt®-dialoger för chefer samt fika för kursdeltagarna vid de fysiska träffarna på Karlstads universitet ingår i kurskostnaden. Kurskostnaden anslås i samband med att anmälan startar.
Kursanmälan är bindande. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er då omgående. Kursen kan ta emot 32 deltagare och behöver minst 18 deltagare för att kunna starta. Kurskostnaden faktureras efter kursstart om ingen annan överenskommelse är gjord.
