Rehabilitering vid cancersjukdomar i bäckenområdet 7.5 hp
Detta är en uppdragsutbildning som genomförs på uppdrag av Regionalt Cancercentrum Mellansverige.

Målgrupp
Kursen vänder sig till legitimerad personal som är kliniskt verksamma inom sjukvårdsregion Mellansverige.
Innehåll
- Symtom och problem vid cancer i bäckenområdet
- Cancerrehabilitering och team
- Personcentrerad vård
- Patientens delaktighet och ställning
- Evidensbaserad kommunikation och professionella samtal
- Psykosocial omvårdnad
Efter avslutad kurs ska deltagaren kunna:
- Redogöra för akuta och sena effekter av kirurgisk och onkologisk behandling vid cancer i bäckenområdet
- Förklara hur cancer i bäckenområdet och dess behandling på kort och lång sikt påverkar patienters elimination, sexualitet och livskvalitet
- Bedöma patientens individuella symtom, problem och behov av cancerrehabilitering och utifrån det välja evidensbaserade åtgärder samt planera för uppföljning av dessa
- Argumentera för betydelsen av ett personcentrerat förhållningssätt i mötet med patient och närstående, samt deras delaktighet i vård och behandling
- Upprätta en vårdplan för patients cancerrehabilitering utifrån ett personcentrerat förhållningsätt
Kursen examineras i form av skriftliga uppgifter som genomförs i par, enskilda kamratgranskningar samt deltagande i workshops och seminarium.
Efter avslutad kurs erhålls kursintyg och högskolepoäng.
Genomförande 2024/2025
Kursens undervisningsformer består av föreläsningar, enskilda studier, grupparbeten, workshops och seminarier. Skriftliga arbeten diskuteras vid seminarium. I all undervisning läggs vikt vid områdets vetenskapliga grund och evidensbaserad kunskap. Kursen genomför som modifierad distans och innehåller ett antal närträffar som sker digitalt i realtid via zoom eller fysiskt. Vid frånvaro från seminarium ges en skriftlig ersättningsuppgift.
Studier på distans genomförs via utbildningsplattformen Canvas. De fysiska träffarna hålls på Ersta Hotell och Konferens i Stockholm.
Deltagarna behöver avsätta cirka en hel dags kursarbete per vecka mellan träffarna för inläsning av litteratur, filmade föreläsningar, arbeta med uppgifter och diskussioner i sin studiegrupp med kurskamrater.
INFÖR KURSSTART
Utbildningen genomförs delvis nätbaserat, vilket innebär att du behöver ha tillgång till dator (helst inte äldre än 3 år), tillräcklig bredbandsuppkoppling, minsta internminne 2 GB (4 GB rekommenderas), webbkamera och headset.
- Inför kursstart kontrollera din dators och nätanslutningsprestanda på: https://www.kau.se/student/ar-student/it-stod/tjanster/it-stod-till-studenter
- Kurslitteratur och schema kommer skickas till deltagarna per post några veckor före kursstart
- Innan utbildningen startar kommer deltagarna via lärplattformen Canvas att tillhandahålla, läsanvisningar avseende grundläggande kunskaper inom anatomi, fysiologi, cancersjukdomar och cancerbehandlingar inom bäckenområdet, för att förbereda sig för kursen och lättare tillgodogöra sig dess innehåll.
Kurstillfällen för kursdeltagarna
- 7-8 november, kursstart på Ersta Hotell och Konferens.
Logi i enkelrum på Ersta Hotel och Konferens ingår och är bokat den 7-8 november. Även fika och lunch ingår samt middag på kvällen den 7 november. - 12-13 november, distansträff via Zoom
- 21 november, distansträff via Zoom
- 27 november, distansträff via Zoom
- 5 december, distansträff via Zoom
- 12 december, distansträff via Zoom
- 19 december, distansträff via Zoom
- 9 januari 2025, distansträff via Zoom
- 16 januari, distansträff via Zoom
- 23 januari, distansträff via Zoom
- 27 januari grupparbete via Zoom.
- 5 februari, inlämning av examinationsuppgifter
- 10-11 februari, kursslut på Ersta Hotell och Konferens.
Logi i enkelrum på Ersta Hotell och konferens ingår och är bokat 10-11 februari. Även fika och lunch ingår samt middag på kvällen den 10 februari.
Treffekt®-dialog för chefer till kursdeltagare
Vid införandet av ett nytt arbetssätt är det viktigt att skapa förutsättningar så deltagarna så snart som möjligt efter avslutad utbildning kan komma igång med sitt arbete. Ledningens stöd och organisationens struktur är också avgörande för om insatsen kommer att leva kvar på enheten. I denna uppdragsutbildning inkluderar därför Treffekt®-dialog (implementeringsstöd) som riktar sig till chefer.
Implementeringsstödet består av två träffar á en timme via zoom. Den första träffen hålls innan deltagaren har gått utbildningen. Den andra hålls efter sista närträffen för deltagarna.
Zoomträffar för chefer:
- 30 oktober, kl. 9:00-10:00 (inbjudan kommer via mejl)
Anmälan
Anmäl dig via cancersamordnaren i din region.
Kurskostnad
Kurskostnaden, Treffekt®-dialoger för chefer, litteratur, angivna övernattningar, fika och lunch samt middagar 7 november 2024 och 10 februari 2025 finansieras av Regional Cancercentrum Mellansverige.
Det som tillkommer för deltagaren är eventuell resekostnad.
Kursanmälan är bindande och kursen kan ta emot 35 deltagare.
