Modern statistik och simulering i praktiken
Kursen ger dig både en teoretisk och praktisk grund i modern statistik och simulering kopplat till databearbetning och visualisering. Du kommer möta erfarna föreläsare och forskare. Kursen innehåller både föreläsningar och praktiska moment. Efter kursen erbjuds du individuell coaching vid två tillfällen utifrån en egen problemställning kopplat till ditt arbete, detta för att du lättare ska kunna omsätta kunskapen från kursen i din verksamhet.

Målgrupp och syfte
Kursen vänder sig till dig som arbetar med databearbetning och visualiseringstekniker. Kursen passar dig oavsett om du redan har praktisk erfarenhet av datahantering och statistiska metoder men vill få en mer solid teoretisk grund och få insikt i de senaste trenderna, eller om du är ny inom området och känner att du behöver en teoretisk och praktisk grund att stå på. Du kommer ha möjlighet att arbeta med eget dataunderlag och egna problemställningar.
Kursinnehåll
Kursen kommer att delas upp i två delar: Föreläsningar, där vi täcker teoretiska idéer och koncept och praktiska genomföranden och visualiseringar, där vi fokuserar på problemlösning.
Modul 1: Statistisk dataanalys
Teori: Sannolikhet, betingad sannolikhet, Bayes' sats, diskreta och kontinuerliga slumpvariabler, sannolikhetsfunktion, fördelningsfunktion, täthetsfunktion, medelvärden, spridningsmått, multidimensionella slumpvariabler, beroendemått.
Praktik: Databehandling med programmering eller statistisk mjukvara, datareduktion, gleshet och kompression, huvudkomponentanalys, klusteranalys, maskininlärning.
Modul 2: Statistisk inferens
Teori: Slumpmässigt urval, urvalsfördelningar (t- och F-fördelningar), metoder för parameterestimering (minsta kvadratmetoden, maximum likelihood-metoden), beräkning av punkt- och intervallskattningar för relevanta parametrar, variansanalys (ANOVA) och variansreduktion.
Praktik: Invers transform sampling, implementering av parameterestimeringar med kontrollerad varians, jämförelse av skattningar baserade på maximum likelihood-metoden (eller andra metoder för parameterestimering) och skattningar baserade på maskininlärning.
Genomförande hösten 2025
I kursen samläser du med studenter och kursen genomförs på engelska med föreläsningar via zoom. Både grupp- och individuella uppgifter kommer att användas. Coachningen kommer att ske individuellt. Du kommer att få stöd i att implementera din nya kunskap genom personlig coaching vid två tillfällen.
Du kan använda vilket programmeringsspråk du vill, annars kommer vi att använda Python, Julia och/eller R. En snabbkurs i programmering för absoluta nybörjare, som täcker grundläggande dataanalys, finns tillgänglig på begäran. Kursen är anpassad efter dina behov, vilket säkerställer värde för dig och din organisation.
Kursdatum
Kursen genomförs från september till november 2025, inklusive efterföljande individuell coaching vid två tillfällen.
Alla träffar genomförs via zoom och kl. 15:15-17:00.
- 18 september: Kursstart
- 25 september
- 2 oktober
- 9 oktober
- 16 oktober
- 23 oktober
- 6 november
- 13 november
Föreläsare
Adrian Muntean är professor i matematik och har en bakgrund i matematisk modellering och simulering av verkliga processer, specialiserad på industriell matematik.
- Forskarprofil: https://www.kau.se/en/researchers/adrian-muntean
Grigor Nika är universitetslektor och forskar inom tillämpad analys och är en dedikerad lärare med ett passionerat intresse för statistik.
- Forskarprofil: https://www.kau.se/en/researchers/grigor-nika
Nicklas Jävergård är fysiker i grunden med bakgrund inom vetenskaplig databehandling. Nicklas är doktorand i tillämpad matematik och gillar att leka med data.
- Forskarprofil: https://www.kau.se/personal/nicklas-javergard
Treffekt® - kompetensutveckling med effekt!
Kunskap har bara värde om den används. Vårt varumärke Treffekt® innebär att vi är tre parter; Karlstads universitet, du som deltagare och din chef/organisation som tillsammans skapar förutsättningar för att kunskapen från utbildningen ska användas och göra skillnad i din verksamhet. Treffekt® bygger på de faktorer som forskning visar är de viktigaste för "transfer of learning", dvs. hur kunskap från en utbildning omsätts i praktiken.
För att du som deltagare och din chef/organisation ska få möjlighet att reflektera över hur ni inom er organisation på bästa sätt kan ta vara på kunskapen från utbildningen så erbjuder vi dig, tillsammans med din chef, att träffa kursledaren före kursstart via zoom och följa upp med en träff efter avslutad utbildning. Under mötena diskuterar coachning och vad ni vill att utbildningen ska bidra till i er verksamhet och vilket resultat ni tycker att ni fått.
Kurskostnad och anmälan
Kurskostnaden är 13 900 SEK exkl. moms per person. Kurslitteratur ingår inte i avgiften. Examination ingår inte i kursen men om du är intresserad av att examineras för 7,5 hp ber vi dig kontakta uppdragskoordinator Camilla Johannesson i samband med att du anmäler dig till kursen.
Kursen kan ta emot 10 yrkesverksamma deltagare.
För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller en organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och vi skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan inte läsa utbildningen som privatperson. Deltagande i utbildningen kräver inte tidigare högskole- eller universitetsstudier. Kursanmälan är bindande.
