Tjänstefiering för affärsutvecklare och säljare 5 hp
Är du affärsutvecklare eller säljare som vill driva framgångsrik utveckling inom din organisation och skapa högre kundvärde genom tjänstefiering? Vill du fördjupa dina kunskaper om hur företag kan utveckla och sälja tjänster, ställa om till mer cirkulära affärsmodeller och skapa hållbart värde? Då är denna kurs för dig!

Vad är tjänstefiering?
Tjänstefiering innebär att företag går från att enbart sälja produkter till att utveckla och erbjuda tjänster som skapar mervärde för kunderna. Det kan handla om allt från serviceavtal och digitala lösningar till helhetskoncept där kunderna betalar för funktion istället för en fysisk produkt. Många företag satsar på tjänstefiering för att stärka kundrelationerna, öka lönsamheten och bidra till en mer hållbar affärsmodell.
Kursen ges av forskare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF). Vid CTF genomförs världsledande forskning med fokus på värdeskapande genom tjänster. Forskning vid CTF har visat att en lyckad tjänstefiering kräver ett samspel mellan affärsutvecklare och säljare. Affärsutvecklare har en nyckelroll i att formulera strategier och skapa strukturer för en tjänstebaserad affärsmodell, medan säljare spelar en avgörande roll i att förstå kundernas behov, kommunicera värdet av tjänster och säkerställa att lösningarna blir framgångsrika på marknaden. Denna kurs baseras på den senaste forskningen, den ger er verktyg och insikter som krävs för att tillsammans driva en tjänstebaserad omställning och stärka ert företags konkurrenskraft.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som arbetar som affärsutvecklare eller säljare. Det föreligger inga formella behörighetskrav för att få delta i en uppdragsutbildning på högskolenivå. Behörig är den som av sin arbetsgivare utsetts att följa utbildningen.
Tjänstefiering handlar inte enbart om att utveckla nya tjänster – det kräver också att företaget förändrar sitt sätt att sälja, paketera och leverera värde till kunder. Forskning vid CTF visar att affärsutvecklare och säljare har en avgörande roll i denna omställning:
- Affärsutvecklare ansvarar för att forma strategier, affärsmodeller och interna processer som stödjer en tjänstebaserad affär.
- Säljare är i direkt kontakt med kunderna och kan identifiera behov, kommunicera värdeskapandet och bygga förtroende för de nya tjänsteerbjudandena.
För att en organisation ska lyckas med tjänstefiering krävs därför en samverkan mellan dessa roller. Kursen är utformad för att ge både teoretiska och praktiska kunskaper för att driva tjänstefiering.
Du lär dig att
- förstå och analysera hur företag kan skapa värde för kunder, företaget självt och andra aktörer genom ett utökat tjänsteerbjudande.
- tillämpa principer från cirkulär ekonomi och strategier för att visa hur tjänster kan fungera som drivkraft för cirkulär omställning.
- diskutera och reflektera över begrepp, modeller och metoder inom tjänstefiering, samt utveckla en praktisk plan för hur tjänstefiering kan implementeras i din verksamhet.
Innehåll
I den här kursen får du tillgång till konkreta modeller, teorier och verktyg som hjälper dig att implementera tjänstefiering i din organisation och stödja den förändringsresa som detta innebär. Kursen erbjuder en djupdykning i värdeskapande och hållbarhetsaspekter, med särskilt fokus på tillverkningsindustrin – även om insikterna kan tillämpas brett inom andra sektorer.
Vi lägger stor vikt vid erfarenhetsutbyte med andra deltagare, där du får möjlighet att lära av andras perspektiv och utveckla idéer tillsammans med yrkeskollegor.
Efter kursen kommer du ha påbörjat en handlingsplan för hur din organisation kan genomföra en tjänstebaserad förändringsprocess, skräddarsydd efter er verksamhetsstrategi och era kundbehov.
GENOMFÖRANDE 2025
Kursen genomförs på distans via zoom och förutsätter självständigt arbete, kontinuerlig textinläsning samt aktivt och reflekterande deltagande på seminarier där du får diskutera och dela erfarenheter med andra kursdeltagare. Därutöver ingår individuella uppgifter på distans via utbildningsplattformen Canvas. Kursen ges på kvartsfart vilket betyder att kursdeltagaren får räkna med cirka en halvdags kursarbete per vecka mellan träffarna för inläsning och hemuppgifter.
Träffar via zoom
- 16 september, kl. 13:00-15:00: Kursstart och introduktion till modul 1
- 23 september, kl. 13:00-15:00: Diskussionsseminarium modul 1
- 30 september, kl. 13:00-16:00: Presentationsseminarium modul 1
- 7 oktober, kl. 13:00-15:00: Introduktion modul 2
- 14 oktober, kl. 13:00-15:00: Diskussionsseminarium modul 2
- 21 oktober, kl. 13:00-16:00: Presentationsseminarium modul 2
- 4 november, kl. 13:00-15:00: Introduktion modul 3
- 11 november, kl. 13:00-15:00: Diskussionsseminarium modul 3
- 18 november, kl. 13:00-16:00: Kursavslut och presentationsseminarium modul 3
Datum för implementeringscafé planeras i samband med kursavslutningen.
Efter avslutad kurs erhålls kursintyg. För den som så önskar finns möjlighet att examineras för att även erhålla högskolepoäng.
Föreläsare
Maria Åkesson, lektor och forskare i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) och Handelshögskolan vid Karlstads universitet.
Siri Jagsted, lektor och forskare i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) och Handelshögskolan vid Karlstads universitet.
Klas Hedvall, forskare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) och projektledare på Chalmers Industriteknik.
TREFFEKT® - KOMPETENSUTVECKLING MED EFFEKT
Kunskap har bara ett värde om den används. Vårt varumärke Treffekt® innebär att vi är tre parter; Karlstads universitetet, du som deltagare och din chef/organisation som tillsammans skapar förutsättningar för att kunskapen från utbildningen ska ge avtryck i er verksamhet. I Treffekt® utgår vi från de faktorer som forskningen visar är de viktigaste för ”transfer of learning” d.v.s hur kunskap från en utbildning omsätts i praktiken.
Konkret innebär Treffekt® i denna utbildning att du och din chef bjuds in till Treffekt®-dialog vid tre tillfällen – inför kursstarten, strax efter kursavslutningen och den sista cirka sex månader efter avslutat kurs (en timme på zoom vid varje tillfälle).
Som stöd efter avslutad kurs har du möjlighet till dialog med kursledaren via zoom i så kallat implementeringscafé vid tre tillfällen mellan kursavslutningen och den sista uppföljande Treffekt®-dialogen.
- Treffekt®-dialog 1: 11 september, kl. 15:00-16:00
- Treffekt®-dialog 2: 4 december, kl. 15:00-16:00
- Treffekt®-dialog 3: 23 april 2026, kl. 15:00-16:00
KURSKOSTNAD OCH ANMÄLAN
Kurskostnaden är 14 900 SEK exkl. moms per deltagare (2025). Utöver kurskostnaden tillkommer ev. kurslitteratur.
Kursen kan ta emot 12 deltagare och behöver minst 8 deltagare för att kunna starta. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Faktura för kursavgiften skickas efter kursstart om ingen annan överenskommelse är gjord.
