Att leda processer för skolförbättring, 7.5 hp
Uppdragsutbildningen har tagit initiativ till ett antal kurser för fortbildning samt en professionssatsning för personal med mandat för skolutveckling inom skolväsendet i hela landet. Kurserna ingår i Utvecklingsprogrammet för skolutvecklare.
Obs! Kursen är omgjort efter att filmen producerades, men i filmen får du iallafall en insikt om vad kursen
innehåller.

Målgrupp
Personal med mandat för skolutveckling, till exempel förstelärare och pedagoger med särskilt pedagogiskt ansvar inom skolväsendet i hela landet.
Det föreligger inga formella behörighetskrav för att få delta i en uppdragsutbildning på högskolenivå. Behörig är den som av sin arbetsgivare utsetts att följa utbildningen.
Innehåll
Kursen är organiserad runt processledarrollen i relation till tre centrala teman: förbättringsorganisationen, det kollegiala lärandet, samt det systematiska kvalitetsarbetet. Inom ramen för dessa teman fördjupas förståelsen för vilka organisatoriska förutsättningar som kan främja och stärka skolans förmåga att kontinuerligt utvecklas och förbättras, och hur processledarollen kan bidra i det arbetet. I detta sammanhang får deltagaren också tillfälle att pröva och värdera olika verktyg för att leda processer för skolutveckling utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, för att därigenom kunna bidra till att utveckla skolans kärnuppdrag, d.v.s. undervisning och elevers lärande.
Digitala kursträffar med föreläsningar, seminarier och workshops är betydelsefulla hållpunkter i kursen. Processen mellan kursträffarna innefattar bl.a. aktioner i den egna verksamheten, litteraturstudier och reflektioner. Kursens delar bidrar på olika sätt till deltagarens professionsutveckling som processledare för skolförbättring.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska du kunna:
1. redogöra för och kritiskt granska olika faktorer som utgör en skolas förbättringskapacitet,
2. planera, använda, värdera och kommunicera aktioner som stärker skolans förbättringskapacitet och professionella lärande, samt
3. analysera processledarrollen i relation till aktuell forskning och till den egna verksamheten.
För mer information om innehållet och genomförandet se kursplanen och litteraturlistan här på webbsidan.
Genomförande
Utbildningen är på avancerad nivå och genomförs digitalt via zoom och omfattar en heldag och tre halvdagar.
TREFFEKT® - KOMPETENSUTVECKLING MED EFFEKT
Kunskap har bara ett värde om den används. Vårt varumärke Treffekt® innebär att vi är tre parter; Karlstads universitetet, du som deltagare och din chef/organisation som tillsammans skapar förutsättningar för att kunskapen från utbildningen kan omsättas i praktiken och ge avtryck i er verksamhet. I Treffekt® utgår vi från de faktorer som forskningen visar är de viktigaste för ”transfer of learning” d.v.s hur kunskap från en utbildning omsätts i praktiken.
Inbjudan till Treffekt®-dialog skickas automatiskt till den chef som anges i kursens anmälningsformulär. Den första Treffekt®-dialogen hålls innan deltagaren har gått utbildningen. Den andra hålls efter sista närträffen för deltagarna.
Kurskostnad och anmälan
Kurskostnaden anslås när anmälan startar.
Lärare kan direktanmäla sig till kursen, men observera att man då intygar att skolhuvudman godkänt att man lämnar in anmälan. Så stäm av med din skolhuvudman innan du anmäler dig. Kursanmälan är bindande och kopia på anmälan skickas till huvudman.
Huvudmannen ansvarar för att deltagarna får tid avsatt för genomförandet av kompetensutvecklingen. Huvudmannen ansvarar även för att deltagaren har tillgång till digital enhet och annan utrustning som krävs för att följa kursen.
Kursen kan ta emot 50 deltagare och behöver minst 25 deltagare för att kunna starta. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Faktura för kursavgiften skickas efter kursstart om ingen annan överenskommelse är gjord.
Som huvudman kan du beställa flera kursplatser till dina lärare:
- Kontaktperson: uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm, 072-454 77 60
