Lärarlyftet - Speciallärarutbildning med specialisering mot intellektuell funktionsnedsättning, 90 hp (1-90)

Målgrupp
Målgrupp för speciallärarutbildningen inom Lärarlyftet är lärare eller förskollärare som har:
Lärar- eller förskollärarexamen:
- sådan lärarexamen eller förskollärarexamen som krävs för behörighet att undervisa i anpassad grundskola, anpassad gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive gymnasial nivå,
- sådan lärarexamen som krävs för behörighet att undervisa som lärare i specialskolan eller
- sådan lärarexamen eller förskollärarexamen som krävs för behörighet att som speciallärare få bedriva undervisning som avser särskilt stöd i grundskolan, gymnasieskolan samt motsvarande skolformer enligt behörighetsförordningen.
Anställning inom skolväsendet, dock inte inom förskolan eller fritidshemmet.
Genomförande
Utbildningen erbjuds nästa gång med start hösten 2025.
Studietakt
Halvfart
Kursinnehåll
Du kan läsa allt om kursernas innehåll, lärandemål och former för examination i kursplanerna. Du hittar kursplaner och litteraturlistor i högermenyn på webbsidan. Observera att litteraturlistorna kan komma att uppdateras och aktuell litteraturlista finns tillgänglig senast sex veckor före kursstart på respektive kurs.
Terminsupplägg för programmet med start hösten 2025
Vid Karlstads universitet ges speciallärarutbildningen på halvfart. Det innebär att utbildningen pågår under sex terminer, med kurser om 15 hp per termin. Den sista terminen skrivs ett självständigt arbete, examensarbete, om 15 hp. Sammanlagt omfattar utbildningen 90 hp.
Termin 1, ht 2025
- Specialpedagogik som forsknings- och verksamhetsområde, 15 hp (LLAGU1)
Termin 2, vt 2026
- Specialpedagogisk praktik, 15 hp (LLAGU9)
Termin 3, ht 2026
- Lärande och undervisning i anpassade skolan, del I, 15 hp (LLAUF1)
Termin 4, vt 2027
- Lärande och undervisning i anpassade skolan, del II, 15 hp (LLAUF2)
Termin 5, ht 2027
- Vetenskapliga metoder i specialpedagogisk forskning, 15 hp (LLAU10)
Termin 6, vt 2028
- Examensarbete inom speciallärarprogrammet, 15 hp (LLAGU7)
Undervisningsform
Utbildningen ges på distans med utbildningstillfällen (närträffar) förlagda vid Karlstads universitet. Varje kurs omfattar i regel tre närträffar á två dagar på plats i Karlstad. Vid närträffarna tillämpas olika arbetsformer och vissa examinationer genomförs. Under termin sex, när examensarbetet skrivs, kan upplägget se något annorlunda ut och antalet träffar i Karlstad vara något färre. Vissa moment kan också komma att genomföras via zoom.
Utöver närträffarna sker utbildningen via lärplattformen Canvas, vilken utgör basen för kommunikation mellan deltagare och lärare samt mellan deltagarna i studiegrupper. Olika former av fältstudier såsom observationer, intervjuer och auskultationer förekommer under utbildningen. Deltagarna bör därför ha möjlighet att genomföra studier i en pedagogisk verksamhet med relevans för den kommande yrkesutövningen.
Ett självständigt arbete (examensarbete) omfattande 15 hp genomförs under den sista terminen. Det självständiga arbetet ska utgöra en fördjupning inom specialiseringen mot intellektuell funktionsnedsättning.
Kursutvärdering
Utvärdering sker via verktyget Survey & Report efter varje avslutad kurs. Därutöver genomförs i regel muntlig kursvärdering/gemensamt samtal vid sista träffen på varje kurs.
Utbildningens uppbyggnad och konstruktion
Utbildningen syftar till att utveckla speciallärarens profession. Deltagarna ska under utbildningstiden utveckla en självständig hållning i professionsutövningen genom de erfarenheter, kunskaper och reflektioner som de möter i olika utbildningsmoment. Även deltagarnas tidigare erfarenheter och kunskaper tillvaratas i utbildningen. En viktig utgångspunkt är att i utbildningen skapa forum där erfarenhetsbaserad kunskap möter teoretisk kunskap på ett sådant sätt att deltagaren kan utveckla en vetenskapligt grundad kompetens att verka som speciallärare.
Specialpedagogik har sin vetenskapliga grund i flera olika ämnesinriktningar såsom pedagogik, psykologi och sociologi. Det är både ett kunskaps- och forskningsområde samtidigt som det handlar om pedagogisk vardag och politiska värden. Det är därmed ett komplext och mångvetenskapligt ämne som berör frågor om ideologi, utbildningsfilosofi och didaktik. Genom olika undervisningsmoment och examinationsformer som används strävar utbildningen mot att skapa en progression när det gäller relationen mellan vetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet samt dess betydelse för yrkesutövningen. Varje deltagare ges i utbildningens olika delar möjlighet att successivt utveckla sin förmåga att ta del av och själv producera forskningsgrundade texter samt att använda olika metoder för datainsamling och databearbetning genom till exempel observationer, intervjuer, tolkning av statistiska data och textanalyser. Vidare läggs vikt vid kritisk granskning, validitetsaspekter samt olika teoretiska perspektiv genom hela utbildningen.
Vid ämnet specialpedagogik vid Karlstads universitet bedrivs ett flertal forskningsprojekt med fokus på undervisning för elever mottagna i de anpassade skolformernas verksamheter. Detta kommer självklart speciallärarprogrammet till godo. Vidare relateras skolans och lärares moraliska, politiska och pedagogiska uppdrag genomgående i utbildningen till frågor om barns rättigheter med utgångspunkt i FN:s konvention om barnets rättigheter samt konventionen om mänskliga rättigheter.
Tillträdeskrav
Deltagande i speciallärarutbildning inom Lärarlyftet förutsätter att följande villkor är uppfyllda:
• Den sökande ska ha en sådan lärarexamen eller förskollärarexamen som enligt behörighetsförordningen utgör grund för avsedd behörighet.
• Slutligen krävs att den sökande har anställning inom skolväsendet, dock inte inom förskolan eller fritidshemmet. Detta styrks genom blanketten ”Huvudmannens godkännande”. Några andra krav för deltagande får inte ställas.
Antagning
Skolverket anlitar Universitets- och högskolerådet (UHR) för att ta emot ansökningar, bedöma tillträdesrätt till uppdragsutbildningen och genomföra urval efter principer som Skolverket har beslutat, samt även kontrollera att aktuell huvudman till UHR har lämnat ett skriftligt godkännande av den enskilde lärarens ansökan.
Det anordnande Lärosätet ansvarar för att utbildningen är sökbar på www.antagning.se vid tidpunkt för första anmälningsdag. Det anordnande lärosätet är skyldigt att starta utbildningen endast om antalet anmälda deltagare som uppfyller kraven på att få delta uppgår till det minimiantal som lärosätet uppgivit för utbildningen. Skolverket förbehåller sig rätten att reglera det antal personer som kan antas till respektive utbildning. Det beror på att det totala antalet personer som uppfyller kravet på att få delta i speciallärarutbildningen inom ramen för Lärarlyftet, inte kan vara högre, ur en kostnadsaspekt, än vad som är möjligt att rymmas inom anslaget. Regleringen får dock inte göras lägre än det angivna minimiantal lärosätet angivit.
UHR skickar ut antagningsbesked i juni månad.
Studievägledning, validering och tillgodoräknande
Samtliga deltagare som antas till kursen får information om att man har möjlighet att ansöka om tillgodoräknande där universitetet bedömer den sökandes kunskaper och/eller färdigheter från tidigare utbildning eller yrkesverksamhet i förhållande till lärarlyftskursernas lärandemål.
Alla deltagare har möjlighet att kontakta studie- och karriärvägledare och boka samtal för stöd i valideringsprocessen. Det är obligatoriskt om tillgodoräknandet handlar om kunskaper som i huvudsak har utvecklats i yrkesverksamhet (kallas ibland reell kompetens).
