Bedömning av nyanlända och flerspråkiga elevers andraspråksutveckling för lärare i svenska som andraspråk 7.5 hp
Kursens syfte är att ge lärare en ämnesdidaktisk fördjupning och redskap för en systematisk och kontinuerlig bedömning av elevers andrapråksutveckling i skolan. Kursen ska utveckla lärarens förmåga att planera och genomföra formativ undervisning som bidrar till att förbättra nyanlända och flerspråkiga elevers förutsättningar för lärande och goda kunskapsresultat.

Målgrupp
Kursen ska rikta sig till en eller flera av följande målgrupper:
- lärare i svenska som andraspråk i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan,
sameskolan samt gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. - lärare i svenska som andraspråk i kommunal vuxenutbildning.
Förkunskaper
- Lärarutbildning varav minst 30 hp svenska som andraspråk eller lärarutbildning och minst 30 hp svenska som andraspråk.
Genomförande
Kursen ges helt på distans via lärplattformen Canvas. På lärplattformen tillhandahålls inspelade föreläsningar, läsanvisningar, reflektionsfrågor, diskussionsforum för basgrupper, uppgiftsanvisningar samt kontaktytor med kursledare.
I kursen ingår 4 digitala träffar (halvdagar) i realtid via zoom. Under träffarna genomförs seminarier där vi följer upp uppgifter som har genomförts i den egna verksamheten. Dessa seminarier genomförs i basgrupperna som så långt det är möjligt baseras på skolform och årskursintervall. Under dessa samtal har kursledarna en handledande funktion. I samband med träffarna förbereds också deltagarna på nästa moment i kursen genom en kombination av föreläsning och erfarenhetsutbyte. Efter varje träff lämnar deltagarna in skriftliga redovisningar av uppgifterna. Mellan träffarna sker inläsning, reflektion i basgruppen via digitala diskussionsforum, samt genomförande av verksamhetsnära uppgifter.
Kursen examineras således genom en kombination av skriftliga diskussionsinlägg i webbforum, muntliga seminarier samt individuella skriftliga inlämningsuppgifter.
I samband med att utbildningen startar och avslutas genomför deltagarna en självskattning i syfte att synliggöra hur deltagarnas självupplevda kompetens att använda bedömning av nyanlända och flerspråkiga elevers andraspråksutveckling för olika syften har utvecklats under utbildningen.
Datum
Planerad studietakt är kvartsfart, vi har ingen planerad kursstart.
Kursinnehåll
I kursen behandlas följande innehåll:
- bedömning utifrån olika aspekter: mikro/makro; samhälleligt/skolperspektiv samt interkulturella perspektiv
- summativ och formativ bedömning och undervisning
- kollegialt bedömningsarbete
- utveckling och bedömning av receptiva och produktiva förmågor i ett andraspråk från nybörjarnivå till avancerad nivå relaterat till elevers ålder
- teorier och modeller för bedömning av andraspråksutveckling och olika skalor för bedömning, till exempel styrdokumentens kunskapskrav i relation till stegen i bedömningsstödet "Bygga svenska"
- bedömningsstödet "Bygga svenska" som verktyg i undervisningen
- Svenska som andraspråk som behovsprövat skolämne
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska deltagaren kunna:
- redogöra för samt diskutera olika bedömningsteorier och modeller samt olika syften med bedömning,
- analysera och bedöma nyanlända och flerspråkiga elevers andraspråksutveckling utifrån modeller av andraspråkskompetens och andraspråksinlärning,
- diskutera hur formativ bedömning kan användas för att stödja elevers fortsatta språkutveckling och för att utveckla undervisningen och
- diskutera hur bedömningsstöd kan användas som verktyg för att utveckla det kollegiala bedömningsarbetet och för återkoppling till elever och elevers vårdnadshavare.
Läs kursplanen för en mer detaljerad beskrivning av kursen.
Utvärdering sker via verktyget Survey & Report efter avslutad utbildning.
Kvalitetsuppföljning sker under och efter utbildningen genom uppföljning av måluppfyllelse och förutsättningar för lärande i utbildningen.
Dess främsta syfte är att bidra till förbättringar. Deltagarnas erfarenheter och synpunkter är ett av underlagen för granskningen, och inhämtas i enlighet med gällande regelverk. Deltagarna informeras om resultaten och eventuella beslut om åtgärder.
Treffekt® - dialog via Zoom för chefer till kursdeltagare
Vid införandet av ett nytt arbetssätt är det viktigt att skapa förutsättningar så deltagarna så snart som möjligt efter avslutad utbildning kan komma igång med sitt arbete. Ledningens stöd och organisationens struktur är också avgörande för om insatsen kommer att leva kvar på arbetsplatsen eller ej. I denna uppdragsutbildning finns därför ett tillhörande implementeringsstöd som riktar sig till chefer för att stötta och strukturera organisationen där kursdeltagaren har sin anställning.
Treffekt®-dialogen består av en träff á 1 timme via Zoom. Träffen hålls innan deltagaren har gått utbildningen och syftet är att chefen ska få ta del av erfarenheter av införandet av arbetssättet för kursdeltagaren men också planera och förbereda den egna organisationen.
- Datum kommer - uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm håller i Treffekt®-mötet tillsammans med kursledare
- Läs mer om Treffekt®
