Att programmera med workshops - ett komplement till Skolverkets webbkurs
”Att programmera med workshops” är en workshopserie som Karlstads universitet genomför på uppdrag av Skolverket. Workshopserien är ett komplement till Skolverkets befintliga webbkurs "Att programmera". Genom workshops ges deltagarna möjlighet att utveckla sina kunskaper och färdigheter i programmering utifrån lärandemålen i webbkursen. Karlstads universitet erbjuder workshopserien utifrån tre programmeringsspår: Scratch, Micro:bit och Python.

BOKNING AV KURSPLATSER
Som huvudman kan du beställa workshopserien region- eller kommunförlagd. Flera huvudmän i en region och/eller ansvariga för fristående skolor kan också gå ihop för att beställa en regionförlagd kurs.
Huvudmannen och lärosätet kommer överens om datum, tid och plats för de fysiska träffarna så att det passar båda parter. Som huvudman står du för lokaler och eventuella kostnader för förtäring, resor och vikarier.
- Kontaktperson: uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm, 0724-547 760
Huvudmannens ansvar
Huvudmannen ansvarar för att deltagarna får tid avsatt för genomförandet av kompetensutvecklingen. Huvudmannen ansvarar även för att deltagaren har tillgång till digital enhet och annan utrustning som krävs för att följa kursen.
Skolverket uppmuntrar deltagarna till fortsatt lärande även efter att workshopserien är genomförd. Därför är det viktigt att studiegrupper etableras tidigt. Lärosätet kan också ge deltagarna exempel på olika alternativ för vidare kompetensutveckling under utbildningstillfällena, både lokala arrangemang och/eller nationella satsningar. Dessa behöver inte genomföras i lärosätets regi.
Målgrupp
Workshopserien riktar sig första hand till lärare som undervisar i matematik eller teknik i årskurserna 4-9 och gymnasiet samt motsvarande skolformer inom vuxenutbildningen. I andra hand till lärare som undervisar i andra ämnen, årskurser eller skolformer och som vill lära sig grunderna i programspråken.
Deltagarna ska vara verksamma lärare, men behöver inte vara behöriga matematik- eller tekniklärare. Workshopserien är öppen för lärare i andra ämnen eller andra skolformer, i mån av plats. Inga förkunskaper krävs men det är en fördel om deltagarna har gått webbkursen ”Om programmering” (en annan webbutbildning som Skolverket tillhandahåller inom programmeringsområdet) eller har motsvarande kunskaper.
Det finns totalt 30 platser i workshopserien.
Studietakt
Den totala tidsomfattningen för att följa ett spår och delta i workshoparna beräknas till 20 timmar för deltagarna. Om deltagaren efter genomförd workshop önskar genomföra ytterligare spår, hänvisas deltagaren till att på egen hand fortsätta med webbutbildningen ”Att programmera”.
Innehåll
Workshopserien ”Att programmera med workshops” baseras på och utgår från innehållet i webbkursen ”Att programmera”. Deltagaren ska genomföra webbkursen ”Att programmera” under den tid deltagaren följer workshopserien.
Genomförande
Workshopserien består av föreläsningar, praktiska övningar, workshops och gruppdiskussioner. Karlstads universitet använder lärplattformen Canvas, vilken deltagarna också kommer att arbeta i.
Det kommer att vara fyra workshops förlagda till skolorna. Till den första workshopträffen inbjuds rektorer att delta. Start och övriga datum bestäms utifrån uppgörelse med respektive kommun under våren 2022.
Workshopträff 1 - gemensam för alla tre spåren
Rektorer bjuds in att delta vid detta pass.
Tid: 2 timmar
- Introducera programmering i undervisningen kopplat till centralt innehåll i läroplanen.
- Introduktion i datalogiskt tänkande.
- Webbkursen ”Att programmera” beskrivs och deltagarna väljer spår.
- Beskrivning av vad som krävs för att få ett kursintyg.
- Deltagarna delas in i par eller studiegrupper som kan stötta varandra i lärandet och utbyta erfarenheter under det att deltagarna följer webbkursen.
- Tid avsätts för att komma igång med webbkursen, till exempel att logga in och därefter börja arbeta med ”Att programmera”.
Workshopträff 2
Tid: 1,5 timme/spår
Förberedelser: Deltagarna har gått igenom del 1 i webbkursen och börjat arbeta i det valda spåret.
Organisation: Deltagarna träffas spårvis.
- Introduktion av grundläggande begrepp och strategier med koppling till programmering i undervisningen.
- Fortsatt arbete med uppgifterna, tillsammans i par eller studiegrupperna och under handledning av workshopledare.
Workshopträff 3
Tid: 1,5 timme/spår
Förberedelser: Deltagarna har gått igenom ungefär hälften av ”Att programmera”
Organisation: Deltagarna träffas spårvis.
- Workshopledaren repeterar grundläggande begrepp
- Fortsatt arbete med uppgifterna, tillsammans i par eller studiegrupperna och under handledning av workshopledare.
Workshopträff 4
Tid: 2 timmar/spår
Förberedelser: Deltagarna har gått igenom merparten av ”Att programmera”
Organisation: Deltagarna träffas spårvis.
- En introduktion i programmering i undervisningen ges, deltagarna har en gruppdiskussion utifrån spårets film och reflektionsfråga.
- Workshopledaren ger exempel på hur deltagaren kan arbeta vidare efter kursen och var de kan hitta mer stöd för kompetensutveckling.
- Deltagarna utvärderar workshopserien
- Deltagarna erbjuds ytterligare möjlighet att få handledning i arbetet med kursen.
Kursuppgift
Deltagarna får en kursuppgift utöver de uppgifter som finns i webbkursen ”Att programmera”. Lärosätet samlar vid den fjärde workshopträffen in deltagarnas kursuppgifter. Kursuppgiften ligger till grund för det kursintyg som lärosätet lämnar till deltagaren då kursen avslutas. Uppgiftens innehåll och utformning bestäms av lärosätet.
Lärandemål
Deltagarna introduceras i grunderna i de programmeringsmiljöer som behandlas som en utgångspunkt för en fortsatt kompetensutveckling i att skapa, läsa, felsöka, testa och förbättra programkod samt att reflektera över hur programmering kan användas i undervisningen.
Utvärdering
Webbkursens sista del innehåller en utvärdering av ”Att programmera” som deltagaren själv ansvarar för att göra när han/hon har gått igenom hela kursen. Under sista workshopträffen fyller deltagarna i en utvärderingsenkät som handlar om workshopserien.
