Vidareutveckling och analys av kvalitet i undervisning (VAK) 7.5 hp
Kursen ingår i det kommande professionsprogrammet och är obligatorisk för den som vill meritera sig.

Förutsättningar för deltagande i VAK
Läs allt om antagningskrav (behörighet), rektors intygande och om meriteringssystemet på Skolverkets webbplats.
På den här webbsidan beskriver vi den kurs som Karlstads universitet erbjuder hösten 2025.
Målgrupp
Du som är legitimerad ämneslärare i språk (inklusive svenska och svenska som andraspråk) och samhällsvetenskapliga ämnen.
Innehåll
- Modul 1: Former för systematisk dokumentation och analys av undervisning i relation till elevers lärande och utveckling
- Modul 2: God undervisningspraktik och individuell undervisningsskicklighet
- Modul 3: Undervisningsutvecklande arbete
Genomförande 2025
Kursen är på avancerad nivå och genomförs på kvartsfart.
Den består av sex träffar varav den inledande och den avslutande träffen ges på campus och övriga fyra på distans (via Zoom). Därutöver ingår fyra inspelade fördjupande föreläsningar. I undervisningen ingår även kriteriebaserad återkoppling på undervisning som deltagarna själva spelat in i sina klassrum.
Kursträffar förläggs huvudsakligen på distans (via Zoom), men inkluderar också en campusträff som start på kursen och en campusträff som avslutning.
2025
- 11 september på Karlstads universitet kl. 10.00–16.00
- 12 september på Karlstads universitet kl. 09.00-12.00 (eventuellt 15.00)
- 6 oktober digitalt via Zoom kl. 15.00–17.00
- 27 oktober digitalt via Zoom kl. 15.00–17.00
- 1 december digitalt via Zoom kl. 15.00–17.00
2026
- 12 januari på Karlstads universitet kl. 10.00–16.00
- 13 januari på Karlstads universitet kl. 09.00-12.00 (eventuellt 15.00)
Föreläsare
Kursansvarig Michael Tengberg är professor i pedagogiskt arbete vid Institutionen för pedagogiska studier på Karlstads universitet. Tengberg har en grundskollärarexamen i matematik, fysik, biologi och svenska. Han disputerade 2011 och forskar om läsning och läsundervisning samt om undervisningskvalitet och lärares professionsutveckling. Tengberg har lett ett flertal interventionsstudier med fokus på undervisningsutveckling och observationsstudier med fokus på systematisk analys av undervisningskvalitet (finansierade av både Skolforskningsinstitutet och Vetenskapsrådet). Han har lång erfarenhet av att arbeta tillsammans med lärare både i kombinerade forsknings- och utvecklingsprojekt och i uppdragsutbildning. Han är professor II på Lesesenteret vid Universitetet i Stavanger och medverkar även där i interventionsstudier i norska klassrum.
Marie Wejrum är fil dr i pedagogiskt arbete och universitetsadjunkt vid Institutionen för språk, litteratur och interkultur på Karlstads universitet. Wejrum har bakgrund som högstadielärare i svenska och engelska och har även skrivit läromedel i båda ämnena. Hon disputerade 2024 och hennes forskning handlar om lässtrategiundervisning och elevers kritiska läsning av argumentation, i synnerhet i multimodala texter. Wejrum har också deltagit i flera interventionsstudier med fokus på undervisningsutveckling och analyserat undervisningskvalitet i storskaliga klassrumsstudier.
Martin Jakobsson är universitetslektor vid Institutionen för samhälls- och kulturvetenskaper på Karlstads universitet. Jakobsson disputerade 2006 och är föreståndare för Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik (CSD) och forskar om undervisning och lärares professionsutveckling i ämnet samhällskunskap. Han leder och har deltagit i flera ämnesdidaktiskt inriktade forskningsprojekt (exempelvis finansierade av Skolforskningsinstitutet) särskilt med fokus på lärares planering och efterarbete av undervisning. Han har lång erfarenhet av lärarutbildning på grund-, avancerad och mastersnivå samt har arbetat i uppdragsutbildningar med fokus på lärares professionsutveckling.
Anna Lindholm är universitetslektor i pedagogiskt arbete vid Institutionen för pedagogiska studier på Karlstads universitet. Lindholm disputerade 2019 och forskar om andraspråkstalares läsutveckling, vilket inkluderar utveckling av modeller för undervisning om språk och läsning för flerspråkiga elever på mellanstadiet. Lindholm är verksam vid Centrum för språk- och litteraturdidaktik (CSL) och har, liksom ovan nämnda personer, medverkat i det nordiska QUINT-centret, med särskild inriktning på undervisningskvalitet i relation till språklig diversitet och flerspråkighet hos elever på högstadiet i de nordiska länderna. Lindholms forskning är praktiknära och undervisningsutvecklande och har under de senaste åren fokuserat särskilt på undervisning om skönlitteratur i klasser på mellanstadiet där ämnena svenska och svenska som andraspråk undervisas parallellt.
Nina Kilbrink är docent i pedagogiskt arbete vid Institutionen för pedagogiska studier på Karlstads universitet. Kilbrink har en gymnasielärarexamen i svenska och tyska och disputerade 2013 i teknikens didaktik. Sedan drygt tio år är hon engagerad i det ämnesdidaktiska forskningscentret Science, Mathematics and Engineering Education Research (SMEER). Hon har lång erfarenhet av praktiknära skolforskning i samverkan med lärare inom flera olika områden för att utveckla undervisning och lärande på vetenskaplig grund. Hon har lett och medverkat i flera praktikutvecklande forskningsprojekt (finansierade av både Skolforskningsinstitutet och Vetenskapsrådet) med fokus på systematisk utveckling av undervisning, framför allt med hjälp av learning study, baserat på variationsteori.
