Om forskning i Kulturstudier
Inom Kulturstudier studeras den mänskliga kulturens förutsättningar och uttryck från en tvär- och mångvetenskaplig horisont.
Lärarnas forskning är framför allt knuten till KuFo, Kulturvetenskapliga forskargruppen, en av Karlstads universitets prioriterade forskarmiljöer, som återkommande validerats som stark forskargrupp av internationella sakkunniga. KuFo fungerar som en plattform för kulturorienterad humaniora och hålls samman av ett intresse för den historiska och geografiska spridningen och förvaltningen av samhällets kulturella diskurser.
KuFo – Kulturvetenskapliga forskargruppen
Lärarna inom Kulturstudier har skiftande forskningsinriktningar men förenas i ett intresse för sambandet mellan kultur, samhälle, ideologi och medicin. Flera av lärarna har även mer specifikt ett överlappande intresse för kritiska kulturarvsstudier, i synnerhet kopplade till psykiatrins kulturhistoria, samt suicidpreventionens kulturella, filosofiska och historiska förutsättningar.
- Fredrik Krohn Andersson: Arkitektur, landskap, nationell identitet, kulturpolitiska materialiseringar och metahistoria; genusperspektiv på ”kulturarvifieringen” av kalla kriget.
- Hedvig Mårdh: Kulturarvsprocesser och iscensättningar av kulturarv i olika medier, som film, teater och museer; offentlig konst i psykiatrins nedlagda miljöer samt hållbarhetsperspektiv vid stadsomvandlingar.
- Patrik Möller: Kultur och hälsa; kultur- och vetenskapsstudier; ideologi och narrativitet; psykiatrins och självmordspreventionens idé- och kulturhistoria; den politiska teorins och kulturpolitikens agnotologi.
- Kristian Petrov: Kulturvetenskapliga och begreppshistoriska perspektiv på globalisering; miljöfrågor och mänskliga rättigheter; analyser av narrativitet och myt i mötet mellan konst och vetenskap; historiska och filosofiska implikationer inom områden som samtida populärkultur, psykisk ohälsa, självmord, näringskontroverser samt den digitala tidsålderns medieanvändande.
- Margareta Wallin Wictorin (affilierad forskare och senior rådgivare): Estetiska, kultursociologiska, postkoloniala, feministiska och interkulturella perspektiv på konst och visuell kultur, med modernism, samtidskonst och bildberättande som fokusområden.
- My Klockar Linder (tjänstledig augusti 2024–augusti 2026): Studier av välfärdsstatens kultur- och begreppshistoria med utgångspunkt i teorier om governmentality; formeringen av begrepp och politikområden i allmänhet och den efterkrigstida svenska kulturpolitiken i synnerhet; befolkningspolitik och pronatalism.
Pågående eller nyss avslutade forskningsprojekt
”Från psykiatriskt sjukhus till bostadsrätt – stadsutveckling och kulturarv”, Formas (2020–2023).
”’Första klass’: Kunskapsbildning och humanitet vid S:t Jörgens sjukhus under 1900-talet”, Anna Ahrenbergs fond för vetenskapliga m.fl. ändamål (2018–2024).
Publikationer
För de senaste vetenskapliga publikationerna inom Kulturstudier, se respektive lärares forskarprofil, som länkar till publikationsdatabasen DiVA:
Nätverk
Lärarna i Kulturstudier ingår bland annat i History of Political and Social Concepts Group (HPSCG); Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS); International Society for Intermedial Studies; GEXcel – International Collegium for Advanced Transdisciplinary Gender Studies; Network for Philosophy and Psychiatry; Nätverket för suicidforskare och regionala suicidpreventionssamordnare; Nordic Network for Comics Research; Medicinhistoriskt nätverk; Lärdomshistoriska samfundet; Nätverket för politisk idéhistoria.
För information om ämneskollegiets samverkan inom akademin och med det omgivande samhället, se Kulturstudiers samverkanssida: