Hur mår värmlänningarna?
2000-05-23Långtidssjukskrivningarna ökar och utbrändhet är en vanlig diagnos i Värmland. Problemet är större här än på andra håll i landet och just nu håller forskare vid universitetet på att reda ut varför det är så.
Hösten -99 startades ett projekt vid CFF, Centrum för folkhälsoforskning, vid Karlstads universitet. Projektet som i första hand sträcker sig till hösten 2001 kallas för OVAL vilket betyder: Ohälsan i Värmlands ArbetsLiv. Syftet med Oval-projektet är att genom noggranna studier ta reda på och beskriva verkligheten bakom ökningen av sjuktalen i länet. Man vill ta reda på vad det är som gör att människor inom vissa sektorer är mer sjuka än andra. Man vill veta varför kvinnors sjukskrivningar ökade mer än männens, varför människor som arbetar i offentlig sektor är sjukare än andra, varför så pass många unga män blir sjukskrivna och vad som ligger bakom det faktum att allt fler diagnoser handlar om psykisk ohälsa.
Att något höll på att hända upptäcktes tidigt av försäkringskassan i Värmland som var den som initierade Oval-projektet och som tillsammans med Länsarbetsnämnden finansierar det.
Söker förklaringar på flera plan
För att få en riktig bild av vad som egentligen hänt under slutet av 90-talet undersöker Oval-projektet inte bara hur människor mår och varför, utan man undersöker också hur näringsstrukturen sett ut i länet under 90-talet och hur den förändrats. Att förändringarna på arbetsmarknaden varit stora vet vi, men riktigt hur det påverkar oss vet man ännu inte. En av de konsekvenser vi ser av detta idag är att sjukskrivningarna ökar. Därför är det viktigt att få reda på mer om dessa förändringar och vad de inneburit för människor.
Flera steg
I ett första steg har man valt ut ett 70-tal personer som intervjuats och resultaten av dessa intervjuer håller nu på att sammanställas. Så småningom kommer också arbetsgivare och läkare att intervjuas. I ett andra steg kommer ett mätinstrument, en enkät, att utformas utifrån den kunskap man fått genom intervjuerna. Det finns ett stort behov av ett sådant instrument idag, som bygger på den nya arbetsmarkna-
dens villkor.
Projektet har en vetenskaplig ledningsgrupp bestående av professor Bengt Starrin, professor Tor Eriksen och docent Staffan Jansson. Sex personer arbetar idag i projektet med datainsamling.
Kanske är det så att man inom exempelvis den offentliga sektorn trott sig kunna använda industrins modeller för att rationalisera, men att det nu visar sig att det inte fungerar.
Svaret på dessa undringar får vi i rapporten i slutet av juni år 2001.