Kognitiv beteendeterapi - KBT
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandlingsform. Omkring 80 evidensbaserade KBT tekniker identifierades av O´Donohue & Fisher (2009) och har visats vara effektiva för ett 70-tal olika psykiska problem, såsom ångeststörningar, depression, relationsproblem och stress för att nämna några av dessa.
KBT grundar sig på inlärningspsykologi, kognitionspsykologi samt socialpsykologi, vilar sig på ett 20-tal olika teorier, och är en sammansättning av beteendeterapi, kognitiv terapi och s.k. ”tredje vågens” terapier (bl.a. ACT, DBT och Mindfulness). KBT är en behandlingsmetod där terapeuten hjälper klienten utan tolkningar, fördömanden eller förutfattade meningar till nya insikter, nyinlärning och korrigerade erfarenheter.
Forskning kring kognitiv beteendeterapi KBT, har nyligen inletts och fem doktorander har påbörjat sina forskarstudier inom ämnet. Ytterligare några doktorandprojekt är på planeringsstadiet.
De aktuella projekten handlar om evidensbaserad behandlingsforskning och hälsoekonomi, forskning kring föräldrar till kroniskt sjuka barn och barn med funktionsnedsättningar, implementering av Resursgrupps ACT (RACT) utifrån respektive huvudmans uppdrag och arbetsområden, vad som döljer sig bakom ungdomarnas beteende när de inte kommer till skolan som de ska (det vill säga skolk och skolvägran), samt effekten av visualisering i kognitiv beteendeterapi (KBT) för Asperger syndrom (AS) med samtidigt ångestsyndrom, samt utvärdering av ett KBT-inriktat behandlingsprogram för ungdomar och vuxna i kriminalitet eller i riskzonen att utveckla en kriminell livsstil. Det övergripande syftet med samtliga projekt är att undersöka vilken behandlingseffekt KBT och RACT har för dessa problemområden.
- Evidensbaserad behandlingsforskning och hälsoekonomi, Arto Hiltunen - professor i psykologi
- Forskning kring föräldrar med kroniskt sjuka barn, Malin Anclair - Fil.dr. (disputerade 2017-06-13)
- Implementering av Resursgrupps ACT (RACT), Mats Borell - doktorand
- Effekten av visualisering i kognitiv beteendeterapi (KBT), Elizabeth Ekman
- Behandlingsprogram för ungdomar och vuxna i kriminalitet, Sophia Lindblom - doktorand
Referenser
O´Donohue, W.T. & Fischer, J.E. Cognitive Behavior Therapy, Applying Empirically Supported Techniques in Your Practice. Second edition. John Wiley & Sons, 2009.