Sömnlös? En studie inom primärvården
Stark oro har visat sig ha en pådrivande roll vid sömnlöshet (insomni), som är en vanlig sökorsak inom primärvården. Det är därför viktigt att behandla stark oro.
Studien är en utvärdering av orosfokuserad kognitiv beteendeterapi i grupp hos personer med insomni inom primärvården. Denna studie avser att vidareutveckla den oros-fokuserade KBT-behandling som framgångsrikt testats i grupp vid Kronoparkens vårdcentral i Karlstad för personer med olika kombinationer av ångestproblem, depression och insomni. Den starkaste behandlingseffekten gällde förbättrad sömn, där deltagarna fick påtagligt lägre grad av insomnisymptom. Detta är positivt eftersom insomni är en riskfaktor för och en vidmakthållande faktor vid ångest och depression och för att det finns ett stort behov av effektiva och lättillgängliga psykologiska behandlingar för personer med insomni.
Projektets övergripande syfte är att utvärdera orosfokuserad KBT i grupp för personer med insomni, med eller utan samsjuklighet (ångest och depression). Ytterligare ett syfte är att undersöka metoden vidare för att bättre förstå för vem den fungerar och i vilken ordning eventuell förändring av symptom uppstår. Detta görs genom att 50 personer över 18 år får testa orosfokuserad KBT i grupp under 8 veckor (8-9 personer i varje grupp). Deras grad av insomni, oro, ältande och psykologiska symptom mäts innan, under och efter behandling. Veckovisa mätningar görs av insomnisymptom och oro/ältande. Vid goda resultat skulle denna behandling vara av stort värde för primärvårdskliniker då gruppformatet är effektivt för att kunna behandla många samtidigt.
Rekryteringen till studien är avslutad.