NeuroACT: Färdighetsträning för ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
Projektet syftar till att undersöka genomförbarheten av NeuroACT – färdighetsträning som bygger på principer från Acceptance and Commitment Therapy – samt associerad förändring över tid för ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Projektet genomförs som en inomgruppsstudie inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Karlstad. Studien inkluderar ungdomar med diagnosticerad autism och/eller ADHD.

Följande frågeställningar och metoder är centrala för studien:
(1) Är NeuroACT genomförbar med dessa ungdomar, mätt med närvaro och potentiella negativa bieffekter som höjd stress, ångest eller depression?
(2) Hur upplever ungdomarna NeuroACT?
(3) Är färdighetsträningen associerad med minskad stress samt förbättrad sömn, funktionsnivå, medveten närvaro och acceptans för egna neuropsykiatriska svårigheter?
Färdighetsträningen består av 12 sessioner, och inkluderar grupper med 8–10 deltagare i varje grupp. Studien strävar efter att utvärdera NeuroACT-färdighetsträning med just ungdomar eftersom tidigare studier framför allt har genomförts med vuxna; att även inkludera ungdomar med ADHD i utvärderingen; samt att utforska ungdomarnas egna upplevelser av interventionen. I ett större perspektiv kan resultaten bidra till att utveckla effektivare psykologiska behandlingsmetoder för ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Deltagare
Deltagare rekryteras via barn- och ungdomspsykiatrin i Karlstad. Deltagande förutsätter skriftligt informerat samtycke från ungdomarna själva, samt från vårdnadshavare för deltagare som är yngre än 15 år gamla.
Inklusionskriterierna är:
(1) Ungdomar mellan 13–19 år
(2) Autism och/eller ADHD diagnos
(3) Svensktalande
(4) Om medikamentell behandling är pågående ska den vara välinställd (optimal dos under minst en månad)
Forskningsstudien kommer att justera för medicinering i de statistiska beräkningarna. Dosen ska helst inte ändras under tiden ungdomen deltar i interventionen (eventuella ändringar registreras). Ingen annan pågående psykologisk behandling under tiden ungdomarna deltar i studien.
Exklusionskriterierna är:
(1) Pågående alkohol-, drog eller läkemedelsmissbruk (senaste tre månader)
(2) Suicidalitet
(3) Intellektuell funktionsnedsättning eller organisk hjärnsjukdom
(4) Psykos
(5) Svår depression eller aktuell mani vid bipolärt syndrom
Interventionen
NeuroACT-färdighetsträningen består av 12 sessioner á 120 minuter inklusive paus. Antal deltagare i varje grupp är 8–10 ungdomar. Två̊ behandlare håller i färdighetsträningen varav minst en är legitimerad psykolog. Minst en av behandlarna har utbildning i NeuroACT. Teman i interventionen inkluderar stress och undvikanden, att vara i nuet och ta perspektiv, att göra det som är viktigt, att hantera känslor och kroppen, att umgås med andra och återhämtning, samt att titta framåt.
Projektorganisation och genomförande
Studien planeras pågå i två år. Två legitimerade psykologer vid BUP utgör gruppledarna som kommer att hålla i NeuroACT-färdighetsträningen. Projektledare Siri Jakobsson Störe, specialistpsykolog i klinisk psykologi och universitetslektor i psykologi vid Karlstads universitet, ansvarar för datainsamling, analys och förvaring av data. Legitimerad psykolog Jenny Lönnström ansvarar för rekrytering av deltagare vid BUP i Karlstad.
