Uppdragsutbildning inom risk- och miljöområdet
Som arbetsgivare kan du välja att kompetensutveckla din personal via Karlstads universitet. Risk- och miljöstudier är aktiva inom en rad öppna uppdragsutbildningar genom Karlstads universitets Uppdrags AB. Som arbetsgivare finns det också alltid möjlighet att kontakta Uppdrags AB direkt för att ta fram skräddarsydda lösningar för ditt specifika behov.
På risk- och miljöstudier är vi aktiva i uppdragsutbildningar inom områdena Olycksutredning, Evenemangssäkerhet samt Risk och säkerhet:
Olycksutredning
Olycksutredning grundkurs (5 HP)
Kursen spänner över flera branscher och berör olika typer av olyckor och tillbud. Centralt i kursen är utredningsprocessen och hur olycksutredningar genomförs inom myndigheter och andra organisationer. Grundkursen är praktiskt inriktad med flera tillämpningsövningar och tar upp en vanlig olycksutredningsmetod samt olika aspekter på varför olyckor inträffar. Kursen är en lämplig introduktion för dig som ska arbeta med olycksutredning.
Kvalificerad olycksutredningsmetodik (7.5 HP)
Kursen belyser olycksutredningars roll i säkerhetsarbetet inom olika sektorer på såväl verksamhets- som samhällsnivå. Kursens mål är att ge en bred och djup insikt i olika olycksutredningsmetoder, erfarenheter av dessa såväl som en teoretisk bakgrund. Ett viktigt inslag är också det nätverksbyggande och erfarenhetsutbyte som uppstår mellan kursdeltagarna som arbetar med utredningar inom olika samhällssektorer. Kursen vänder sig till dig som har intresse av utredningar av olyckor och tillbud och som arbetar inom myndighet, offentlig eller privat verksamhet.
Utredande intervju – inriktning olycksutredning (3 HP)
Olycksplatsen – och för olyckan relevanta miljöer – är kursens kontext. Kursen behandlar kommunikation och samspel mellan människor i allmänhet, och i ett sammanhang av betydelse för olycksutredare. Hit hör faktorer som uppmärksamhet, perception, minne, glömska, stress och trauma. Samtalsmetodik och frågetekniker behandlas. Utredande intervju vänder sig till dig som arbetar som olycksutredare och kan ses som en lämplig fördjupning för dig som genomgått uppdragsutbildningarna Olycksutredning grundkurs eller Kvalificerad olycksutredningsmetodik.
Evenemangssäkerhet
Evenemangssäkerhet I – Introduktionskurs (2 HP)
Kursens syfte är att ge kunskap kring säkerhetsfrågor inom evenemang av olika slag på både organisations- och individnivå. Kursen omfattar en introduktion till de fysiologiska och psykologiska egenskaper som är gränssättande för människans sårbarhet vid evenemang. Relevant terminologi och metoder för riskanalys och publikflödes-beräkning introduceras. Kursen vänder sig till personal som arbetar med säkerhetsfrågor kopplade till evenemang inom offentlig sektor, myndigheter och företag. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som företagare i enskild firma eller som privatperson.
Evenemangssäkerhet II (7.5 HP)
Kursens syfte är att ge kunskap i analys och problemförståelse kring säkerhetsfrågor vid evenemang av olika slag på både organisations- och individnivå. Kursen omfattar kunskap om de fysiologiska och psykologiska egenskaper som påverkar människans sårbarhet i beaktande av faktorer som ålder och kön. Risk och säkerhet behandlas som begrepp tillsammans med andra centrala begrepp såsom olycka och skada. Metoder för riskanalys gås igenom och görs till föremål för övningar. Kursen vänder sig till personal som arbetar med säkerhetsfrågor kopplade till evenemang inom offentlig sektor, myndigheter och företag. Kursen förutsätter grundkunskaper från Evenemangssäkerhet I eller motsvarande. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som företagare i enskild firma eller som privatperson.
Evenemangssäkerhet III (7.5 HP)
Kursens syfte är att ge fördjupad kunskap i analys och problemförståelse kring säkerhetsplanering och publikhantering inom evenemang av olika slag, främst på organisationsnivå. Kursen vänder sig till personal som leder arbete med säkerhetsfrågor kopplade till evenemang inom offentlig sektor, myndigheter och företag. Evenemangssäkerhet III är en dynamisk och utmanande fördjupningskurs för dig som redan genomgått Evenemangssäkerhet II och förutsätter därmed en hög kunskapsnivå inom området.
Big Exit – Utrymningsplanering och hantering av folksamlingar i publika miljöer (7.5 HP)
Kursens syfte är att ge deltagarna en bra grund för att planera och leda sin säkerhetsorganisation gällande utrymning. Kursen ger kunskap om utrymningsplanering och hantering av folksamlingar ur ett teoretisk och praktiskt perspektiv inklusive de regelverk som styr samt faktorer som påverkar människors beteenden på grupp och individnivå vid normala och förhöjda flöden. Även den tekniska utformningen av miljön berörs. Lärdom dras från historik i form av inträffade händelser och grundläggande metoder för riskhantering av publika miljöer kopplat till praktiska fallstudier. Kursen vänder sig till personer som på en strategisk nivå arbetar med utrymningsplanering och hantering av folksamlingar på publika platser.
Risk och säkerhet
Digital krisövning - metod och praktik
Digitala krisövningsverktyg och metoder möjliggör att kunna öva oftare, enklare och mer flexibelt, oberoende av tid och plats. Kursen vänder sig till personal som arbetar med säkerhetsfrågor såsom säkerhetssamordnare, säkerhetskoordinator, säkerhetschef eller motsvarande som är ansvarig för organisations krisledningsarbete eller stab. Den vänder sig också till medarbetare inom organisationers krisorganisation som ska övas.