Leda lärande för hållbar utveckling 7.5 hp
Rektorsutbildningen vid Karlstads universitet har ett särskilt uppdrag från Skolverket att utöver i och kring Värmlands län utbilda skolledare i Mälardalen.
Kursen genomförs i samarbete med Stockholms universitet.

Målgrupp
Rektorer som fullgjort befattningsutbildningen Rektorsprogrammet. Till målgruppen hör även skolledare med motsvarande ledningsfunktion som rektor men med annan titel, exempelvis biträdande rektorer.
Innehåll
Utbildningsperspektivet Lärande för hållbar utveckling har som utgångspunkt att bidra till hela skolans utveckling och vara en del av det systematiskt kvalitetsarbetet.
Fortbildningen består av tre webbaserade träffar och två tvådagarsinternat som syftar till att utveckla förmågan att leda ett övergripande organisatoriskt förändringsarbete för att implementera lärande för hållbar utveckling i hela skolans organisering. Med utgångspunkt i skolans styrande dokument knyts skolans förändringsarbetet till Agenda 2030 och de 17 globala målen för ekologisk, ekonomisk och social hållbar utveckling. Särskilt fokus läggs på att urskilja organisatoriska respektive didaktiska möjligheter och utmaningar för integrering av de globala målen.
Träffarna baseras på interaktiva övningar och rikligt med tillfällen för deltagarna att dela med sig av sina egna erfarenheter. De vetenskapliga teorier och modeller som presenteras vid träffarna konkretiseras genom praktiska övningar under och mellan nätverksträffarna. Deltagarna organiseras i lär-grupper. Professionsutveckling sker bland annat genom att skolledare får kunskap om ett antal centrala begrepp inom lärande för hållbar utveckling och möjlighet att förankra dem i den egna verksamheten. Ett kartläggningsmaterial som kombinerar lärares och skolledares utgångspunkter i arbetet med lärande för hållbar utveckling utgör en av kursens processverktyg. Deltagarna förväntas genomföra en enkätundersökning med sin egen personal.
Utmärkande och specifika drag i skolors förbättringsarbete med fokus på lärande för hållbar utveckling presenteras och diskuteras. Bland annat områdena; samverka med det omgivande samhället; autentiska lärsituationer; elevinkluderande arbete, glokala perspektiv och en pedagogisk helhetsidé som förankrar arbetet med lärande för hållbar utveckling inom skolans organisation. Framgångsrik förändring av skolans organisering om tematiskt och tvärvetenskapligt arbete på en skola eller förskola kommer belysas utifrån forskning och beprövad erfarenhet.
Lärandemål
Kursens syfte är att deltagaren ska utveckla kunskaper om och förståelse för vad som utgör en skolas arbete med lärande för hållbar utveckling på skolledarnivå och därigenom utveckla kompetens som ledare för att främja och leda förändring i utbildning. Kursen innehåller moment där deltagarnas direkt får operationalisera sina kunskaper i den egna organisationen.
Efter avslutad kurs ska deltagaren kunna:
- identifiera och reflektera kring faktorer som utgör en skolas förändringsarbete med inriktning lärande för hållbar utveckling.
- beskriva, planera, använda och värdera skolutvecklingsverktyg som styrker skolans egen utveckling och gynnar kollegialt lärande inom lärande för hållbar utveckling
- beskriva och problematisera rollen som ledare i arbetet med lärande för hållbar utveckling med stöd i forskning och egen erfarenhet från den lokala kontexten.
- beskriva hur teoretiska kunskaper om de globala målen kan operationaliseras i den egna skolorganisationen
Förväntad resultat i den egna verksamheten:
- Skolledare har verktyg för att bidra till en globalt hållbar framtid.
- Kunskapsutveckling, värdegrundsarbete och demokratisk medborgarfostran i verksamheten genomförs som en helhet i pedagogisk verksamhet
- Reellt inflytande av elever i utbildningens planering.
- Utbildning som bidrar till unga individers kompetens att handla för en hållbar framtid.
- De globala målens realiseras i utbildning
Sammanfattningsvis presenteras och hanteras Lärande för hållbar utveckling med deltagarna inom följande kompetensområden:
- demokratiska arbetssätt
- delaktighet och inflytande
- kritiska förhållningssätt
- reflektion kring värdegrunder
- lokala och globala perspektiv
- systemtänkande
- en mångfald av pedagogiska metoder
- ämnesövergripande samarbeten
- bidrag till samhällsförändring för en hållbar utveckling
- vara handlingsinriktat
- tillvarata olika lärmiljöer, digitala såväl som fysiska
Examination
Lärandemålen examineras genom en individuell skriftlig inlämningsuppgift baserat på kursens innehåll och det egna arbetet. Vidare ingår två obligatoriska examinationsmoment i form av en analys av kartläggningsmomentet samt kamratbedömning på ett utkast till den skriftliga inlämningsuppgiften. Muntligt och aktivt deltagande i gruppdiskussion förväntas. Material och frågor som förbereder examinationen kommer tillhandahållas under kursen.
Genomförande 2025-2026
Kursen genomförs med sammanlagt fem träffar, tre digitala och två fysiska träffar. Karlstads universitet samarbetar med Stockholms universitet i kursen.
Förmiddagsträffarna genomförs kl 8:30-12:00 via zoom.
- Digital kursstart 16 september 2025 (förmiddag)
- Internat 10-11 november (två heldagar)
- Digital träff 29 januari 2026 december (förmiddag)
- Internat 12-13 mars (två heldagar)
- Digital träff 2 april (förmiddag)
Kursansvariga
- Anna Mogren, Karlstads universitet
- Michael Håkansson, Stockholms universitet
Kostnad
Skolverket står för själva utbildningskostnaden medan huvudmannen står för deltagarens förutsättningar för att genomföra utbildningen, såsom lön under utbildningstiden, kurslitteratur, resor samt kostnaderna för internat- och seminariedagar.
Anmälan
Skolhuvudmannen anmäler deltagare via Skolverkets webbplats.
Kursanmälan är bindande, se Allmänna bestämmelser. Kursen kan ta emot 30 deltagare.
