Tentamensregler
Vid Karlstads universitet finns ett antal regler som gäller vid skriftlig tentamen i universitetets skrivsalar.

Reglerna finns till för att all examination ska vara så rättvis som möjligt. Ytterligare information om vad som gäller för den tentamen du ska göra får du från kursansvarig lärare eller kursens administratör. Här samlar vi några viktiga regler som du bör känna till när du ska skriva tentamen.
Anmäl dig
Du måste anmäla dig till tentamen senast 14 dagar före tentamensdagen, du får inte skriva tentamen som oanmäld. I samband med långhelger kan det vara tidigare. Anmälan öppnar senast en månad före tentamensdagen. Som student är du ansvarig att veta vilken kurskod samt modul din tentamen avser när du kommer till tentamenssalen, denna information finns i Mitt Kau.
Vi uppmanar dig som ska skriva tentamen på distans att anmäla dig så snart som möjligt - dock senast 14 dagar före tentamensdagen.
Om du efter anmälan ändrar dig, får förhinder och inte tänker tentera är det viktigt att du avanmäler dig.
För tentamen både på campus och på distans anmäler du dig via Mitt Kau och blir då automatiskt anmäld till ort Karlstad om inget val görs. Distansstudenter måste efter anmälan klicka på Välj för att i rullisten välja en ort som är valbar. Observera att en del orter i rullisten är *-märkta. Dessa orter tar ev avgift.
Distansstudenter bör försäkra sig om vad som gäller där de önskar skriva tentamen. Du kan i efterhand gå in via Mitt Kau för att se vilken ort du valt eller trycka på Visa för att byta ort inom anmälningsperioden. Om du vill se din anmälan och anonymiseringskod går du in på Mitt Kau.
Avanmälan
Om du ändrar dig eller får förhinder, är det viktigt att du avanmäler dig så snart som möjligt. Det underlättar för campus alternativt ditt lärcentrum, som kan avboka tentamensvakter och avbryta förberedelser. En del lärcentra tar också ut en avgift om du avanmäler för sent eller underlåter att avanmäla. Du kan avanmäla dig både före och efter anmälningstiden har gått ut via Mitt Kau/Examination.
Kom i tid och ta med legitimation
Var på plats i god tid. För sen ankomst ger dig kortare skrivtid och medför störningar för andra skrivande. Skrivningarna börjar på exakt klockslag och skrivsalen öppnar tidigast 30 minuter före. Tentamensvakten kontrollerar att du är anmäld genom avprickning mot anmälningslista och du blir därefter anvisad en plats. I samband med avprickningen, och även vid inlämningen av den färdiga tentan, måste du kunna visa upp giltig fotolegitimation. Ta med dig legitimationen till skrivplatsen. Du måste ovillkorligen följa tentamensvakternas anvisningar under skrivtiden.
Från och med 13 mars 2023 ändras ordningsreglerna vid tentamen.
Tidigare har det varit tillåtet att lämna salen efter att du legitimerat och registrerat dig. Det kommer nu inte längre vara möjligt. Från 13 mars, får du inte längre lämna salen efter att du legitimerat dig och blivit registrerad, utan du måste stanna i salen tills tentan startar och du får tidigast lämna salen 45 minuter efter skrivtidens starttid.
Tänk på att för att tentamen ska kunna starta på utsatt klockslag behöver du ändå vara i god tid för registrering och legitimering.
Sen ankomst
Du har möjlighet som anmäld att tentera om du infinner dig inom 45 minuter efter det att skrivningen har startat. Om du kommer sent får du vänta 45 minuter innan du får komma in i salen och börja skriva. För att ge eventuellt försenade en möjlighet att tentera, får ingen av de skrivande lämna lokalen under de första 45 minuterna av skrivtiden. Detta gäller inte tentor på annan ort som börjar kl.9.
Hjälpmedel
Det är din skyldighet att ta med tillåtna hjälpmedel, så som miniräknare, lagbok, lexikon etc. Det är endast fysiska böcker som är tillåtna vid salstentamen, det är inte tillåtet att använda e-böcker. Läraren upplyser dig i förväg om vilka hjälpmedel utöver penna, sudd och linjal du får använda och ska ha med under tentamen. Öronproppar av skumgummi är tillåtna, oberoende färg på propparna. Tillåtna hjälpmedel anges också av tentamensvakterna. När det gäller miniräknare anger läraren vilken typ av förprogrammering som accepteras och klargör om minnesenheter skall vara nollställda. Ytterkläder, väskor och telefoner får inte medtas till skrivplatsen. Telefon ska vara avstängd och förvaras i ytterkläder, väska eller värdefack.
Anonym tentamen
Dina svarspapper och ett försättsblad för skanning (gul eller grå ram och QR-kod i övre högra hörnet) ska finnas i ett tentamensomslag. Din salstentamen i allmänhet är anonym och du ska fylla i samtliga uppgifter som efterfrågas på försättsbladet.
Svarspapper
Du ska avge dina svar på papper som universitetet tillhandahåller. Anteckna din anonymiseringskod på varje svarsblad. Vid icke anonym tentamen ska du ange namn, personnummer, uppgiftsnummer och löpande sidnummer på varje svarspapper. Detta ingår i skrivtiden och får ej kompletteras efter skrivtidens slut. Du ska endast skriva svar på uppgifterna på svarsbladens framsida!
Räkning av antal inlämnade blad
Alla inlämnade svarsblad ska räknas (inkl hela tentan om svar ges i tentan) och alla räknade blad ska vara märkta av studenten med anonymiseringskod (alt kurskod + personnummer vid icke anonym tentamen). Räkna ej försättsbladet för skanning eller ev hjälpmedel (t ex formelsamling).
Skanning av tentor
Samtliga salstentor i pappersformat skannas för elektronisk arkivering efter rättning. Detta gör det möjligt för studenterna att själva ladda ner tentorna som en pdf. För digitala tentor kan du logga in i WISEflow för att se eventuell feedback efter rättning. Skanning kräver dock att de försättsblad som används fylls i enligt de uppmaningar som anges på försättsbladet. Detta måste göras för att den elektroniska tolkningen skall fungera. Svar får till exempel inte skrivas på svarsbladens baksidor.
Fusk
Enligt högskoleförordningen kan disciplinära åtgärder såsom varning eller avstängning vidtas mot student som: ”med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov, eller när en studieprestation annars skall bedömas”. Om tentamensvakten skulle misstänka någon för fusk ska vakten tala med studenten, ta hand om eventuellt bevismaterial och omedelbart kontakta ansvarig lärare. Studenten får inte avvisas eller tvingas avbryta tentamen på grund av misstanke om fusk. Misstanken anmäls direkt till rektor av den tentamensvakt eller lärare som har gjort upptäckten. Rektor tar därefter ställning till om ärendet skall behandlas av disciplinnämnden.
Störande uppträdande
Den som uppenbart stör eller hindrar vid tentamen, kan åläggas att omedelbart avbryta tentamen och lämna skrivsalen. Tentamensvakten anmäler händelsen direkt till rektor och ansvarig lärare.
Inlämning av tentamen
Du måste lämna in din tentamen inom angiven tid. Även om du inte besvarat frågorna måste du lämna in så kallad ”blank” tentamen, det vill säga försättsbladet för skanning komplett ifyllt. Du får inte lämna in din tentamen förrän tidigast 45 minuter efter det att skrivningen har börjat. I samband med att du lämnar in tentamen ska du visa upp giltig fotolegitimation.
Tentamensresultat
Tentamensresultatet blir synligt i Ladok via Mitt Kau. Du har rätt att få resultatet inom 15 arbetsdagar, dock senast tio arbetsdagar före omtentamen. Enstaka undantag från denna huvudregel på grund av extremt stora undervisningsgrupper, sjukdom eller dylikt, kan förekomma och meddelas då av ämnet.
Utlämning av tentor
Rättad och betygsatt tentamen i pappersform kan du se och ladda ned som pdf via Mitt Kau. Eventuella påpekanden om rättningen ska göras på separat papper, ”Begäran om omprövning av betygsbeslut”, som hämtas vid Välkomstcenter eller laddas ner via:
