Regler för utbildning
När du studerar vid Karlstads universitet har du både rättigheter och skyldigheter. Reglerna finns till för att se till att utbildningen håller en bra kvalitet och att undervisning och examination genomförs på ett rättssäkert sätt. Reglerna finns även till för att alla som vistas på campus eller i våra digitala miljöer ska ha en trygg och bra arbets-och studiemiljö. Här kommer en sammanfattning av våra regler för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Du hittar en länk till de fullständiga reglerna på sidan.
Som student vid universitetet är det viktigt att du känner till och följer de regler som gäller. Det handlar till exempel om att följa regler och riktlinjer kring informationssäkerhet, examination, bidra till en inkluderande miljö, och att vara aktsam om lokaler och utrustning på universitetet.
Information och vägledning
Vi ska bemöta dig som student på ett professionellt sätt och enligt de lagar som gäller för oss som universitet och statlig myndighet, till exempel serviceskyldigheten enligt förvaltningslagen. Det betyder att vi ger dig vägledning och hjälp i utbildningsrelaterade frågor och är tillgängliga via besök, telefon eller digitalt. Ärenden ska hanteras snabbt och rättssäkert. Om det finns behov, ska vi erbjuda information på engelska eller tolk.
Antagning
Villkoren för att antas till universitetsstudier varierar beroende på program och kurs. I universitetets antagningsordning beskriver vi hur det går till, vilka behörigheter som krävs, hur urvalet går till och vilka möjligheter som finns att överklaga ett beslut.
Du kan ansöka om att tillgodoräkna dig tidigare studier eller erfarenheter. Reglerna för detta styrs av högskoleförordningen och universitetets riktlinjer. Du kan omregistrera dig på en kurs om den fortfarande ges, men det måste du göra inom en viss tid före kursstart.
Utbildningsplaner och litteraturlistor
För program och kurser finns kurs- och utbildningsplaner, som bland annat beskriver mål och innehåll, poäng, examinationsformer. Dessa planer är beslutade av universitets ansvariga nämnder och ska publiceras innan perioden för anmälan (ansökan) öppnar. Utbildningsplaner beskriver programmets omfattning och behörighetskrav.
Litteraturlistor ska publiceras minst sex veckor innan kursstart och scheman senast två veckor före start. Studieanvisningar ska följa kurs- och utbildningsplaner. Efter att perioden för anmälan har öppnat får studietid, takt och undervisningsform inte ändras. Det är för att du som student ska kunna jämföra utbildningar, planera och veta formerna för den utbildning du är intresserad av.
Undervisning
Som huvudprincip är deltagande i undervisningen frivilligt för dig som student. Obligatoriska moment kan dock förekomma (se nedan under examination). Det är viktigt att du registrerat dig på den kurs du kommer att läsa, detta gör du på mitt.kau.se. Undervisning kan ske genom föreläsningar, seminarium, diskussionsuppgifter, laborationer och mer. Den kan ske på plats eller på distans, beroende på kurs. Detta framgår av schemat.
Universitetet har ett särskilt ansvar för att underlätta i studiesituationen för dig med en funktionsnedsättning. Du kan ansöka om riktat pedagogiskt stöd och få tillgång till olika stödåtgärder som kan hjälpa dig i dina studier.
Examination
Examination genomförs på olika sätt under utbildningen, till exempel som skriftlig tentamen i sal på universitetet, hemtentamen, laborationer, seminarier och inlämningsuppgifter. Kravet är att det sker på ett korrekt och säkert sätt. Därför behöver du vid salstentamen eller videomöte visa giltig fotolegitimation. Giltig fotolegitimation är pass, körkort, nationellt ID-kort och e-legitimation där personnummer, namn, bild och giltighetstid framgår. Skriftlig examination ska normalt vara anonym och individuell. Misstänkt fusk, till exempel plagiering, att skriva av utan att ange källa, och otillåten användning av AI-verktyg, anmäls till universitetets rektor.
Obligatoriska moment kan även förekomma som examinationsform. Detta ska då framgå av kursplanen och schema. Om du inte kan delta på en examination eller ett obligatoriskt moment, eller om du inte får godkänt, har du rätt till ett nytt tillfälle, vanligtvis inom två månader. Glöm inte att anmäla dig till tentan!
En studiemiljö utan diskriminering
Universitetet arbetar målinriktat för att aktivt främja allas lika rättigheter oavsett etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, kön, könsidentitet, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller ålder. Vid Karlstads universitet tolereras inte diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling eller repressalier.
Om du som student upplever att du blir trakasserad, är din lärare eller prefekt en lämplig första kontaktperson. Du kan även vända dig till kontaktpersonen för Lika villkor på Avdelningen för utbildningsstöd, till Studenthälsan eller till studentkårens studentombud.
Om du bryter mot reglerna
Om du inte följer de regler som finns kan du anmälas till universitetets disciplinnämnd. Efter en utredning kan nämnden besluta om disciplinära åtgärder, till exempel avstängning från studierna under en period. Detta gäller vid fusk, störning av undervisningen och verksamheten eller trakasserier enligt diskrimineringslagen.
Så kan du påverka
Studentinflytande är en viktig del av kvalitetsarbetet vid Karlstads universitet och organiseras genom Karlstad studentkår. Som student har du rätt möjlighet att påverka din utbildning och vi uppmuntrar studenter att aktivt delta i utvecklingen av våra utbildningar och studiemiljön.
Kontakta oss
Har du frågor som rör dig som individ eller behov av stöd finns Avdelningen för utbildningsstöd, som erbjuder studie- och karriärvägledning samt riktat pedagogiskt stöd. Studenthälsan ger hjälp vid personliga problem som påverkar studierna. Studenter kan också vända sig till universitetets Välkomstcenter eller Karlstad studentkår för rådgivning och vägledning.
Studenter med utbildningsrelaterade frågor kan vända sig till programledare, kursansvariga eller studentrepresentanter. Ibland kan det uppstå det problem mellan lärare och student och de hanteras i första hand av de berörda parterna. Om det behövs kan studierektor eller Karlstad studentkårs studentombud kontaktas.