Mindfulness
Svårt med koncentration och fokus? Med kroppen som utgångspunkt får du öva på att bli mer närvarande och trygg i dig själv.
För närvarande erbjuder Studenthälsan inga kurser i mindfulness.
Om du har frågor om mindfulness eller om du är intresserad av en workshop eller en individuell tid kan du mejla jenny.davidsson@kau.se
Runt om i världen bedrivs det forskning kring mindfulness och dess effekter. Läs gärna om effekterna av mindfulness här: http://www.mindfulnesscenter.se/forskning. Vill du börja öva redan nu? klicka här
Studenthälsans krönika om mindfulness (publicerad i Karlstads studenttidning):
Du har säkert hört talas om mindfulness men kanske undrar vad det handlar om och vad det ska vara bra för? Mindfulness har sitt ursprung inom buddhismen men de som utvecklat metoden (bland andra professor Jon Kabat- Zinn) har skalat av den religiösa aspekten och anpassat metoden till västvärlden. Det forskas mycket om mindfulness och dess effekter bland annat genom mätningar av förändringar i hjärnan. EEG-mätningar visar mer aktivitet i vänster pannlob som styr känslor av lycka, glädje, nyfikenhet, entusiasm och lägre aktivitet i höger pannlob som styr känslor av irritation, rädsla, nedstämdhet, ilska. Kort sagt, hjärnan förändras genom regelbunden övning.
Den grundläggande övningen handlar om något så enkelt och samtidigt så svårt som att lära sig att iaktta det som ÄR just nu utan att döma eller värdera det iakttagna. Med andra ord att vi inte automatiskt går igång på det vi tänker eller känner. Vi har ofta många tankar om världen vi lever i, om oss själva och om andra. Vi jämför oss med andra, väger, mäter, värderar saker som händer inom oss och utom oss som antingen bra eller dåliga. När vi hanterar våra tankar om saker och ting som sanningen eller som verkligheten lever vi i själva verket en bit ifrån livet. Låter det krångligt? Vi kan ta ett exempel; du sitter och pluggar inför en tenta och så sätter dina tankar igång och låter ungefär så här; ” åh, va dålig jag är som inte har hunnit längre… Anna har säkert läst mycket mer än jag… hon är så perfekt i allt hon gör… tänk att jag aldrig kan börja plugga i tid! Jag är så värdelös… jag missade ju förra tentan… tänk om jag missar den här också! Jag kommer inte klara den här utbildningen… mamma och pappa blir besvikna… åh jag vill bara försvinna… äh, jag kollar Facebook en stund så slipper jag känna så här…”.
När vi övar oss i acceptans kan vi få mer kraft att ändra på saker som faktiskt behöver ändras på och vi mår bättre i nuet. Vi blir mer medkännande med både oss själva och andra.
Ett alternativt sätt att hantera situationen skulle vara att iaktta strömmen av tankar som hjärnan producerar utan att se dessa som sanningar eller som verkligheten. I stället för att känslomässigt dras med i tankarna och reagera på dem kan vi öva oss i att låta tankarna passera som bilar utanför vårt fönster och, i stället för att fastna i dem, medvetet och vänligt föra tillbaka uppmärksamheten till det som nuet har att erbjuda, i exemplet ovan – pluggandet.
Vårt ”mind”, eller sinne på svenska, reagerar av naturen blixtsnabbt och automatiskt med tankar, vanemönster och beteenden. Vi i den västerländska kulturen har ingen egentlig tradition av att ta ett steg tillbaka och uppmärksamma sinnet medvetet. Mindfulness som förhållningssätt är därför ovant och inte alls självklart för alla. En viktig del är att träna sig i att acceptera hur saker och ting är; ”just nu är det så här, just nu händer detta inom mig oavsett vad jag vill, önskar eller tycker”. När vi övar oss i acceptans kan vi få mer kraft att ändra på saker som faktiskt behöver ändras på och vi mår bättre i nuet. Vi blir mer medkännande med både oss själva och andra.
Utmaningen består alltså i att träna sig i att betrakta strömmen av tankar, känslor, minnen, idéer, värderingar och samtidigt stanna kvar i nuet och det som behöver göras eller upplevas just nu.
Ett bra sätt att öva sig i att vara i nuet är att fokusera på sin kropp och sin andning. Att stanna upp en stund och lyssna till kroppen, andetagen, tankarna och känslorna (som ju finns i kroppen) och inte försöka kämpa bort det som finns utan istället mjukt och medkännande låta det få vara som det är utan att reagera impulsivt och automatiskt. När vi gör detta så aktiveras ”lugn och ro” hormoner inom oss och vi känner oss därmed mer lugna och trygga i oss själva.
Vi behöver inte alltid åka till ett dyrt och lyxigt spa för att ”slappna av” och återhämta oss. Vi kan försöka börja redan här och nu i vår vardag.
JUST NU
En fattig fiskare satt på stranden när en rik affärsman passerade.
-Varför sitter du här och latar dig? Varför är du inte ute och fiskar? Frågade affärsmannen.
-Därför att jag har fångat tillräckligt med fisk för idag, svarade fiskaren. Nu sitter jag här och njuter av eftermiddagssolen.
Affärsmannen skakade på huvudet.
-Nu när du har tid skulle du kunna fånga mer fisk. Inte bara sitta här och göra ingenting.
-Vad skulle jag göra med den fisken? Undrade fiskaren.
-Du skulle kunna sälja den och tjäna massor med pengar, sa affärsmannen. Du skulle kunna köpa en större båt med kraftigare motor och fiska ännu längre ut i havet. Då skulle du fånga ännu mer fisk och tjäna ännu mer pengar.
Vad skulle jag göra sedan? Undrade fiskaren.
-Då, svarade affärsmannen, skulle du kunna sitta och bara njuta av livet.
-Det är det jag gör just nu, sa den fattige fiskaren.
Vi kan börja öva oss i mindfulness direkt i våra vardagssysslor. Till exempel när du duschar, är du verkligen där? Upplever du vattnet mot huden? När du äter, är du verkligen där? Känner du hur maten smakar? Är du medveten om hur fort du äter? När du går ut, ser du himlen? Hör du fåglarna? När du är i skogen, känner du dofterna? När du möter en annan människa, lyssnar du på vad hon säger? Eller befinner du dig någon annanstans i tankarna och går miste om dessa vardagsupplevelser?