Vanliga frågor innan studierna
För att hjälpa dig med svar på de allra vanligaste frågorna har vi sammanställt en lista med de mest förekommande frågorna och svaren. Om du inte hittar svaret på din fråga kan du kontakta en studie- och karriärvägledare vid Karlstads universitet.
När ansöker jag?
De flesta fristående kurser och program på grund- och avancerad nivå som startar på höstterminen söker du via antagning.se under ansökningsperioden 15 mars till 15 april.
De flesta fristående kurser samt program på grund- och avancerad nivå som startar på vårterminen söker du via antagning.se under ansökningsperioden 15 september till 15 oktober.
Observera att även du som är antagen till ett program behöver anmäla dig till nästkommande termins kurser senast den 15 april respektive 15 oktober.
Spelar det någon roll om jag ansöker till en utbildning på campus eller distans?
Ja, det spelar stor roll. Om du ansöker till ett program eller en kurs som ges med studieform campus innebär det att du studerar på plats vid vårt universitet. Om du ansöker till ett program eller en kurs som ges med studieform distans kan det innebära att du helt eller till största delen studerar hemifrån. Men det kan även innebära många närträffar på universitetet alternativt den lärcenterort du ansökt till. För att ta reda på vad som gäller för just den utbildning du har ansökt, se information på utbildningens hemsida.
Varför kan det vara bra att skriva högskoleprovet?
Om ett urval måste göras till en utbildning, dvs om det finns fler behöriga sökande än antalet platser, kan man konkurrera i både betygsurvalet och provurvalet om man har ett resulat från högskoleprov. Det ökar därmed ens möjligheter att antas till en utbildning med många sökande.
Jag uppfyller inte den grundläggande- eller den särskilda behörigheten, kan jag ansöka om reell kompetens?
Ja, du kan ansöka om reell kompetens.
Du kan ansöka om reell kompetens eller undantag om du helt eller delvis saknar den formella behörigheten som efterfrågas i ett förkunskapskrav.
Om du vill ansöka om reell kompetens finner du instruktioner för hur du går tillväga här.
Jag har glömt att söka i tid, hur påverkar det mina möjligheter att bli antagen till ett program/kurs?
Kontrollera först om utbildningen är öppen för sen anmälan. Är den det är det möjligt att göra en sen anmälan. Alla sena anmälningar till en kurs/ett program placeras i strikt turordning i reservlistan efter det datum då den sena anmälan gjordes och var komplett. Det är svårt att bli antagen genom sen anmälan på kurser och program som har många sökande.
Vad krävs det för meritvärde/resulat från högskoleprov för att antas?
Det går tyvärr inte att säga på förhand vilket meritvärde/resulat från högskoleprov som krävs för att antas, eftersom det beror på hur många som söker till utbildningen och deras meritvärde/resulat från högskoleprov.
För att få en uppfattning om vad det krävts för meritvärde/resulat från högskoleprov tidigare antagningsomgångar så kan du göra en utsökning på Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik.
Vilket regelverk styr antagningen vid Karlstads universitet?
Hur studenter antas till Karlstads universitet styrs av den så kallade antagningsordningen.
Vad händer om jag glömt tacka ja på mitt antagningsbesked?
Om du glömmer att tacka ja på ditt antagningsbesked stryks din anmälan. Om utbildningen du har strukits ifrån fortfarande är öppen för sen anmälan, kan du anmäla dig igen via www.antagning.se. Din ansökan räknas då som en sen anmälan och du antas i mån av plats.
När kan jag aktivera mitt studentkonto?
Studentkontot, eller KauID som det också kallas, skapas tidigast ungefär två till tre veckor före kursstart. Du kan alltså inte aktivera ditt studentkonto tidigare än så.