Högre seminariet i svenska språket
Ämnet svenska språket har seminarier ungefär en gång i månaden. Vi har både seminarier som är interna, alltså för svenskämnet i Karlstad, och andra seminarier där vi diskuterar texter eller där vi har inbjudna gästföreläsare.

Seminarierna kommer att genomföras i hybridform (på campus men med möjlighet att delta via Zoom https://kau-se.zoom.us/j/64039508836.
Hösten 2025
Mer information om seminariernas innehåll kommer att publiceras under våren 2025.
INTERNT SEMINARIUM OM FORSKNINGSSTRATEGI
När: Måndag 29 september, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Måndag 20 oktober kl. 13.15-15.00
Måndag 24 november kl. 13.15-15.00
Måndag 15 december kl. 13.15-15.00
90%-seminarium Annelie K Johansson
När: Torsdag 16 oktober, kl. 13.15–15.00
Var: Kommer att meddelas senare.
Opponent: Anders Björkvall, Örebro universitet
För vem: Öppet för alla.
Våren 2025
INTERNT SEMINARIUM OM ÄMNETS FORSKNINGSPROFILER, PÅGÅENDE OCH PLANERADE FORSKNINGSPROJEKT
När: Måndag 10 februari, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Internt seminarium med diskussion av pågående artiklar och forskningsidéer
När: Måndag 10 mars, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
På engelska förstår jag ungefär Om anglifieringen av svensk högre utbildning
När: Onsdag 7 maj, kl. 13.15–15.00
Var: Fryxellsalen
Föreläsare: Ola Håkansson och Peter Svensson
För vem: Öppet för alla.
Ola Håkansson och Peter Svensson presenterar sin bok På engelska förstår jag ungefär Om anglifieringen av svensk högre utbildning. Se närmare presentation i pdf. Därefter följer ett panelsamtal om svenskans och engelskans roll på universiteten med Ola Håkansson, Peter Svensson, Henrik Rahm och Andrea Schalley. Frågor och kommentarer välkomna på svenska och engelska.
Infoblad På engelska förstår jag ungefär Om anglifieringen av svensk högre utbildning
Universitetslärares praktiker och attityder på språkligt heterogena professionsutbildningar
När: Måndag 19 maj, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Kristoffer Holmquist, Lunds universitet
För vem: Öppet för alla.
Framgångsrik språk- och kunskapsutveckling i studentgrupper som speglar samhällets mångfald förutsätter explicit undervisning om akademins normer och praktiker. Exakt vilka färdigheter studenter behöver utveckla präglas av lärares ämnesspecifika diskurser som artikuleras i såväl kursmaterial som kollegiala samtal. I min pågående doktorandstudie använder jag kritisk genre- och diskursanalys för att utföra två delstudier: 1) jag bidrar med kunskap om genredrag och diskursiva drag i den praktiknära men föga uppmärksammade genren kursguide eller studiehandledning, och 2) jag ger en bild av diskurser som artikuleras i samtal mellan lärare om nya studenter som målgrupp och påvisar vilka språkliga attityder och ideologier som formar förväntningar på och förgivettaganden om studenter.
På seminariet 19/5 2025 presenterar jag min analys från en pilotstudie inför delstudie 2, en fokusgruppsintervju som har genomförts med universitetslärare på en socionomutbildning. Samtalet har undersökts med diskursanalytiska verktyg. Lärares praktiker i undervisning på grundnivå och deras attityder till breddat studentunderlag är särskilt intressanta på professionsutbildningar eftersom de är språkligt heterogena på två sätt: studenter med svenska som andraspråk är överrepresenterade på många professionsutbildningar och ofta särskilt beroende av språkutvecklande undervisning, och alla studenter måste dessutom leva upp till lärares uppfattningar om såväl den akademiska disciplinens språk som den framtida yrkesrollens fackspråk för att klara sina studier. Samtidigt framträder i mitt material att lärarna kan uppleva sig sakna såväl resurser som kompetenser att undervisa explicit i sina ämnesspråk. Dessutom uttrycks attityder till vad lärare kan förväntas göra och på vilka sätt studenter med olika bakgrunder bör vara förmögna att ta ansvar för sin egen utveckling. Sammantaget leder såväl institutionella ramar som ideologiska föreställningar till att utbildningen saknar helhetsgrepp om studenters språkutveckling och hänvisar studenter till särskilda stödenheter när de inte lyckas greppa ämnets normer implicit.
Weak and Beautiful Beings: The Social Control of Female Teachers at the End of the 19th Century in Spain
Gästföreläsning i samarbete med KuFo.
När: Onsdag 21 maj, kl. 9.15–11.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Carmen Sanchidrián Blanco, Professor of Theory and History of Education, Malaga University
För vem: Öppet för alla.
Dubbelseminarium:
Jessica Eriksson presenterar sina forskningsidéer
samt
Seminarium om SVE och SVA – traditioner och historia.
När: Onsdag 9 juni, kl. 13.15–16.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
För vem: Öppet för alla.
Hösten 2024
Seminarium i två delar
När: Måndag 30 september, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Henrik Rahm
För vem: Öppet för alla.
Under första halvan presenterar Henrik Rahm sin forskning. Under andra halvan diskuterar vi ansökningar till Wettergrenstiftelsen.
Internt seminarium om AI i examinationsuppgifter
När: Måndag 28 oktober, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Vi ser om dom flyter typ”: om hinder och möjligheter i undervisnings- och skolförbättringsarbete som fokuserar elever som har svenska som sitt andraspråk
När: Måndag 25 november, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Josefin Nilsson (SU)
För vem: Öppet för alla.
Josefin Nilsson är biträdande föreståndare vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk, vid Stockholms universitet. I sitt uppdrag på NC arbetar Josefin bland annat i olika utforskande och kompetensutvecklande samarbeten med skolor och huvudmän som, med stöd i forskning om lärande i andra- och flerspråkighetsperspektiv, vill stärka undervisningen för elever med svenska som sitt andraspråk. En majoritet av de projekt som Josefin är engagerad i projekt nu rör ämnet svenska som andraspråk i grundskolan. Även i pågående forskningsprojekt fokuserar Josefin ämnet svenska som andraspråk.
Josefin disputerade i december 2023 med avhandlingen ”Vi ser om dom flyter typ.”Att utveckla en språk- och kunskapsutvecklande ämnesundervisning för nyanlända elever – möjligheter och begränsningar ur lärarperspektiv.
I avhandlingen fokuserar Josefin ämneslärarperspektivet avseende möjligheter att utveckla en språk- och kunskapsutvecklande undervisning för nyanlända elever på högstadiet. I den lingvistiskt-etnografiska studien följde Josefin två högstadielärare under två läsår, i samband med att de deltog i kompetensutveckling i språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt inom Skolverkets riktade insatser för nyanlända elever. Avhandlingens ekologiska och kritiska inramning öppnar upp en för fördjupad förståelse för de komplexa processer som är i spel när lärare, med stöd i andra- och flerspråkighetsperspektiv, försöker stärka undervisningen för elever med ett andraspråk i utveckling. Avhandlingen bidrar därmed med viktig inblick i mötet mellan visionen om att skapa en bättre skola genom kompetensutveckling och den praktiska och strukturella verklighet som lärare, elever och skolledare befinner sig i.
Under seminariet redogör Josefin för avhandlingens resultat och slutsatser och öppnar upp för samtal om betydelsen av att tydliggöra andraspråksperspektivet i det som ofta kallas språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt samt vikten av kritiska perspektiv i utbildning, kompetensutveckling såväl som skolförbättringsinsatser som rör språkligt minoritiserade elevgrupper.
Presentation av pågående forskning
När: Måndag 16 december kl. 13.15-16.00 (OBS förlängt en timme)
Var: 12A225 (Humlan)
Föreläsare: Björn Bihl, Nils Dverstorp, Judy Ribeck Nyström och Adrian Sangfelt.
För vem: Öppet för alla.
Våren 2024
En del i helheten – om kontextualiserad grammatikundervisning i gymnasieskolan
När: Måndag 12 februari, kl. 13.15–15.00
Var: Seminariet ges bara på Zoom.
Föreläsare: Agnes Strandberg (LTU)
För vem: Öppet för alla.
Under det senaste årtiondet har kontextualiserad grammatikundervisning uppmärksammats inom forskning i förstaspråksämnet. En sådan undervisning utgår delvis från ett deskriptivt utforskande av autentiska texter och betonar vikten av att grammatik bör förstås och analyseras i ett sammanhang. Såväl lärare som forskare har emellertid efterlyst praktikbaserad kunskap om hur kontextualiserad grammatikundervisning lämpligen kan utformas, samt hur kurs- och ämnesplaner på lämpligt sätt ska kunna närma sig ett kontextualiserad förhållningssätt till grammatik. Vid detta seminarium presenterar jag ett designbaserat avhandlingsprojekt där forskare och lärare i samverkan har skapat och genomfört kontextualiserad grammatikundervisning med målet att utveckla elevers metalingvistiska förståelse. I studien undersöks bland annat hur kontextualiserad grammatikundervisning kan iscensättas genom en uppsättning samverkande designelement. I den här presentationen redogör jag för hur designelementen har iscensatts, vad som händer i klassrummet när de iscensätt, samt lärare och elevers uppfattningar och erfarenheter av dessa. Datamaterialet består av fokusgruppsamtal med de sex deltagande lärarna, videoinspelningar av elevers metalingvistiska aktiviteter, observationsanteckningar under lektionstillfällena samt en elevenkät. Efter presentationen av avhandlingens resultat diskuterar jag vad grammatikundervisning är och kan bli inom ramen för förstaspråksämnet, särskilt i ljuset av det skolgrammatiska arvet och dess relation till olika språkvetenskapliga strömningar.
Ordboken är färdig! Leve ordboksarbetet! Om SAOB:s dåtid, nutid och framtid
När: Torsdag 21 mars, kl. 13.15–15.00 (obs dag)
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Bo A. Wendt från SAOB:s redaktion
För vem: Öppet för alla.
I samband med att SAOB ifjor utkom med den allra sista artikeln på Ö (öxla) jämnt 130 år efter att den allra första på A gavs ut var det naturligt för ordboksredaktionen att blicka både bakåt och framåt. Mer handfast föranleddes det förra av färdigställandet av den fylliga läsarhandledning som ingår i det sista bandet och har en (i praktiken förstås omöjlig) ambition att fungera för hela verket. I den första delen av mitt seminarieföredrag tar jag upp några av de tankar vi därvid gjort oss om det slags ordbok SAOB lade upp till att bli och det den faktiskt blev (dåtid och nutid). I och med färdigställandet av SAOB i sin första upplaga har redaktionen fått övergå från planering till verkställande av den bearbetning som skall åvägabringa den andra enbart digitala upplagan. I föredragets andra del berättar jag litet om detta arbete som nu så smått börjat finna sin form (nutid och framtid).
Fryksdalsmål och muntligt berättande som verktyg för interpretation av nutida flöjtmusik
När: Måndag 22 april, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Ann Elkjär, lektor MHI och doktorand LTU
För vem: Öppet för alla.
Som ”värmlänning i exil” har min egen dialekt kommit att tvättats bort genom åren. Men - delar av mitt musikerskap och förhållningssätt till musicerande är fortfarande påverkat av både dialekten och berättartraditionen från Värmland. I mitt doktorandprojekt undersöker jag hur gömda musikaliska element i dialektalt berättande kan förstås och beskrivas - från en musikers synvinkel - och hur dessa element kan ha bäring på musikalisk interpretation, komposition, och i förlängningen även i undervisningssituationer.
För närvarande utforskar jag interpretationsprocessen av två soloflöjtstycken; Sequenza I av Luciano Berio och Image av Eugène Bozza. Utforskandet ska resultera i en artikel. Jag är mitt uppe i projektet, och ser fram emot att få höra er feed-back på utforskandet, och kanske även mer generella tankar om kopplingarna mellan dialektalt berättande och musik.
Språk för lärande – förväntningar på gymnasieelevers skriftkompetenser
När: Måndag 20 maj, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Yvonne Hallesson (UU)
För vem: Öppet för alla.
I det här föredraget kommer jag att exemplifiera och diskutera hur förväntningarna på elevers skriftkompetenser på gymnasiet kan se ut med utgångspunkt i två delstudier. Materialet hämtas från etnografiskt präglade fallstudier på El- och energi-, Hantverks-, Ekonomi- och Teknikprogrammet. Studien utgår teoretiskt från New Literacy Studies, där språkbruk ses som socialt situerat, och hämtar sina analytiska redskap från bl.a. Systemisk-funktionell lingvistik. Särskilt fokus kommer att vara på det ämnesspråk som elever möter och förväntas kunna använda i olika gymnasieämnen, såväl gymnasiegemensamma som programspecifika.
Hösten 2023
Höstens seminarier har varit interna.
Våren 2023
Skriftspråklighet och syntaktisk utveckling hos barn i yngre skolålder. En bakgrund till ett kommande forskningsprojekt.
När: Måndag 13 februari, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Adrian Sangfelt
För vem: Öppet för alla.
När lär sig barn syntaktiska mönster som vuxna huvudsakligen använder i skriftspråk och inte i talspråk? Är sådana mönster vanligen en del av barns språkkompetens redan före det att de utvecklar en förmåga att läsa och skriva? Eller är det typiskt så att mönstren lärs in vid ett visst stadium i barns läs- och skrivutveckling, genom skriftens modalitet? Dessa frågor söker jag svar på i ett kommande forskningsprojekt om syntaktisk utveckling hos barn i yngre skolålder. På seminariet ger jag en bakgrund till projektet, framförallt genom att presentera den del av min egen tidigare forskning där jag diskuterat syntaktiska skillnader mellan tal och skrift i svenska, vilken emellertid saknat ett språkutvecklingsperspektiv. Jag kommer även att beröra vilka syntaktiska mönster som kan studeras, och i vilket material. Slutligen vill jag kort diskutera om projektets resultat kan ha direkta ämnesdidaktiska implikationer, och inte bara rent allmänt bidra till kunskap om låg- och mellanstadieelevers språk- och skrivutveckling.
Språkliga resurser hos gymnasieungdomar med mångspråkig förortsbakgrund
När: Måndag 20 mars, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Karin Senter
För vem: Öppet för alla.
Seminariet utgår från avhandlingen Att göra förort. Om språkliga resurser hos gymnasieungdomar med mångspråkig förortsbakgrund (2022) som lades fram i höstas. I avhandlingen följs en gymnasieklass på ett högskoleförberedande program, där alla ungdomar har minoritetstillhörighet, är flerspråkiga och hemmahöriga i någon mångspråkig förort i Stockholmsområdet. Avhandlingens teoretiska och metodologiska utgångspunkt är lingvistisk etnografi – en relativt ny forskningsriktning, där den huvudsakliga metoden för materialinsamling är deltagande observation.
Fokuset i avhandlingsstudien, och därmed också under seminariet, är tredelat. För det första har studien ett deskriptivt fokus på vilka språkliga resurser de förortsförankrade deltagarna använder. För det andra ligger fokus på hur deltagarna positionerar sig genom språk och andra medel (se Davies och Harré 1990), främst i relation till så kallade ”majoritetsungdomar” på skolan (vita ungdomar med medelklassbakgrund) som genomgående utgör ett jämförelseobjekt när det gäller tal och livsstil. För det tredje intresserar sig avhandlingen sig för om, och i sådana hur, förortsförankrat tal kan benämnas utan att fixeras, och den begreppsapparat som används för att beteckna förortsförankrat tal – förortsförankrat/-indexerat tal och förortsslang och förortssvenska – presenteras och diskuteras (se även Bijvoet & Fraurud 2016; Bijvoet & Senter 2021).
Under seminariet varvas presentation av avhandlingens innehåll med ljudklipp ur materialet, vilket förhoppningsvis ska uppmuntra till reflektion och diskussion.
Bijvoet, Ellen & Fraurud, Kari, 2016: What’s the target? A folk linguistic study of young Stockholmers’ construction of linguistic norm and variation. Language Awareness, Vol. 25. S. 17–39.
Bijvoet, Ellen & Senter, Karin, 2021: Förortsförankrat tal – ett inifrån och ett utifrånperspektiv. Språk och stil, NF 31:1, 2021. S. 166–200.
Davies, Bronwyn & Harré, Rom, 1990: Positioning the Discursive Production of Selves. Journal for the Theory of Social Behaviour, 20:1. S. 43–63.
Senter, Karin, 2022: Att göra förort. Om språkliga resurser hos gymnasieungdomar med mångspråkig förortsbakgrund. Diss. Uppsala: Uppsala universitet.
Om att försöka fånga det ofångbara: Affekt som studieobjekt i diskursanalysen
När: Måndag 24 april, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Anders Björkvall
För vem: Öppet för alla.
Känslor och affekter är viktiga för hur människor fungerar och agerar i sociala och institutionella sammanhang. Affektiva praktiker borde därför vara intressanta att studera för en av de grenar inom språkvetenskapen som just intresserar sig för socialt och institutionellt meningsskapande: diskursanalysen. Under senare år har forskare som Ahmed, Wetherell, Westberg och Milani utvecklat diskursanalytiska ingångar till affekt som social praktik i text och diskurs. En annan variant är den mer semantiskt inriktade ”appraisal”-analysen som utvecklats av Martin och White inom ramen för den systemisk funktionella lingvistiken. Emellertid finns det både teoretiska och metodiska problem som den affekt-intresserade diskursforskaren måste förhålla sig till, och jag kommer att diskutera några av dessa på mitt seminarium.
Mer specifikt kommer jag att presentera några teoretiska utgångspunkter, centrala begrepp och metodiska överväganden vid analys av erbjudanden om, och representationer av, affekter. Mina diskussioner kommer att illustreras av data och analyser från forskningsprojekt och samarbeten som jag deltagit i under de sista 5 åren. Jag riktar in mig på affektanalys i tre domäner: 1. statliga myndigheter och värdegrundstexter, 2. sjukdom och sjukdomsförhandling och 3. flygplatser (och flygande). Jag hoppas kunna visa att och hur affektanalys kan vara diskursanalytiskt relevant och att diskursanalytiska verktyg kan användas för affektanalys i samtliga dessa domäner, men på olika sätt och med olika utfall beroende på kunskapsintresse.
Talar västgötska ungdomar i allmänhet - och ungdomar i Södra Ryd i synnerhet - dialekt?
När: Måndag 22 maj, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Margareta Svahn
För vem: Öppet för alla.
Talar västgötska ungdomar i allmänhet - och ungdomar i Södra Ryd i synnerhet - dialekt?
Som västgöte och nordist har jag förstås länge intresserat mig för västgötska, vetenskapligt dock först i början av 2000-talet. Mellan 2004 och 2011 arbetade jag tillsammans med kollegor i Göteborg inom det (från 2007) RJ-finansierade projektet Dialektutjämning i Västsverige. Resultaten publicerades i boken med samma namn (Svahn & Nilsson 2014). Vi undersökte där närmare 100 gymnasisters dialektalitet i delar av Västergötland och Bohuslän. Av olika skäl ingick endast enspråkigt uppvuxna informanter i materialet. Därför ville jag också undersöka flerspråkigt uppvuxna ungdomars grad av dialektalitet. Samtidigt funderade jag över om det också kunde förekomma förortsspråk liknande det som kan höras i t.ex. Rinkeby, Rosengård och Bergsjön i en mindre stad. Jag spelade därför in närmare trettio ungdomar från Skövde-trakten, varav 10 från den mångkulturella förorten (Södra) Ryd och analyserade dessa (Svahn 2021).
Under seminariet kommer jag att kort presentera resultat från den stora undersökningen (med fokus på de västgötska ungdomarna) och sedan komma in på förortsungdomarnas språkliga varieteter i förhållande till de enspråkigt uppvuxna Skövde-ungdomarna. Jag kommer också att presentera några informanter lite närmare och ge möjliga förklaringar till deras språkliga ”val”.
Svahn, Margareta, 2021: Språkliga varieteter bland ungdomar i Skövde. I: Svenska landsmål.
Svahn, Margareta & Nilsson, Jenny 2014: Dialektutjämning i Västsverige.
Hösten 2022
Att göra sin röst hörd: Sjukdomsförhandlande diskurser, genrer och berättelser om endometrios
När: Måndag 26 september, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Ida Melander (ORU)
För vem: Öppet för alla.
I min nyss färdiga avhandling (Melander 2022) studerar jag hälsokommunikation om sjukdom och hälsa, och mer specifikt om endometrios. Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar 1 av 10 kvinnor i fertil ålder, men som trots det stora antalet drabbade fortfarande är relativt okänd och svår att diagnosticera. Detta gör att det ofta tar lång tid och kontakt med flera vårdinstanser innan kvinnor med misstänkt endometrios får en diagnos och hjälp till behandling. I avhandlingen studerar jag hur hälsorelaterat meningsskapande går till i tre distinkta, patientorienterade och framväxande kontexter: i diskussionsforumtrådar, på ett delat och aktivistiskt konto på plattformen Instagram och i s.k. egenremisser, som skrivs av patienter som söker specialistvård. Särskilt intresserar jag mig för patientagentivitet och möjligheter att delta i olika hälsorelaterade kontexter.
På seminariet presenterar jag avhandlingen i sin helhet och gör nedslag i varje delstudie. Jag hoppas också få tid att diskutera avhandlingen tillsammans med er.
Referenser
Melander, Ida. (2022) Att göra sin röst hörd. Sjukdomsförhandlande diskurser, genrer och berättelser om endometrios. Örebro: Örebro universitet.
Till doms över dom. Attityder till språkvård och variation
När: Måndag 24 oktober, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Lena Lind Palicki (SU) och Susanna Karlsson (GU)
För vem: Öppet för alla.
Under flera år har vi följt hur frågan om huruvida vi borde sluta skriva de och dem och gå över till dom diskuteras och värderas. Lärare rapporterar att detta är den i särklass mest utmanande språkriktighetsfrågan att arbeta med i klassrummet, och det är en av ganska få språkvårdsfrågor som regelbundet har fyllt spaltmeter i svenska dagstidningar under dom senaste hundra åren. I flera olika studier har vi frågat oss vad det är som gör det här till en så oerhört laddad fråga, och hur det egentligen går för eleverna som ska lära sig konventionen.
På seminariet presenterar vi resultat från tre studier. Den första ringar in svensklärares attityder till olika språkriktighetsfrågor i klassrummet. Den andra undersöker elevers faktiska bruk av de/dem/dom och den tredje fokuserar på debatten om de/dem under det senaste seklet. Vi gör också några nedslag i den just nu pågående debatten.
Skrivande, studieresultat och känslor - Extrainsatt tillfälle
När: Måndag 7 november, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Eric Borgström (ORU)
För vem: Öppet för alla.
Vad betyder det för studieresultaten hur en student ser på sig själv som skribent? Om studenten upplever skrivande som meningsfullt? Som förknippat med positiva känslor? Eller som förknippat med olust? Om sådant kommer seminariet att handla.
Skrivande i högre utbildning är, som bekant, föremål för både larm och initiativ. Med den breddade rekryteringen möter nya studentgrupper den högre utbildningens krav på avancerade skrivpraktiker. En historiskt stor andel av befolkningen förväntas skriva självständiga arbeten för att ta examen och gå ut i arbetslivet. Och lärosätena inrättar språk- och textverkstäder eller särskilda kurser i akademiskt skrivande för att åtgärda brister och hjälpa studenter in i en tänkt “den akademiska genren”.
Föredraget presenterar projektet Resilient Writers som syftar till att utforska och didaktisera framgångsrikt skrivande på akademiska professionsprogram. I projektet undersöker vi studenters skrivande utifrån det vi kallar hållbar studieframgång, vilket inbegriper både institutionella perspektiv i termer av studieresultat, genomströmning, och studentperspektiv, det vill säga hur studenter själva ser på vad studieframgång är för dem, och i vilken mån de når detta.
Teoretiskt utgår projektet från ett skrivkonstrukt där skrivande länkas till diskursgemenskaper vilket är skrivkonstruktets så kallade måldomän. Skrivandet inom en diskursgemenskap beskriver vi utifrån tre sammanflätade aspekter: diskursgenerering (sådant som att läsa och analysera, få fram ett innehåll), textproduktion (att skriva på uppsatsen eller uppgiften) och studentetos (att göra detta utifrån sina intressen och drivkrafter).
Vid seminariet fokuseras den första delstudien i projektet. Denna gäller valideringen av ett självskattningsverktyg som är avsett att mäta aspekter av studentetos liksom strategier för diskursgenering och textproduktion. Genom faktoranalyser och hierarkisk multipel regressionsanalys frilägger vi hur olika aspekter av studentetos, diskursgenerering och textproduktion samvarierar med å ena sidan studieresultat, och å andra sidan känslor i skrivande.
Måndag 28 november kl. 13.15-15.00
Internt seminarium för ämnet.
INSTÄLLT!
Talar västgötska ungdomar i allmänhet - och ungdomar i Södra Ryd i synnerhet - dialekt?
När: Måndag 5 december, kl. 13.15–15.00
Var: 12A225 (Humlan) eller via Zoom
Föreläsare: Margareta Svahn (professor emerita, UU)
För vem: Öppet för alla.
Margareta Svahn presenterar projekt om språkliga varieteter hos ungdomar i Skövde.
Som västgöte och nordist har jag förstås länge intresserat mig för västgötska, vetenskapligt dock först i början av 2000-talet. Mellan 2004 och 2011 arbetade jag tillsammans med kollegor i Göteborg inom det (från 2007) RJ-finansierade projektet Dialektutjämning i Västsverige. Resultaten publicerades i boken med samma namn (Svahn & Nilsson 2014). Vi undersökte där närmare 100 gymnasisters dialektalitet i delar av Västergötland och Bohuslän. Av olika skäl ingick endast enspråkigt uppvuxna informanter i materialet. Därför ville jag också undersöka flerspråkigt uppvuxna ungdomars grad av dialektalitet. Samtidigt funderade jag över om det också kunde förekomma förortsspråk liknande det som kan höras i t.ex. Rinkeby, Rosengård och Bergsjön i en mindre stad. Jag spelade därför in närmare trettio ungdomar från Skövde-trakten, varav 10 från den mångkulturella förorten (Södra) Ryd och analyserade dessa (Svahn 2021).
Under seminariet kommer jag att kort presentera resultat från den stora undersökningen (med fokus på de västgötska ungdomarna) och sedan komma in på förortsungdomarnas språkliga varieteter i förhållande till de enspråkigt uppvuxna Skövde-ungdomarna. Jag kommer också att presentera några informanter lite närmare och ge möjliga förklaringar till deras språkliga ”val”.
Svahn, Margareta, 2021: Språkliga varieteter bland ungdomar i Skövde. I: Svenska landsmål.
Svahn, Margareta & Nilsson, Jenny 2014: Dialektutjämning i Västsverige.
