Sture Nordh, hedersdoktor vid fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap
”Karlstads universitet vill uppmärksamma mitt arbete för ett förbättrat arbetsliv och för resurser till arbetslivsforskningen. Det gör mig glad, för en av de allra största hållbarhetsutmaningarna inför framtiden gäller arbetslivet.”

Sture Nordh är uppvuxen på en bondgård i Västerbotten, strax utanför Skellefteå i en mycket föreningsaktiv familj. Redan som barn lyssnade han på diskussioner vid styrelsemöten kring lantbruk, kyrka och politik i det stora bondköket. En av familjens starkaste värderingar och ledstjärnor var att för att åstadkomma förändringar ska man organisera sig tillsammans med andra och ta itu med det.
Färgad av sin barndom blev Sture Nordh aktiv i skolans elevråd, både som medlem och ordförande. Det föll sig naturligt för honom att välja samhällsvetenskaplig utbildning och han var redan som student aktiv medlem i facket.
- Jag visste att oavsett var jag hamnade yrkesmässigt, så skulle jag engagera mig fackligt. Så blev det också i mitt första jobb som utredare i Skellefteå kommun. Men snart jag fick tidigt chansen att arbeta med det på heltid, som anställd dåvarande Statens kommunaltjänstemannaförbund, SKTF. Det var helt fantastiskt att yrkesmässigt få arbeta med det jag brinner för på heltid.
Sture Nordh var mångårig ordförande i TCO, Tjänstemännens Centralorganisation, dessförinnan verksam på Arbetslivsinstitutet, på Arbetsmarknadsdepartementet samt Kommunaltjänstemannaförbundet, numera Vision. Sture Nordh har med sitt engagemang och sin kunskap bidragit till att lyfta forskning som rör viktiga arbetslivs- och samhällsutmaningar och synliggjort dessa i samhällsdebatten. Han har bidragit till att gynna ett nära samspel mellan forskning, utbildning och samverkan med det omgivande samhället. Och inte minst som styrelseordförande vid Karlstads universitet. Hans styrelsearbete internt tillsammans med det arbete han bedrivit på nationell och internationell nivå med fokus på ett hållbart samhälls- och arbetsliv och ett livslångt lärande har gjort att Sture Nordh har haft en stor betydelse för lärosätet.
- Jag är mycket överraskad, men så stolt och glad. Karlstads universitet tar frågorna om livslångt lärande och samverkan med externa aktörer på största allvar och arbetar för ett starkt student- och lärarinflytande. Det står i nomineringen av mig att Karlstads universitet vill uppmärksamma mitt arbete för ett förbättrat arbetsliv och för resurser till arbetslivsforskningen. Det gör mig glad, för en av de allra största hållbarhetsutmaningarna inför framtiden gäller arbetslivet.
Sture Nordh tycker själv att han är lite tråkig men också en ihärdig person. Han tycker om att läsa skönlitteratur och historiska böcker och spenderar ofta tid på lantstället i Roslagen eller på bondgården i Ragvaldsträsk, som han och hans bröder fortfarande äger.
- Där tar jag gärna på mig snickarbyxorna och tar itu med något bygg- eller trädgårdsprojekt.
