Martin Österling, professor i biologi
” Jag har ett fokus på tillämpad ekologisk forskning i vattendrag, där mycket av forskningen ligger till grund för åtgärder som återintroduktioner och skötsel av hotade arter till gagn för natur och människa.”
Martin Österling kommer från Karlstad men startade sin akademiska karriär med studier i Uppsala och Göteborg som avslutades med en magisterexamen i marinbiologi.
Efter examen fick han ett stipendium och undersökte korallrev utanför Tanzanias kust. Han jobbade också från och till på länsstyrelser under cirka ett år.
I november 2001 fick Martin Österling en doktorandtjänst vid Karlstads universitet och disputerade 2006. Under denna period gjorde han också ett gästspel vid Cornell University i New York. Färdigdisputerad fick han forskningsmedel för att undersöka ekologin och hotbilden mot flodpärlmusslan i mellersta Sverige. Här ingick även forskningsmedel för en 4-åring forskarassistenttjänst, samt medel för ett stort EU-projekt om återinplantering av hotade musslor. Martin ingår i forskargruppen ”Naturresurs rinnande vatten”, vilka under fyra år fått forskningsmedel som en stark forskningsmiljö på Karlstads universitet. Bland mycket annan forskning kan nämnas ytterligare ett stort restaurerings- och återinplanteringsprojekt i södra Sverige. De senaste åren har emellertid utlandet lockat igen och under våren och sommaren 2018 forskade han i Porto, Portugal. Parallellt med sin forskning har han också undervisat.
Det är viktigt att bevara den biologiska mångfalden och alla de ekosystemfunktioner mångfalden bidrar med, vilket intresserar både nationella och internationella forskarnätverk, naturvårdsorganisationer och myndigheter. Martin Österling koncentrerar sig främst på tillämpad ekologisk forskning i vattendrag inom en mängd olika områden.
- Jag har ett fokus på parasitvärdinteraktioner mellan hotade musslor och fisk, där resultaten ofta ligger till grund för åtgärder och återintroduktioner av de hotade arterna. I samband med detta forskar jag även om de ekosystemfunktioner och tjänster som arterna bidrar med. Dessutom studerar jag fiskars beteendeekologi och rörelsemönster samt genetik och har börjat jobba mer tvärvetenskapligt med ekosystemtjänster, samt ekonomiska, sociala och turismrelaterade frågeställningar. Det är roligt att få jobba med något som man tycker är så spännande tillsammans med andra människor och jag kommer att fortsätta jobba i nationella och internationella nätverk.
Inte helt otippat gillar Martin Österling allehanda sporter och friluftsaktiviteter i vatten, gärna i sällskap av sin familj. Han är också kulturintresserad och har ett stort musikintresse.