Välbesökt inspirationsdag
2017-11-28FoU Välfärd Värmlands inspirationsdag för verksamheter som ger stöd åt personer med funktionsnedsättning var minst sagt välbesökt. Närmare 250 personer nätverkade, pratade och lyssnade på seminarier och föreläsningar om allt från Lex Sarah-rapportering till tandvård och gruppboende för äldre med funktionsnedsättning.
FoU Välfärd Värmland är en centrumbildning för forskning och utveckling och arrangerar regelbundna konferenser, workshopar och seminarier där forskning och praktik möts.
- Vårt uppdrag är att bidra till kunskapsspridning inom socialtjänsten och vi har sett att det finns en stor efterfrågan av en inspirationsdag inom LSS-verksamheten. Detta var tredje konferensen i ordningen och intresset för att komma är stort och platserna fylldes väldigt snabbt! Vi vill att Inspirationskonferens LSS ska bidra till just kunskapsspridning, men också vara ett tillfälle att mötas och nätverka med kollegor från hela Värmland. En viktig del i konferensen är att personer från LSS målgrupp också deltar med en egen programpunkt. I år var det dansgrupperna Solarna och Stjärnorna från Karlstad Dansförening som bjöd på en fantastisk dansshow, berättar Jennie Halldin, FoU Välfärd Värmland.
- Det här är intressant och bra. Jag har gått på seminariet om hur man kan öka självständigheten för personer med kognitiva funktionsnedsättningar, säger Aline Rukundo, som är stödassistent inom Karlstads kommun.
Lex Sarah som verktyg för kvalitetsutveckling
På ett av de valbara passen under inspirationsdagen berättade Anna Setterström och Martina Sundler från Vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstad, hur de arbetar med Lex Sarah för att öka kvaliteten i verksamheten. Lex Sarah tillkom för 20 år sedan efter att 23-åriga undersköterskan Sarah Wägnert slagit larm om vanvård vid ett äldreboende. Lex Sarah är en del av socialtjänstlagen samt LSS och handlar om att den som är verksam inom omsorger om äldre människor eller människor med funktionsnedsättning ska se till att de får god omvårdnad och lever under trygga förhållanden. Bestämmelserna säger att den som uppmärksammar eller får kännedom om ett missförhållande omedelbart ska rapportera detta. Det gäller också privat verksamhet. Exempel på sådant som ska rapporteras kan vara kränkningar, hot, trakasserier, nypningar och slag eller hårdhänt hantering, brister i hygien, mathållning eller att tekniken, till exempel ett trygghetslarm, inte fungerar som den ska.
- Kvalitetsutveckling hör ihop med Lex Sarah och det är ett sätt att arbeta med den egna verksamheten, att undersöka vad i verksamheten som behöver förbättras. Här handlar det inte om vem som gjort fel utan vad som inte har fungerat, säger Martina Sundler.
Tillsammans med Anna Setterström utreder hon alla Lex Sarah rapporter som kommer in från kommunens olika verksamheter. En viktig del är också att utbilda om Lex Sarah.
- Vi ser att arbetet ger resultat. Att rapportera enligt Lex Sarah har avdramatiserats och kunskapen har ökat, berättar Anna Setterström.
Funktionsnedsättning och åldrande
Ett annat pass handlade om ett gruppboende i Karlstads, som är särskilt utformat för äldre med funktionsnedsättning. Där bor äldre med Downs syndrom och demens. Utmärkande är den nära kontakten mellan boende och personal, där man till exempel lagar mat tillsammans i det gemensamma köket. Gruppboendet har även knutit till sig en läkare och en demenssjuksköterska. Boendet startade för fem år sedan mot bakgrund att det finns ett särskilt behov av stöd för äldre som även har en funktionsnedsättning. Det är en del i ett pågående EU-projekt, Triade. Det står för Training for Inclusion of Ageing people with Disabilities through Exchange och omfattar erfarenhetsutbyte, utbildning av personal samt vilken typ av stöd äldre personer med en funktionsnedsättning behöver.
Förutom seminarier, valbara pass och dansföreställningar bjöd dagen på en föreläsning: "I huvudet på en normalstörd - att bli sedd, behövd och tagen i anspråk" av Pär Johansson, som bland annat grundat Glada Hudikteatern. Han berättade bland annat om hur individer kan utvecklas, trots att de till synes har svaga förutsättningar för att lyckas.