Den tredje Geomediakonferensen med hemmet i fokus
2019-04-29Vad är ett hem idag? En uppkopplad, nerkopplad och förhoppningsvis avkopplad plats? Får våra hem en ny mening när vi är mer mobila? Och hur skapar migranter ett nytt hem långt borta från ursprungshemmet? Årets Geomediakonferens, den tredje i ordningen, zoomar in på den kanske allra viktigaste platsen för oss människor.
Lena Grip och Stina Bergman arrangerar konferensen och har bråda dagar inför vårens stora händelse för Geomediagruppen. 90 forskare från hela världen är på ingång från länder som Kina, Brasilien och USA och de kommer att spendera fyra intensiva dagar här i Karlstad mellan 7 och 10 maj.
- Vår första Geomediakonferens för fyra år sedan handlade mycket om att sätta vårt unika tvärvetenskapliga forskningsområde på kartan, berättar Lena Grip. Vi fick en väldigt bra respons från deltagarna och ett av resultaten blev en antologi utgiven av Routledge.
Den andra omgången av konferensen hade temat In-Between Spaces och fokuserade på just mellanrum – ett tema som sedan också plockades in i höstens Akademiska högtid på Karlstads universitet.
- I år vill vi diskutera hemmet, en lite bortglömd plats inom både forskningen och den allmänna debatten, säger Lena som är lektor i kulturgeografi och själv forskar kring hur nyanlända skapar hemkänsla med hjälp av olika slags medier.
Huvudtalare – och filmer
Keynote speakers, eller huvudtalarna, för i år är de framstående forskarna Melissa Gregg (Portland, USA), Maren Hartmann (Berlin, Tyskland) och Tristan Thielmann (Siegen, Tyskland) som alla har intressanta ingångar på våra relationer till hemmet. Ett viktigt inslag på Geomediakonferenserna har från start varit blandningen av olika estetiska uttryck. Liksom tidigare år bjuds även deltagarna på konstinstallationer och filmvisningar med efterföljande paneldiskussioner. Stina Bergman, adjunkt i filmvetenskap, berättar:
- Vi inleder konferensen med en visning av den internationellt prisade filmen Sameblod och direkt efter får vi träffa Patricia Fjellgren som var regiassistent till Amanda Kernell och är ordförande i Samiska filmarbetarföreningen. Det blir en spännande möjlighet att diskutera vad ett hemland är utifrån ett ursprungsfolksperspektiv.
Förutom Sameblod visas även filmen Further Beyond av irländska regissören Christine Molloy, som också finns på plats för att diskutera hur filmskapande skapar drömmar om ”hemmet”. Vyganda Simbelis är en konstnär som kommer att visa sin dokumentär Father’s Footsteps som handlar om en litauisk familjs resa tillbaka till Sibirien, dit de tvångsdeportades under Sovjettiden.
Ringar på vattnet
Det är inte bara Geomediagruppen som är inblandad i den helhetsupplevelse som konferensen är. En grupp engagerade studenter är med som värdar och Karlstads kommun bidrar också, bland annat genom att öppna upp eminenta biografen Arenan för filmvisning.
- Vi sätter både oss som forskargrupp på kartan men även hela universitet och staden. Det är speciellt för oss att få diskutera våra resultat med andra forskare från våra internationella nätverk, på plats hemma hos oss, säger Lena Grip.
Antologin om Geomediaforskning. (Red: Fast/Jansson/Lindell/Ryan Bengtsson/Tesfahuney)
Geomediakonferensen arrangeras med stöd av Karlstads kommun och Riksbankens Jubileumsfond.