Forskare medverkar i Almedalen
2017-06-30Helen Williams, universitetslektor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet medverkar i Almedalen 4-5 juli. I 30 år har miljöfrågor för förpackningar handlat om att minimera och återvinna material. Men eftersom 30-50 procent av all mat slängs borde frågan istället vara hur vi utvecklar förpackningar som hjälper konsumenter minska matsvinnet.
Forskning visar att matproduktion belastar miljön mycket mer än förpackningsproduktion.
Vid Karlstads universitet pågår forskning om smarta förpackningar utifrån komplexiteten längs hela kedjan från produktion, konsumtion till återvinning. För att lyckas utveckla förpackningar som minskar matsvinnet krävs ett ökat samarbete mellan många aktörer.
Förpackningslösningar ur miljösynpunkt
Den 4 juli medverkar Helen Williams i seminariet Jakten på den optimala förpackningen, vilket anordnas av Konsumentföreningen Stockholm.
Under seminariet den 5 juli håller Helén Williams ett föredrag där hon visar olika förpackningslösningar till samma livsmedel och resonerar om vilken som är den bästa ur miljösynpunkt.
I panelen deltar Lisa Säfwenberg Axfood, Anna Lilja på Konsumentföreningen, Eskil Erlandsson, centerpartistisk riksdagsledamot och f d landsbygdsminister, och Helén Williams. Moderator: Maria Hollander vd Paper Province.